El General de València i la UPV desenvolupen un robot per a operacions d'úter

Guardar

robot-utero
robot-utero

Personal investigador de l'Hospital General Universitari de València i de la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat un robot d'assistència quirúrgica ginecològica per a les intervencions d'úter. Es tracta d'un braç articulat, encara en fase de prototip, que complementarà i donarà suport a les operacions que en aquest moment ja realitza l'hospital mitjançant cirurgia robòtica a través del Da Vinci.

Actualment, el General de València és l'únic hospital públic que disposa del robot Da Vinci per a cirurgies complexes amb una tècnica mínimament invasiva. En la majoria de les intervencions ginecològiques es realitza una mobilització uterina amb ajuda d'un dispositiu introduït per la vagina que obliga a comptar amb un cirurgià o cirurgiana realitzant els moviments bàsics de manipulació durant tot el temps de la intervenció, durant quasi quatre hores.

"No existeix cap braç robòtic per a realitzar la funció de mobilització uterina i gràcies a aquest nou dispositiu el cirurgià principal realitzarà un control precís amb tres graus de llibertat en la posició uterina durant la intervenció", ha explicat el cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital General de València, Juan Gilabert.

"Aquest robot permetrà mobilitzar l'úter amb una precisió i exactitud no assolible per una persona, eliminant els tremolors de mà i a més alliberarà al segon cirurgià que fins ara havia de mantenir el manipulador uterí i que podrà realitzar altres labors de suport més concretes i concordes a la seua formació", ha afegit.

Per a aprendre els rangs de moviment amb els quals necessitaven programar el robot, els investigadors de la Universitat han treballat durant quasi un any amb els ginecòlegs i cirurgians. Les proves s'han desenvolupat fonamentalment amb l'equipament del centre de simulació de l'Hospital General que reprodueix l'abdomen d'una dona d'una forma molt fidedigna, permetent manipular teixits molt similars als reals i també assistint a diferents intervencions de matriu.

Ginecologia, Cirurgia General, Urologia i Cirurgia Toràcica

Es tracta d'un desenvolupament conjunt de l'Institut d'Automàtica i Informàtica Industrial (Institut ai2) de la UPV i quatre serveis mèdics del General de València: Ginecologia i Obstetrícia, Cirurgia General, Urologia i Cirurgia Toràcica. Aquest desenvolupament s'emmarca en un projecte multidisciplinari concedit a la Fundació d'Investigació de l'Hospital General de València dins de les ajudes competitives de l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI).

L'equip investigador ha assegurat que el prototip podria exportar-se a una altra mena de cirurgies amb necessitats similars, per exemple, per a cirurgies de pròstata o de còlon. El projecte, que aconsegueix un any de recorregut, està previst que continue per a entrar en 2020 en la fase de marcat o validació del sistema que garantirà la seua absoluta seguretat amb les pacients.

Una vegada testat en el centre de simulació de l'hospital i obtinguda la seua aprovació per a l'ús en cirurgia, el personal investigador preveu entre 12 i 18 mesos per a la seua comercialització per empreses valencianes.

Destacats