25n
25N
25N

Defensor del Pacient registra 1.152 casos de presumptes negligències en 2019

Defensor del Pacient registra 1.152 casos de presumptes negligències en 2019
20/01/2020 -

L’Associació El Defensor del Pacient va registrar durant l’any passat 2019 un total de 1.152 casos de presumptes negligències mèdiques procedents de la Comunitat Valenciana, que va ser així la quarta comunitat de la qual més denúncies es van rebre per part d’aquesta entitat.

Dels 1.152 casos, 638 són de la província de València, 459 d’Alacant i 55 de Castelló. Quant als hospitals més denunciats, encapçala la llista La Fe de València, seguit del General d’Alacant i València; Manises i Elx.

Les principals reclamacions es concentren en els serveis de cirurgia general; traumatologia; per les llistes d’espera; ginecologia i obstetrícia i urgències.

En el conjunt del país, l’associació va registrar l’any passat un total de 13.454 casos de presumptes negligències mèdiques a Espanya, la qual cosa suposa 881 menys que en 2018. D’ells, 757 han sigut morts, 53 menys que l’any anterior, segons es desprén de la seua ‘Memòria 2019’.

Per comunitats autònomes, per darrere de Madrid –que lidera la llista amb 3.104 casos–, i Andalusia, se situen Catalunya (1.966), Comunitat Valenciana (1.152), Castella i Lleó (668), Galícia (640), Castella-la Manxa (630), Múrcia (512), País Basc (435), Canàries (307), Aragó (305), Extremadura (295), Astúries (238), Balears (224), Cantàbria (203), Navarra (109), La Rioja (66), Ceuta i Melilla (7).

La Comunitat Valenciana és la quarta més denunciada. Juntament amb Aragó i Extremadura és de les comunitats que més han empitjorat en llista d’espera.

L’associació assenyala que la Comunitat Valenciana suspén “amb escreix” pel seu “dèficit permanent de finançament”. L’entitat critica que la dilació mitjana per a cirurgia se situa en els 83 dies, amb més de 56.700 ciutadans afectats, i per major temps principalment en les especialitats de cirurgia plàstica, cirurgia pediàtrica, traumatologia i neurocirurgia.

“Els bons propòsits de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, per modificar l’Atenció Primària, invertir en infraestructures o incrementar plantilles contrasten amb la falta de transparència que ha existit durant mesos sense que es coneguen les dades reals de les llistes d’espera, la qual cosa és símptoma d’una gestió més que dubtosa”, critica l’entitat, que considera que és “una miqueta ridícul que Barceló justifique el retard a publicar les xifres per l’acumulació de festius o per la negativa de les persones a intervenir en època estival”.

A això suma “altres desperfectes” com que la Comunitat Valenciana “és la que més llits va tancar el passat estiu, citacions de fins a 15 dies per al metge de família o infraestructures obsoletes i recursos mal dimensionats dels Serveis d’Urgències hospitalaris”.

Segons l’associació, els centres hospitalaris pitjor valorats han sigut l’Hospital de la Vila Joiosa, “on va dimitir tot l’equip d’infermeria”; l’Hospital de Vinaròs, “per la falta d’anestesista” i l’Hospital Provincial de Castelló, “en el qual la falta de mitjans i personal s’ha convertit en una tònica habitual”.

A més, afig que la fugida de professionals de la sanitat valenciana “comença a ser un problema bastant seriós, encara que comprensible mentre la Conselleria no garantisca unes condicions decents de treball”. “La falta de places i la jubilació de bona part dels especialistes de seguida aguditzarà el dèficit de les plantilles, principalment en pediatria i anestesiologia”, ha subratllat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 + quatre =

Informacion coronavirus
diputacion covid19
mancomunidad horta sud