25n
25N
25N

A la cerca de la revitalització de la pirotècnia tradicional valenciana

Tant Corts com la Comissió de la Unesco busquen formes perquè la pirotècnica ‘de tota la vida’ prenga força

A la cerca de la revitalització de la pirotècnia tradicional valenciana
19/11/2019 -

Tots els grups de les Corts, per unanimitat, han assenyalat a través d’una Proposició no de llei el valor de la pirotècnia valenciana, que va possibilitar “la inclusió de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco” en 2017. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura va considerar la pirotècnica al voltant de les Falles com un gran valor afegit, i consegüentment, ara, recomana el seu ús des dels elements més tradicionals fins als més nous.

Des que les Falles de València són Patrimoni de la Humanitat, es va formar una Comissió de les Falles Unesco. Un nou ens que col·labora amb els protagonistes de la festa i l’Ajuntament, per a analitzar el discórrer i evolució de les Falles com a patrimoni mundial. En el passat aquesta col·laboració va generar orientacions respecte a la música tradicional, el monument faller i el treball dels artistes. Ara, es tracta d’un Decàleg Pirotècnic en el qual s’incideix en qüestions habituals com la seguretat, però també en el valor i necessària recuperació d’elements més tradicionals.

De fet, un dels primers punts del decàleg -que té 10-, és “fomentar la recuperació del tradicional acte de la despertà“, cada vegada menys comuna donat el trasllat a la nit de la festa, especialment per les revetles i carpes falleres. Un foment, no obstant això, que va de la mà amb el petard autòcton valencià: “Utilitzant de manera preferent el clàssic tro de bac“.

També el document recomana “recuperar o revitalitzar actes pirotècnics singulars” amb valor tradicional dins de la festa, que tenen a més un fort “valor turístic” afegit. Exemple d’això són la traca correguda, els correfocs, la Nit de l’Alba -espectacles pirotècnics la nit de la plantà- i, “molt especialment”, la pirotècnica en la Cremà.

Una de les claus que la mateixa Comissió aporta per a aconseguir que aquesta volta a la ‘tradicionalitat‘, però sense renunciar a l'”espectacularitat” siga possible, és la col·laboració. Segons assenyalen, és desitjable “impulsar la realització d’actes pirotècnics conjunts entre institucions, agrupacions o federacions falleres per a fomentar la qualitat, espectacularitat i diversitat de les manifestacions pirotècniques”.

Impostos i acreditacions

En sintonia amb la Comissió, en les Corts ahir es va aprovar, per unanimitat, reclamar al Govern d’Espanya aplicar l’IVA reduït als espectacles pirotècnics. Aquests, antigament, tenien aquest impost al 10%, igual que la resta de productes culturals. No obstant això, l’antic govern popular de Mariano Rajoy va elevar est al 21%. Encara que posteriorment s’han rebaixat en alguns camps com el teatre o la música, continua elevat en aquests espectacles tan comuns en la Comunitat Valenciana.

Des de la moció, presentada per Compromís en la Comissió d’Educació i Cultura, s’assenyala a la pirotècnia com “un dels elements culturals més preuats”, com un component essencial del patrimoni cultural valencià amb segles d’història. Per això, reclamen que gaudi d’un IVA equivalent al cultural, pel seu valor com a tal.

Des de les Corts s’assenyala aquesta possible reducció no sols com una cosa ‘justa‘ pel valor cultural, sinó també com una possibilitat de recuperar i augmentar elements pirotècnics tradicionals. Ja en la Comissió de la Unesco es recomana “contribuir a la dignificació del sector mitjançant la contractació d’empreses i professionals” que aporten un “producte de qualitat”.

No obstant això, per a la recuperació d’alguns elements com el tro de bac cal superar altres problemes. Per a utilitzar-los fa falta una acreditació de “Consumidor Expert Reconegut“, CRE; alguna cosa que des de la Unesco també es recomana estendre perquè, des de la seua aplicació, alguns fabricants, com Caballer, han deixat de fabricar aquest petard per la disminució del marcat -i més “traves legals”-.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − 1 =

caixaontinyent
paterna