Dalmau (Podem) diu que el president no té per què ser el més votat

Guardar

dalmau_podem
dalmau_podem

El precandidat de Podem a encapçalar la llista de la formació en les eleccions autonòmiques de 2019 Rubén Martínez Dalmau seria partidari que, si es donaren les condicions, entraren a formar part del Consell, i també ha assenyalat que "no necessàriament" el cap de llista de la força més votada ha de ser el president o presidenta de la Generalitat, sinó "la persona que més consens obtinga".

Així ho ha indicat Martínez Dalmau en la presentació de la candidatura 'Endavant Podem' per a les primàries de la formació, en una roda de premsa en la qual ha estat acompanyat pel secretari general de Podemos a la Comunitat, Antonio Estañ, la senadora valenciana Pilar Lima i la diputada autonòmica Beatriu Gascó.

El catedràtic ha posat en valor l'esforç realitzat per a sumar "a la major part de sensibilitats" de la formació entorn d'una candidatura que ha definit com a "guanyadora". Segons ha dit, ell és "el resultat de la unitat" i de "la unió de forces en la qual està el secretari general", que ha apostat per una separació de responsabilitats orgàniques i institucionals que ell recolza des d'una visió democràtica.

Ara, ha dit, deixarà temporalment la universitat si aconsegueix el suport per a ser candidat i després estarà "on diga el poble valencià" posant la seua experiència i "el millor que puga fer" a la seua disposició.

Segons ha dit, hi ha al davant dos reptes, un d'ells el de la continuïtat, enfortint l'Acord del Botànic i avançant "cap a una visió més optimista, més clara i més il·lusionant del futur dels valencians". Per a Martínez Dalmau, "Podemos té una funció essencial enorme, estar ací com una opció de regeneració" després d'haver "passat a la història democràtica d'aquest país" acabant amb el "turnisme" parlamentari.

El segon repte és que el Botànic puga en una segona legislatura ocupar-se de qüestions "pendents" que han estat "una mica apartades" com un major recalcament en la vertebració del territori, entre altres polítiques.

Preguntat sobre si en aqueixa nova legislatura seria partidari, si els nombres donen, d'entrar en el Consell, ha recordat que la seua és de moment una precandidatura de la desena que s'han presentat i primer han de decidir les bases però, arribat el moment, en aqueixa segona fase del Botànic, quan ja tenen "certa experiència de treball en comú" Podemos podria aportar i personalment creu que hauria d'incorporar-se, encara que aquesta decisió la prendrien els òrgans de decisió del partit.

Ha remarcat que en 2015 la decisió de no entrar "tenia un sentit" i no va ser "poc encertada, no hi havia moltes més opcions".

D'altra banda, sobre si considera que la Presidència ha d'ostentar-la el candidat del partit que resulte més votat, ha assenyalat que en un sistema parlamentari "no guanya qui més vots té, sinó qui més consensos aconsegueix" entorn d'ell. Per açò, sosté que no té per què ser així i, per tant, ha indicat que seria "possible" que una altra persona d'un altre partit del Botànic rellevara a Ximo Puig.

Per la seua banda, Estañ ha explicat que han arribat a un acord entorn de Martínez Dalmau per a afrontar les eleccions "de la millor manera possible", i ha ressaltat que en aquests anys "sempre s'ha necessitat un Podemos fort" perquè l'horitzó del Botànic "no es desviara".

Sobre les crítiques a aquesta candidatura per part dels qui consideren que és "oficialista", ha assenyalat que es planteja un equip que "haurà de ser votat per les bases" i seran aquestes les que decidiran "com sempre" en un sistema "totalment desbloquejat" de llistes.

La senadora Pilar Lima ha indicat que té "moltes esperances" en la candidatura" amb la qual demostren estar "a l'altura" dels valencians: "Ens presentem per ells". Ha destacat que tenen una "experiència suficient" també a nivell estatal i són "una alternativa solvent en el País Valencià", a més de ser una candidatura feminista.

Per la seua banda, Gascó ha posat en valor aquesta llista "solvent" i "disposada a treballar des del primer minut" perquè "encara hi ha molt treball per fer".

Arxivat a:

Destacats