25n
25N
25N

Dalmau es compromet a dur a terme una "regeneració més ràpida" en el barri del Cabanyal

Gallart sobre el Bloc Portuaris: “Està definit el conflicte però les solucions poden ser diverses perquè hi ha diferents situacions”

Dalmau es compromet a dur a terme una "regeneració més ràpida" en el barri del Cabanyal
25/09/2019 -

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha destacat aquest dimecres el compromís del Consell per a dur a terme una regeneració “més ràpida” en el barri del Cabanyal de València, ja que constitueix una “prioritat” per al Consell, que estudia “diverses fórmules” per a “impulsar” aquesta zona.

Així ho ha indicat Dalmau després de la reunió que ha mantingut amb el gerent del Pla Cabanyal-Canyameral, Vicent Gallart, en la qual han avaluat i marcat els nous objectius per al desenvolupament d’aquest planejament en aquesta legislatura. “Destinarem més recursos per a obtenir més i millors resultats“, ha apuntat Dalmau, qui sosté que els efectes de la regeneració en el barri “han de visualitzar-se al més prompte possible”.

Per a això, ha plantejat el desenvolupament de diverses actuacions com la construcció en solars que van quedar buits després de l’enderrocament d’edificis i la rehabilitació d’habitatges, amb l’objectiu d'”augmentar el parc públic d’habitatge en el Cabanyal. Hi ha molta gent que vol viure ací, fins i tot persones que es van veure obligades a anar-se i ara volen tornar”.

El vicepresident segon ha assenyalat que ja s’ha demanat un estudi tècnic que analitza els solars en els quals es pot construir i els habitatges per a rehabilitar i s’ha referit també a la situació dels edificis d’habitatges dels Blocs Portuaris, sobre la qual ha admés que es tracta d’un “problema social molt important i tant la Generalitat com l’Ajuntament estem buscant la forma de reactivar aqueixa actuació, reubicar als veïns, analitzar com adquirir o permutar les propietats per a finalment derruir el bloc i regenerar la zona”.

Referent a això, Gallart, en declaracions a Europa Press, ha indicat que en la trobada han tractat de veure com comencen a “encarrilar” la situació de Blocs Portuaris, on la solució no està “definida” mentre que sí que està definit el conflicte. Així, ha admés que pot haver-hi “diverses solucions” perquè hi ha diferents situacions familiars, personals i econòmiques.

“Com més puguem ajustar aqueixes solucions als interessos i a les situacions personals i familiars dels propietaris que hi ha ací, perquè més fàcil serà trobar una solució”, ha dit Gallart, qui ha qualificat de “molt profitosa” la reunió, si bé ha admés que queda “molt per fer” i són necessàries moltes inversions per a posar en ús les propietats públiques.

Així, ha manifestat que tenen l’encàrrec de començar a treballar “a tota pastilla” amb els Blocs Portuaris, en els quals en principi es va oferir tres camins als amos: comprar-los les propietats,
oferir-los permuta o reallotjar-los en un edifici construït.

“Hem estat parlant de mantenir les dues primeres, això de comprar-los i permutar-los”, si bé la tercera opció, en principi, sembla que seria la “majoritària” –construir un edifici amb ajudes de l’Àrea de regeneració i renovació Urbana (ARRU)–.

Les tres opcions que es remenen en aquest cas són un solar al carrer de Francesc Baldomar, propietat del Pla Cabanyal on podria situar-se la quasi totalitat de les famílies que en aquest moment són propietàries; usar els solars dispersos que hi ha en el barri de propietat pública i fer xicotets edificis de sis habitatges o quatre o requalificar un sòl en la zona que el Pla Especial del Cabanyal (PAC) requalificarà, en la franja entre Doctor Lluch i el Passeig Marítim.

REQUALIFICACIÓ

En aquest últim punt, el problema és que “mentre no es requalifique o mentre no es comence un procediment per a requalificar, no es poden posar en marxa unes ajudes estatals, ajudes de l’ARRU en aqueix projecte”. Això “ens retardaria una mica”, ha admés.

“A partir d’ara, els que tenim el coneixement de la situació som nosaltres. Nosaltres tenim tota la informació dels propietaris i les propietats. Bé, començarem tot això també amb la reconfiguració que estudiarem del tema de les vendes que teníem plantejades”, ha puntualitzat, per a afegir que es reconsiderarà” la proposta que algunes d’aqueixes propietats, en comptes de vendre-les, puguen ser utilitzades per a resoldre la situació de Blocs Portuaris.

“En tot això reformarem una mica el que estàvem fent ja i el que començarem a treballar de nou. O siga que, per a nosaltres, és un autèntic tret d’eixida, i ens ve molt bé”, ha conclòs.

CONVENI DE COL·LABORACIÓ

El passat 6 de juny el Consell va aprovar un conveni de col·laboració entre la Conselleria d’Habitatge i l’Ajuntament de València per a gestionar les actuacions de l’ARRU en el Cabanyal-Canyamelar per a 2019, en el marc del Pla Estatal d’Habitatge 2013-2016, que inclou les actuacions a executar fins al 31 de desembre.

El conveni estableix una subvenció per a 2019 de 4.936.725 euros, dels quals el Ministeri de Foment aporta 3.747.750 euros i la Generalitat 1.188.975 euros per a la gestió de l’actuació de regeneració i renovació urbana previstes en aquest barri.

La declaració de l’ARRU del Cabanyal-Canyamelar es va instrumentar a través d’un conveni entre la Conselleria d’Habitatge i el Ministeri de Foment, amb la participació de l’Ajuntament de València.

El conveni estableix una inversió total de 14.294.402 euros, aportats pel Ministeri, la Generalitat, el consistori i els particulars. L’actuació preveu la rehabilitació de 602 habitatges i la renovació d’altres 18, incloent-hi obres de reurbanització, així com l’execució d’un programa de reallotjaments.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 2 =

museo prehistoria