25n
Orgull
Orgull

La cimera valencianobalear buscarà "estrényer vincles" i defensarà que la perifèria "siga centre" per al finançament

La cimera valencianobalear buscarà "estrényer vincles" i defensarà que la perifèria "siga centre" per al finançament
04/07/2021 -

La cimera bilateral valencianobalear comença aquest dilluns amb l’objectiu d'”estrényer vincles culturals, socials i econòmics” entre tots dos territoris. Per a això, s’abordaran qüestions relacionades amb el model d’Estat, la defensa de la perifèria perquè “siga centre” del país i l’aprofundiment en la cogovernança, el finançament autonòmic, la transició ecològica, les polítiques socials i laborals i la vertebració territorial, entre altres.

Així ho ha destacat el director general de Relacions amb les Comunitats Autònomes i Representació Institucional de la Generalitat, Jorge Alarte, un dia abans de l’inici de la cimera, que se celebrarà a Palma els pròxims dies 5 i 6 de juliol.

En la trobada participaran representants de sectors “significatius” per a totes dues regions com el turístic i el transport, així com organitzacions empresarials i sindicals, universitats i mitjans de comunicació. Així mateix, servirà com a fòrum de debat i reflexió i contribuirà a “posar en valor la capacitat de totes dues societats de superar aquesta etapa tan difícil i complexa generada per la pandèmia”, ha destacat la Generalitat en un comunicat.

El director general ha incidit en la conveniència de posar en comú el model seguit en la gestió de la pandèmia i en la necessitat de debatre sobre el model d’Estat i, en aquest sentit, que la perifèria “siga centre perquè des de la cogovernança, el federalisme i una Espanya plural i diversa siguem capaces de construir un model de finançament diferent i molt més solidari”.

Alarte ha insistit que el debat sobre el finançament autonòmic és “imprescindible” per al futur de les dues comunitats perquè, al seu judici, “no es tracta únicament de parlar de diners sinó també de mantenir uns serveis públics de qualitat”.

Per part seua, el director general de Coordinació de l’Acció de Govern, Juan Ángel Poyatos, ha destacat que entre els àmbits de col·laboració compartida entre tots dos governs autonòmics destaquen diversos projectes en els quals treballen conjuntament en els últims mesos, amb la finalitat que puguen obtenir finançament del Fons de Recuperació.

ALIANÇA ESTRATÈGICA COMUNA

La inauguració de la cimera tindrà lloc en el Palau de Congressos de Palma el dilluns 5 de juliol, a les 12 hores, i serà a càrrec del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i del president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas.

Els objectius de la trobada són establir una “aliança estratègica comuna, social, econòmica i institucional” entorn d’oportunitats relacionades amb la innovació, la digitalització, la transició energètica i la resiliència davant el canvi climàtic. Per a això, s’han programat nou taules de debat en les quals participaran tant representants de les dues administracions autonòmiques com de l’àmbit empresarial, d’organitzacions sindicals i empresarials, de les universitats, de l’àmbit cultural i dels mitjans de comunicació.

En les taules de treball s’abordaran propostes que permeten la reactivació econòmica i la creació d’ocupació, així com iniciatives per a impulsar la sostenibilitat, la protecció del territori i la regeneració del Mediterrani, la reactivació immediata de la mobilitat i el turisme o el foment de models econòmics més diversificats i innovadors, entre altres.

TAULES DE DEBAT

La primera de les taules de debat donarà principi el dilluns 5 de juliol a les 12.30 hores i se centrarà en el diàleg social amb agents socials i econòmics dels dos territoris. Entre els components de la taula, que serà moderada pel director de la Cadena SER Comunitat Valenciana, Bernardo Guzmán, es troba el president de la CEV, Salvador Navarro; el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez; el responsable de política europea i transició justa de CCOO-PV, Daniel Patiño; i la vicepresidenta de CEV, Eva Blasco.

Per part de Balears, està prevista la participació de la presidenta de la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas; el president de la Confederació de la Petita i Mitjana Empresa de Balears (PIMEB), Jordi Mora, el secretari general d’UGT Balears, Lorenzo Navarro, i la secretària d’ocupació de CCOO de Balears, Yolanda Calvo.

La segona taula del dia, a les 16.30 hores, abordarà la transició ecològica i l’aposta per un model productiu més sostenible. En aquesta segona taula, moderada per la directora del Diari de Mallorca, Marisa Goñi, participaran el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau i el vicepresident del GOIB i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes.

La tercera taula donarà principi a les 17 hores i se centrarà en les polítiques socials i laborals, en la qual s’analitzarà com la gestió econòmica de la crisi ha contemplat la protecció dels més vulnerables, així com d’empreses i treballadors. En ella està prevista la participació de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la consellera d’Afers Socials i Esports del GOIB, Fina Santiago, i serà moderada per la delegada d’Europa Press en la Comunitat Valenciana, Elvira Graullera.

La quarta taula de la primera jornada, a les 17.30 hores, debatrà la millora de les infraestructures i la vertebració territorial entre la Comunitat Valenciana i les Illes Balears, i comptarà amb la participació del conseller Portaveu del GOIB, Iago Negueruela; el president de Balearia, Adolf Utor; el president d’Air Nostrum, Carlos Bertomeu; el conseller delegat de Meliá, Gabriel Escarrer; la vicepresidenta i CEO del grup Iberostar, Sabina Fluxà; i el comissionat del Govern d’Espanya per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira.

Seguidament, a les 18.30 hores, tindrà lloc la cinquena taula de debat, en aquest cas sobre l’oportunitat que brinden els fons Next Generation UE per a desenvolupar iniciatives com la presentada per tots dos governs, l’objectiu dels quals consisteix a impulsar l’economia blava al Mediterrani.

Finalment, a les 19.30 hores, la primera jornada conclourà amb la taula que analitzarà com enfortir els vincles històrics i culturals en benefici de tots dos territoris en els àmbits de la llengua i la cultura, i de la promoció de la creació literària i la indústria editorial.

La segona jornada de la cimera donarà principi a les 9.30 hores del dimarts 6 de juliol amb un debat sobre la importància d’oferir una visió descentralitzada de la realitat informativa dels territoris perifèrics per part dels mitjans de comunicació, que estarà moderada pel director general de Relacions Informatives de la Generalitat, Pere Rostoll, i el director general de Comunicació del Govern de les Illes Balears, Álvaro Gil.

L’última taula de debat, a les 10.30 hores, se centrarà en la defensa de la perifèria i d’una major cogovernança. També abordarà qüestions relacionades amb l’aprofundiment en una major descentralització de l’Estat, la millora del finançament autonòmic de les comunitats “perjudicades pel sistema actual”, la revisió del model radial d’infraestructures i la potenciació del corredor mediterrani.

En aquest debat participaran la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del GOIB, Rosario Sánchez; el conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat, Vicent Soler; el president del Cercle d’Economia de Mallorca, José María Vicens, o el president de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), Vicente Boluda; a més del director general d’IB3, Andreu Manresa, que moderarà la taula.

La cimera finalitzarà amb la posada en comú de les conclusions, a càrrec de la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i del president de la Generalitat, Ximo Puig, en un acte que tindrà lloc a les 13 hores a la Llotja de Palma.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 4 =