‘Zoom’ analitza les causes i conseqüències de l'infrafinançament a la Comunitat Valenciana

Guardar

La ministra d'Hisenda , Mª Jesús Montero, al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig
La ministra d'Hisenda , Mª Jesús Montero, al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig

La Comunitat Valenciana ha sigut maltractada pel sistema de finançament des que se'n va aprovar el primer model en 2002. Rep cada any 1.325 milions d'euros menys del que li hauria de correspondre a través dels pressupostos generals de l'Estat, és a dir, cada valencià obté 215 euros menys a l'any que la mitjana estatal (2.618 €).

Mentre les valencianes i els valencians estem a la cua en finançament, cada càntabre rep 3.321 euros a l'any, la qual cosa suposa 703 euros més que un ciutadà de la Comunitat Valenciana.

Per aquest motiu, Zoom, l'espai de reportatges d'investigació del canal autonòmic valencià, analitzarà aquest dilluns 17 de gener els motius d'aquest enorme greuge dins d'un model que fa anys que espera una profunda reforma i que ha convertit aquesta comunitat en la segona més endeutada del país.

El programa, capitanejat per Bérnar Giménez, entrevistarà el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, perquè aporte la seua visió sobre aquest gran desajust que pateixen els valencians i les valencianes, que afecta serveis tan essencials com l'educació, la sanitat i la dependència, entre altres.

El 3 de desembre passat, el Ministeri d'Hisenda va enviar a les autonomies un esborrany del nou model de finançament. Posarà fi aquesta proposta a la desigualtat que pateix la Comunitat Valenciana? Estem, per fi, en el bon camí per a obtenir un finançament més just i equitatiu?

Dilluns que ve, À Punt fa ZOOM en... l'infrafinançament.

Destacats