Xavi Castillo és humorista, actor i 'showman', encara que també el podem qualificar de supervivent. Diem això perquè, durant més de 20 anys, va organitzar espectacles sarcàstics que atemptaven contra els governs populars i, a més, va estar vetat per RTVV. No obstant això, amb l'obertura d'À Punt, el panorama va canviar radicalment per a aquest còmic criat a Alcoi, ja que la nova radiotelevisió valenciana li va obrir les portes sense pensar-ho, oferint-li el programa 'Trau la llengua', el qual co-presenta junt amb Pepa Cases.
Ara, Castillo declara que tornarà a presentar aquest mític i "necessari" espai televisiu, a més de confirmar-nos l'estrena de la seua nova sèrie infantil per a Àpunt, 'Noves històries medievals'. En aquesta entrevista ens parla sobre la televisió pública però també reflexiona sobre conceptes com els límits de l'humor, la correcció política, entre altres.
Com es gestiona que durant tota la teua carrera professional et vete RTVV i, de sobte, un dia, t'òbriga les portes?
'Ens ho passàrem molt bé gravant 'Trau la llengua', va ser una experiència molt divertida'
Té el seu punt de conya. Però jo ho estic vivint de forma molt natural. Ens va arribar una proposta de 'Trau la llengua' i jo vaig encaixar molt bé en l'equip, un equip que portava molts anys al costat d'Eugeni Alemany. Ens van fer una prova a Pepa Cases i a mi i ens van agafar. La veritat és que ens ho passàrem molt bé gravant, va ser una experiència molt divertida. Vam fer una primera temporada i ara ens han proposat una segona, així que Pepa Cases i jo tornarem a presentar 'Trau la llengua'. A més d'aquest programa tan necessari, també faré una col·laboració diària en À Punt ràdio, concretament en "Pròxima parada" i, per últim, s'inclourà en la programació de tardor d'À Punt una sèrie infantil produïda per 'Pot de Plom' que, personalment, tenia moltes ganes que s'estrenara: "Noves històries medievals". Encara que siga per a un públic infantil, aquest era un projecte ambiciós que, a la fi, podrà veure la llum.
Aleshores, totes aquestes experiències en la televisió pública les estàs vivint amb total normalitat, no?
Sí, clar. Jo pense que és el normal, el que hauria d'haver sigut. Per tant, ho estic vivint amb molta normalitat. Encara que després està 'Las Provincias', que diu que gràcies a À Punt jo m'he fet un xalet i sóc un empresari. Recorde que la notícia diu "gràcies a À Punt, Xavi Castillo s'ha fet empresari", però no tenen raó, perquè jo he sigut empresari tota la vida, des que tinc 20 anys, ja que sempre he treballat en la meua pròpia companyia. Però el millor de tot és que el titular d'aquesta notícia és "El còmic Xavi Castillo, d'autònom a empresari gràcies a À Punt", quan "autònom" i "empresari" és, en essència, el mateix.Creus que és important comptar amb una radiotelevisió com À Punt?
'Si vols una tele pública digna i de qualitat, has d'injectar-li diners, si no estarem tot l'any tirant de "L'Alqueria Blanca"'
Sí. Però si preguntes pel 'politiqueig', jo no tinc ni idea. Estic dins, però no sé res sobre les coses que hi ocorren. El problema, ací, radica que si vols una tele pública digna i de qualitat, has d'injectar-li diners. Àpunt, després de la desfeta del tancament de Canal 9, ha hagut de començar des de zero amb contingut molt nou i molt variat. Ara s'està reactivant la producció de nous projectes però això ha coincidit amb què no hi ha diners. Una televisió de qualitat necessita un suport polític que vaja en sintonia amb el que vaja a fer-se, perquè, en cas contrari, estarem tot l'any tirant de redifusions i de 'L'Alqueria Blanca'... Llavors, arribats a aquest punt, tot és un puzle polític en el qual a mi s'escapa tot. Jo no sé on està la clau per a solucionar aquest problema.
Quan manava el PP, fer humor en valencià des de fora de Canal 9 ja era quasi un gènere en si mateix. Ara que estàs en l'oficialitat i no a l'altre costat de la trinxera, ho fas tot igual?
Sí, perquè jo el meu humor no l'he canviat. Per exemple, estic preparant un espectacle satíric sobre la Bíblia en 'el Teatre el Micalet', un xou que porte actualitzant i renovant des de fa molts anys i que es basa a fer conya sobre textos de l'antic i del nou testament. Però és important recalcar que nosaltres sempre hem treballat fent el mateix tipus d'humor: quan va ocórrer tot l'empastre del PP, nosaltres estàvem produint paròdies sobre tot allò que passava, fent broma de Zaplana, de les visites del Papa, de Rita i tot allò.'Que mane l'esquerra no significa que vages a tindre un treball assegurat'
Però, pel que respecta a l'humor, estem vivint un moment estrany que té a veure amb la inseguretat i la correcció política...és a dir, que la gent no vol ofendre, perquè tots s'ofenen. Un exemple que pose sempre és Ovidi Montllor; ell, durant l'època franquista i la transició, era una espècie de símbol i tenia treball de sobres, però a partir de la mort de Franco, Ovidi va deixar de treballar, i això és interessant, perquè se suposa que quan entren "els socialistes" tot serà bonic, però no funciona així. Els homenatges d'Ovidi no van arribar fins molt temps després. Que mane l'esquerra no significa que vages a tindre un treball assegurat. Això no funciona així.
Per què creus que és necessari barrejar humor amb política?
Per a mi això és una cosa inevitable. Jo vaig començar fent esquetxos d'humor més blanc, més visual, però era inevitable mesclar això amb la política, perquè després veies Camps o la Rita i era impossible no parlar d'ells amb un toc d'humor. Jo no ho puc evitar, perquè ho veig tot molt unit, veig que el teatre està molt unit a la política, i l'humor també. Hi ha altres tipus de teatre i de comèdia, però per a mi és impensable separar eixos dos conceptes.Però, en aquests temps, és delicat mesclar política amb comèdia. On creus que estan els polèmics 'límits de l'humor'?
'Ara se'n va més gent dels meus espectacles que quan manava el PP'
Això ens ha estat calfant el cap des de fa molt temps. Eixe tema, el dels límits de l'humor, jo fins i tot l'he convertit en part del meu espectacle, perquè hi ha una part que utilitze per a parlar dels límits de l'humor, alleshores, està tot mesclat: això de la correcció política té a veure amb el que li està passant a l'humor i amb el moment històric actual. I tot això és molt perillós. I spel que fa als límits, jo crec no els hi ha. A mi, per exemple, se m'ha alçat gent mentre jo estava en escena; encara que és curiós que ara s'alcen més que quan manava el PP, perquè ara hi ha una consciència d'ofendre's per tot.
Tens alguna actuació pròximament que vulgues anunciar?
Sí. Presente espectacle ací a València, titulat "La Bíblia contada per Xavi Castillo". Estarem en 'el Teatre el Micalet' del 19 al 22 de setembre.