Xàtiva i Gandia són dues de les ciutats més importants de la Comunitat Valenciana a nivell històric i patrimonial. Totes dues capitals són testimonis vivents d'un passat gloriós que porta el segell de la poderosa família Borja (també coneguda com a Borgia, en la seua adaptació a l'italià). Al llarg dels segles XV i XVI, la família valenciana més influent i reconeguda internacionalment de la història va deixar una empremta indeleble a Europa i, per descomptat, en totes dues ciutats, llegant un tresor arquitectònic i cultural que encara perdura.
Us convidem a realitzar un recorregut per Xàtiva i Gandia després dels passos de la família Borja.
Xàtiva: El bressol dels Borja
Xàtiva, coneguda com el "Bressol dels Borja", va ser el lloc de naixement de dos papes d'aquesta influent família: Calixt III (Alfons de Borja) i Alexandre VI (Roderic de Borja). El castell de Xàtiva, imponent a la part alta de la serra Vernissa, va ser un important centre de poder per als Borja. Les seues muralles, torres i sales històriques revelen la grandesa d'aquesta dinastia papal i les seues connexions amb la reialesa europea.
Un dels tresors més destacats de Xàtiva és l'Hospital Reial, construït per Calixt III en el segle XV. Aquest edifici combina elements gòtics i renaixentistes i alberga el Museu de Belles Arts de Xàtiva, on es poden admirar obres d'art de diversos períodes històrics.
Ruta dels Borja a Xàtiva
No obstant això, la petjada d'aquesta històrica família es pot gaudir en tot el seu centre històric. Una de les maneres més suggeridores de visitar Xàtiva és recórrer la ruta dels Borja, formada pels edificis i espais que van tindre relació amb la cèlebre família. Un itinerari pel centre històric que ens permetrà seguir les petjades dels dos papes, i d'altres membres destacats del llinatge.
- Església de Sant Francesc
A la fi del segle XIV els Borja tenien la capella funerària en aquesta església, que per la seua ubicació en la zona aristocràtica es va convertir en panteó de part de la noblesa. Van ser enterrats Catalina de Borja, germana de Calixt III, els avis de Roderic de Borja i altres parents. En 1470, lesrestes van ser traslladades a la Col·legiata.
- Carrer Montcada
És el carrer més senyorial i històricament una dels principals, amb palaus urbans, residències de la noblesa local i diversos convents. Ací van tindre la seua casa natalícia les principals famílies nobles, com també la ténia el Duc de Gandia, on es conta que va viure Pere Lluís Galcerà Borja, germà de Sant Franciscesc de Borja i últim Gran Maestre de l'Orde de Montesa.
- Reial Monestir de Santa Clara
Fundat en el 1325 per Donya Saurina d'Entença, vídua de Roger de Lauria, forma un conjunt d'estil gòtic-mudèjar. Va ser el més ric i fastuós de la ciutat, on Beatriu de Borja va ocupar el càrrec d'abadessa. Actualment es conserva el refetor i dormitori medievals, reformats en els segles XVII i XVIII.
- Font de la Trinitat
Quan es va construir, en l'últim terç del segle XV, Calixt III a penes era un xiquet. És una dels escasses fonts gòtiques que es conserven a Espanya. Amb copa octogonal, alterna els escuts de la ciutat i del Regne, que inicialment eren policromats. En la plaça es troba també l'esplèndida porta de l'antic Convent dels Trinitaris, únic vestigi d'aquest.
- Casa natalícia d'Alexandre VI
En la plaça d'Alexandre VI, anomenada dels Borja en època medieval, es troba la casa on ja vivia la cèlebre família en 1378. Ací va nàixer Roderic de Borja, futur papa Alexandre VI, com recorda una placa. Va pertànyer a la família durant generacions posteriors. Va ser reformada cap a mitjan segle XV.
- Església de Sant Pere
D'estil gòtic de conquesta, es va construir a mitjan segle XV. Roderic de Borja, futur Alexandre VI, va ser batejat en el tremp en 1432. Consta d'una sola nau amb tres arcs diafragmàtics i un cassetonat mudèjar. A la fi del segle XVII va ser sotmesa a una reforma barroca.
- Retaule de casa Artigues
Este retaule ceràmic, d'estil rococó, va ser realitzat per iniciativa popular en el segle XVIII. Representa a xativins il·lustres reials i imaginaris, sobretot religiosos, com els dos papes Calixt III i Alexandre VI. Decora la façana de la Casa Artigues, notable família local de farmacèutics.
- Col·legiata Basílica de Santa Maria
En l'atri de la façana principal es troben les escultures en bronze dels dos pontífexs Borja, realitzades per Octavio Vicent. Ací va ser batejat el papa Calixt III, qui va manar construir la capella dels Borja que posteriorment va ser demolida. En el museu col·legial es troben nombrosos peixos relacionats amb els Borja, com el Retaule de Santa Anna o de Calixt III, el Calze de Calixt III, o la Custòdia Major del Corpus, també dita d'Alexandre VI.
- El Palau
Construït en el segle XV, era la seu de l'ardiaca de la Col·legiata, càrrec que sempre va ostentar un canonge de la Catedral de València. Sobre la noble porta està l'escut de Calixt III i altres dos escuts de la branca Borja-Oms, que podrien pertànyer a Roderic o Cèsar Borja, arquebisbes de València.
- Museu de Belles Arts
El gòtic flamíger va tindre una presència significativa a Xàtiva, amb la capella que el Papa Calixt III va fer construir en la Seu. La capella, segles després, va ser derruïda. Testimoniatge de tot això són les belles restes que conserva el Museu, entre els quals la clau de volta i la mènsula de l'àngel, que sosté l'escut de la destacada família.
- El Castell
Va ser utilitzat com a presó d'Estat, de l'antiga Corona d'Aragó. En el segle XVI va ser empresonat i executat Diego de Borja, germà de San Francisco de Borja, acusat d'un assassinat emmarcat en les rivalitats entre bàndols nobiliaris pròpies de l'època.
Gandia i els Borja
1485 és el punt de partida de la unió del Ducat de Gandia amb la família Borja. Roderic de Borja adquireix el Ducat per al seu fill major Pere Lluís I, Duc Borja de Gandia, així com un compromís matrimonial amb María Enríquez de Luna, cosina germana de Fernando el Catòlic. Aquest matrimoni no va arribar a fer-se efectiu, ja que el Duc va morir a Roma en 1488 sense descendents. El seu successor seria el seu germà Joan de Borja, qui es va unir en matrimoni a María Enríquez eixe mateix any.
D'aquesta unió sí que naixeria un hereu, Joanet. Però de nou el destí deixava vídua a María, quan en 1497 el seu marit era assassinat a Roma i el seu cos llançat al riu Tíber. Aquest episodi ens revelarà la figura d'una dona valenta i avançada al seu temps, que portarà el Ducat de Gandia a la seua etapa de major florida cultural i econòmic.
El Palau Ducal dels Borja
Però si per alguna cosa és coneguda la ciutat de Gandia és pel Palau Ducal dels Borja, un impressionant edifici que ha sigut restaurat i convertit en un museu. Aquest palau, que va ser residència de la família Borja, és un exemple excel·lent del Renaixement valencià. Els visitants poden explorar les seues magnífiques estades, decorades amb frescos i mobiliari de l'època, i submergir-se en la vida de l'alta societat renaixentista.
Actualment, el Palau Ducal també alberga una exposició dedicada als Borja, on es poden apreciar objectes històrics i documents que conten la fascinant història d'aquesta família.
San Francisco de Borja
D'entre els personatges destacats relacionats amb Gandia, cal destacar Sant Francesc de Borja, que va nàixer en aquesta ciutat en 1510. Besnet del papa Alexandre VI per via paterna i del rei Ferran el Catòlic per via materna, va ser el més important dels ducs de Gandia. Després de morir la seua esposa Leonor va renunciar als seus títols nobiliaris i va decidir entrar en la Companyia de Jesús. Va ser canonitzat en 1671 pel papa Climent X. Actualment se li recorda i venera com a patró de la ciutat.
La petjada dels Borja es percep als carrers del centre històric en edificis com la Seu, l'Antic Hospital o la Universitat que va fundar el mateix Francisco de Borja, a més del Palau Ducal.
Influència cultural i artística
La petjada dels Borja no es limita a l'arquitectura i els edificis històrics. La família també va deixar una profunda influència en la cultura i l'art que es pot gaudir tant en el Museu Arqueològic de Gandia, el MAGa, així com en el de Xàtiva. La petjada dels Borja en totes dues ciutats és un recordatori de la riquesa històrica i cultural de la Comunitat Valenciana.
Aquests punts de la Comunitat Valenciana ofereixen als visitants l'oportunitat d'explorar un passat apassionant i descobrir un llegat que encara es manté viu en cada carrer, edifici i obra d'art. La influència dels Borja és un testimoniatge perdurable d'una època d'esplendor i poder que ha deixat una marca inesborrable en la història de la regió.