Xàtiva celebra l'Any Estellés amb poesia, teatre, conferències i una ruta literària interactiva

El programa començarà el 20 de setembre i s'estendrà fins entrat l'any 2025

Guardar

Vicent Andrés Estellés
Vicent Andrés Estellés

Xàtiva ha organitzat una ambiciosa i diversa programació cultural per a commemorar l'Any Estellés, en honor al reconegut poeta valencià Vicent Andrés Estellés, el llegat del qual continua sent fonamental en la cultura i literatura de la Comunitat Valenciana. El regidor de Cultura, Alfred Boluda, era l'encarregat de presentar les activitats, destacant que "conscients de la petjada que va deixar Estellés a la nostra ciutat, ens hem coordinat amb Amics de la Costanera per a no coincidir en el calendari i en el tipus d'actes, i hem organitzat una programació amb la col·laboració de diferents entitats i associacions locals".

El programa, que començarà el 20 de setembre i s'estendrà fins entrat 2025, inclourà espectacles de música i poesia, dansa, teatre, conferències, recitals poètics i fins a una ruta literària interactiva. Estes activitats busquen ressaltar la figura d'Estellés en tots els seus vessants artístics, i no únicament com un referent literari.

Un recorregut literari per Xàtiva

La primera activitat d'esta agenda cultural serà el llançament de l'aplicació "Ruta literària d'Estellés a Xàtiva", desenrotllada pel professorat del departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València. Esta app, que es presentarà a la Casa de Cultura el 20 de setembre a les 18.30 hores, oferirà als usuaris i usuàries un recorregut interactiu pels llocs de la ciutat relacionats amb la vida i obra del poeta.

El divendres 27 de setembre, els versos d'Estellés ressonaran al parc de Sariers amb l'espectacle "Els versos del fill del forner", protagonitzat per l'actor Elies Barberà i acompanyat per Pau Ortolà al piano. Este esdeveniment, organitzat per l'Associació de Veïns i Veïnes del Barri Raval-Retorn, fusionarà poesia i música per a retre homenatge al cèlebre escriptor.

Alfred Boluda y Mercè Llàcer
Alfred Boluda i Mercè Llàcer

Octubre amb literatura i dansa

Octubre també estarà carregat d'activitats. El dia 4, a les 20.00 hores, s'entregaran els XXXVII Premis Literaris Ciutat de Xàtiva, en l'històric edifici de Sant Domènec. Després d'este acte, la companyia de dansa Marroch presentarà l'espectacle "Rosa de paper", inspirat en la poesia d'Estellés.

El 24 d'octubre, amb motiu del Dia Internacional de les Biblioteques, la Biblioteca Municipal serà l'escenari d'un recital poètic titulat "Estellés en veu nua", a càrrec del poeta Vicent Camps. A més, el mes culminarà amb una sèrie d'esdeveniments, entre ells una nit de poesia i música en el casal de la falla Sant Feliu el 26 d'octubre, i la representació de l'obra teatral "Arbres de pols" el 27 d'octubre en el Gran Teatre.

Conferències i més teatre al novembre

La programació de novembre estarà marcada per una sèrie d'esdeveniments educatius i artístics. El 21 de novembre, Jordi Oviedo Seguer oferirà la conferència "Poètica del desig en l'obra de Vicent Andrés Estellés, comparativa amb Ausiàs March", que es durà a terme a la Casa de Cultura. El mes es tancarà amb l'espectacle teatral "Coral romput", protagonitzat per Marina Alegre, el 29 de novembre en el Gran Teatre.

Tancament d'any i projeccions per a 2025

El 19 de desembre, Irene Mira Navarro impartirà la conferència "Estellés i la geografia dels versos" a la Casa de Cultura, posant així el fermall d'or a un any d'homenatges i activitats entorn de la figura del poeta.

La tècnica en gestió cultural Mercè Llàcer explicava que la programació "pretén traslladar i donar a conéixer la figura del poeta en totes les seues facetes artístiques, no quedant-nos només en la literatura". Xàtiva, part del programa "Estellés als pobles", ha treballat en xarxa amb altres localitats per a dur a terme este homenatge.

L'Any Estellés no es limitarà al 2024, perquè ja s'han planificat activitats per a l'any vinent, com la presentació del llibre de Pau Alabajos, "Vicent Andrés Estellés. La veu d'un poble", la creació d'un mural commemoratiu per artistes locals i l'estrena del documental "Seràs per sempre Xàtiva".

D'esta manera, Xàtiva honra a un dels grans referents de la poesia valenciana, oferint als seus ciutadans i visitants l'oportunitat de redescobrir el seu llegat en el context de la cultura contemporània.

Destacats