Cultura

'Vides enterrades' recupera la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme en espais que van ser testimonis de la seua història

Els propers 27, 28 i 29 de març es representarà a Alacant, València i Castelló la proposta teatral inspirada en la sèrie radiofònica del programa 'A vivir que son dos días'

1 minut

Cartell 'Vides enterrades'

La proposta teatral 'Vides enterrades' recupera la memòria de les víctimes de la Guerra civil i el franquisme en espais de la Comunitat Valenciana que van ser testimonis de la seua història, una iniciativa que compta amb la col·laboració de la Generalitat. L'obra es desenvolupa en forma de sis monòlegs que reconstrueixen el testimoniatge de protagonistes reals a través de familiars, amics, veïns o companys de lluita.

Els propers 27, 28 i 29 de març es representarà a Alacant, València i Castelló la proposta teatral inspirada en la sèrie radiofònica del programa 'A vivir que son dos días'. Per això, s'han triat tres escenaris que simbolitzen la memòria de les víctimes. El diumenge 27 de març, es realitzarà una representació a les 12 hores a la rèplica de l'estació de tren d'Albatera-Catral a San Isidro. El dilluns 28 serà el cementeri de Paterna l'escenari de l'obra teatral a dues passades, a les 12 hores i a les 17 hores. Al primer assistirà la consellera de Participació, Transparència, Coopearació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo. El cementeri de Castelló acollirà aquest espectacle el dimarts 29 a les 17 hores.

A través de sis monòlegs encadenats, es narra la vida i la mort de sis persones reals que segueixen vives en el record dels fills, néts i besnéts, dels seus veïns o companys. Després de dècades, són ells els qui trenquen el silenci per narrar aquestes biografies, aquestes històries silenciades amb el pas del temps.

L'espectacle està pensat per representar-se a llocs no convencionals i per a un públic reduït, buscant una relació íntima i propera entre els actors i els espectadors. Així mateix, es planteja un format obert que permet continuar integrant nous testimonis i nous monòlegs segons avance el recorregut escènic.

L'obra està basada en el serial radiofònic que els periodistes Javier del Pino, Conchi Cejudo i Gervasio Sánchez van realitzar per al programa 'A vivir que son dos días' de la Cadena Ser, reconegut amb el Premi Internacional de Periodisme Rei d'Espanya 2018. La producció reuneix noms com Juan José Millás, Juan Mayorga, Pepe Viyuela, Mafalda Bellido, Alfonso Plou i Laila Ripoll, encarregats d'escriure els textos que recull l'obra a partir de testimonis reals.

L'Om Imprebís, Teatro del Temple, Micomicón Teatro i Teatro Corsario rescaten la memòria de les persones assassinades durant la Guerra Civil i el franquisme a 'Vides enterrades', proposta teatral impulsada per l'associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH), l'associació per la Recuperació de la Memòria Històrica 'Romance de Juan García', l'associació soriana 'Record i Dignitat', l'associació aragonesa per la Recuperació i Investigació contra l'Oblit (ARICO) i Arqueoantro.

L'espectacle és gratuït i per assistir-hi cal reservar prèviament, ja que l'aforament està limitat a 80 persones. Per això, cal enviar un correu electrònic a calidaddemocratica@gva.es indicant el dia i el nombre de persones. Les sol·licituds acceptades rebran una resposta de confirmació.

Etiquetes: