"Un homenatge a eixes dones custòdies de veus arrelades, d'eixes veus secretes". Amb estes paraules, el cantautor Pep Gimeno Botifarra ha presentat este matí en la Diputació de València 'Les veus secretes', un espectacle itinerant que posa en valor el paper de la dona en la supervivència de la música tradicional valenciana i que estarà de gira per la província des d'este 14 de desembre fins al 4 d'abril.
La vicepresidenta de la institució provincial, Natàlia Enguix, que ha participat en la presentació, ha destacat “el paper determinant que juguen eixes mares, àvies i ties en la conservació de la música tradicional i la cultura valencianes. Elles són les grans protagonistes de la nostra cultura popular”.
Eixa és l'essència del “projecte de vida” d'este projecte musical. “Just ahir vam clausurar un Feminari en el qual hem escoltat la veu de dones referents que lluiten per millorar una societat amb les arrels del patriarcat; hui iniciem el recorregut d'una iniciativa cultural que reivindica les veus de dones de diferents generacions en la supervivència de la nostra música i la nostra cultura en general”, assenyala Enguix.
Per part seua, Pep Gimeno ha mostrat la satisfacció de conduir el projecte que “homenatja eixes dones custòdies de veus arrelades, d'eixes veus secretes. La Tia Teresa de La Llosa de Ranes, la Tia María ‘la fornera’ de la Torre d’en Lloris de Xàtiva, la Tia Emilieta i la seua filla Meliues... Gràcies a estes dones que han conservat tan bé la cançó popular està hui ací”, confessa Botifarra. ”El que veurem en l'escenari és un espectacle dividit en quatre actes, que poden ser les estacions però també el pas del temps. L'acompanyament audiovisual ha sigut un gran treball de Barret Films, amb les veus de les dones, la seua presència i testimoniatges de persones joves, hereues d'eixa tradició”, explica el cantautor valencià. El cartell de la gira és obra de Núria Riaza.
Dates de la gira
‘Les veus secretes’ iniciarà la gira musical el dissabte a l'Auditori d'Olocau; el 21 de desembre arribarà al local social Vicente Ruiz de Bicorp; el 28 de desembre, Pep Gimeno farà parada en la sala d'actes del Centre Cívic de Massalfassar; i un dia després, el diumenge 29, acomiadarà l'any en el Teatre Ideal de Turís. Al gener de 2025 hi ha programats dos concerts: el diumenge 12 a l'Auditori d'Aielo de Malferit; i el diumenge 26 a la Casa de Cultura de La Font d'en Carròs.
Al febrer tenim tres cites amb ‘Les secretes’. La primera en el centre cultural Mario Monreal de Sagunt, el dissabte 8; la segona a l'Auditori Monterrey de La Pobla Llarga, el divendres 14; i la tercera en el centre cultural Papa Calixt III de Canals, el divendres 28. La ruta musical de Pep Gimeno i la Diputació continuarà el dissabte 1 de març a la Casa de la Cultura d'Albalat de la Ribera; el diumenge 9 de març en el Cinema Teatre Ricardo Cebolla de Corbera; el divendres 21 de març a la casa de cultura Alcalde José Blay Espí del Real de Gandia; i el divendres 28 de març en el Centre Cívic de Barxeta.
Els dos últims espectacles els acollirà el Teatre Principal de València, el diumenge 30 de març; i el ja esmentat Teatre Echegaray d'Ontinyent, el divendres 4 d'abril. Sobre l'escenari es projectaran vídeos que explicaran les cançons interpretades per Botifarra, així com uns altres audiovisuals, efectes sonors i imatges d'arxiu que serviran per a transitar entre els diferents actes de cada lliurament de ‘Les veus secretes’, una gira totalment gratuïta els concerts de la qual organitzarà cada municipi, amb la possibilitat que decidisquen habilitar una fila zero per als damnificats per la dana.
La vicepresidenta Enguix ha recordat que entre 2015 i 2016 la Diputació ja va realitzar amb èxit una gira de Pep Gimeno per les comarques valencianes. “Ara repetim des de l'àrea d'Igualtat, amb esta iniciativa intergeneracional dedicada a les dones guardianes de les veus de la nostra terra, i no hi havia una altra opció millor per a encarnar eixa veu que la de Botifarra”. El mateix Pep Gimeno ha posat el fermall musical a la presentació interpretant una cançó de bressol molt valencià. ‘Nana, naneta, nana...’.