Cultura

Benedicció d'animals de Sant Antoni a València: data i horari

La tradicional desfilada de la festivitat de Sant Antoni Abad és tot un esdeveniment en la ciutat

1 minut

Benedicció d'animals Sant Antoni València / Foto: Hermandad San Antonio Abad de València

El dia de la tradicional festa de Sant Antonio Abad es va acostant i la ciutat de València es prepara per a una altra benedicció d'animals més. La festivitat de Sant Antoni del Porquet se celebrarà dimecres que ve, 17 de gener, en el carrer Sagunt, el dia exacte de la festivitat del sant.

I és que el 17 de gener se celebra una gran desfilada en honor del sant en el qual els animals domèstics són beneïts. Milers de persones acudeixen cada any a aquest carrer amb les seues mascotes perquè beneïsquen als seus companys més fidels.

Història de la festivitat

Aquesta tradició es remunta segles arrere quan l'Ordre Hospitalària antoniana s'instal·la a València i construeix una ermita i un pou per a donar descans als pelegrins i pagesos, que deien que a l'aigua tenia propietats miraculoses.

Al costat d'aquest pou es va plantar una olivera també, i sense un perquè clar, es va convertir en tradició que cada 17 de gener la gent fora a aquest santuari amb els seus animals per a fer un volt a l'olivera, agafar una xicoteta branca i col·locar-li-la a l'animal en el cap com a signe de protecció.

Com funciona?

Una vegada s'haja celebrat la tradicional foguera de Sant Antoni amb els seus focs artificials, que enguany serà el dissabte, 13 de gener, precedida de la processó del Sant amb torxes des de la porta de la Parròquia que porta el seu nom fins al lloc de crema de la foguera en el seu honor, el dia 17 se celebra la processó.

Foguera Sant Antoni València / Foto: Hermandad San Antonio Abad de València

La benedicció d'animals comença primer amb una missa a les 10.00 h, que, una vegada acabada, dona pas a la folklòrica desfilada en el qual intervenen diverses personalitats de València. La processó la inicien les Falleres Majors de València soltant les colomes domèstiques com a signe de benedicció de la resta d'animals domèstics.

Una vegada s'han soltat les aus, comença a desfilar la Policia Local, seguida de les mateixes Falleres Majors, l'Honorable Clavariessa de les Festes Vicentines i la Reina dels jocs florals del Rat Penat, muntades en un gran carruatge de gala i escortades per la mateixa Policia Local.

Després arribarà el torn de les unitats de cavalleria de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil engalanades i amb les seues unitats canines. Els gossos de la Policia Local de la ciutat i de la Unitat Militar d'Emergències també participaran en la comparsa. I tot això, al so de música tradicional valenciana amb tabalet i dolçaina.

No obstant això, l'última part de la processó és la més impactant. A més de comptar amb la presència de carros de tir de cultiu, carruatges i enganxes de luxe, també cavalcaran amazones i genets amb l'entrada de l'hípica i els picadors.

Però darrere de tots ells, arriba la millor part. Els veïns que hagen acudit al carrer Sagunt juntament amb els seus animals per a beneir-los s'uniran a la desfilada per a participar de la festa. Sens dubte, una bonica tradició per a començar l'any de la millor manera possible.