Les comissions falleres de la província de València viuen un dels moments més angoixants de tota la seua existència després dels estralls patits a conseqüència de la DANA del passat 29 d'octubre. I és que la riuada va arrasar amb casals, ninots, estructures i tota classe de material necessari per a la posada en marxa d'esta festivitat declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat. Davant les pèrdues, els col·lectius fallers temen no poder reconstruir els desperfectes a temps i que la celebració de les Falles en la seua data habitual perille.
Fonamentalment, les pluges van provocar la inundació de diversos tallers d'artistes fallers situats a la comarca de l'Horta Sud. També, s'han trobat diverses figures ja quasi llestes per a la 'plantà' repletes de llot de les localitats afectades per la DANA. Segons una primera estimació realitzada pel Gremi d'Artistes Fallers de València, almenys una vintena de locals s'ha vist perjudicada pel temporal.
Per a tractar de pal·liar la difícil situació en la qual es troben els col·lectius, les empreses i els empleats que dediquen el seu treball a les Falles, l'Ajuntament de València ha anunciat l'aprovació d'un paquet d'ajudes destinades a la recuperació del sector faller. En essència, l'objectiu és aconseguir que estes puguen reprendre com més prompte millor la seua activitat per a garantir la celebració de la qual probablement és la festa més solidària de 2025 en la capital.
En total, les subvencions per part del consorci municipal a les comissions falleres per a l'any vinent superen els 2,3 milions d'euros. A més, s'ha aprovat un 10% addicional per a aquelles que hagen sigut directament afectades per la DANA. Per a falles grans, el màxim que es pot obtindre són 5.000 euros, mentre que, en el cas de les infantils, la quantitat descendix fins a la meitat. Cal destacar, no obstant això, que per a poder rebre les ajudes, prèviament s'ha de presentar un certificat de danys realitzat per la Junta Central Fallera o el Gremi d'Artistes Fallers.
Aproximadament, s'ha calculat que seran uns 30 les Falles que obtinguen el percentatge afegit, la meitat dels quals són grans i, la resta, xicotets. Estes ajudes estan orientades a gestionar les despeses de disseny i construcció dels monuments i s'estima que començaran a repartir-se a partir del mes de gener de 2025.
Paral·lelament, els gremis també estan valorant la concessió d'ajudes econòmiques a les seues agremiades. I, d'altra banda, l'Ajuntament de la capital també aportarà una bonificació de 30.000 euros a 6 comissions falleres de les pedanies del sud de València. Així, cadascuna rebrà 5.000 euros per a reparar els seus casals situats a la Torre, Forn d'Alcedo i Castellar-l'Oliveral.
Amstel es bolca en solidaritat amb les Falles
Una de les marques més importants durant la festivitat valenciana és, sens dubte, Amstel, que constituïx un dels principals patrocinadors de la majoria d'esdeveniments. Per este motiu, l'empresa de cerveses no ha volgut ser menys i també ha posat en marxa una iniciativa per a retornar l'alegria i fomentar l'esperit faller als damnificats.
Es tracta de la reconversió del tradicional concert de Falles en el Germanor Fest, un festival solidari que portarà amb si diverses exhibicions de la mà d'artistes locals. A més, es duran a terme nombrosos espectacles pirotècnics carregats de sorpreses en les zones afectades, alhora que els valencians podran gaudir d'un bon 'esmorzaret' realitzat per bars de municipis assolats.
El col·lectiu musical: greument perjudicat
A més del foc i la pólvora, hi ha una altra cosa que no pot faltar en les Falles: la música. De fet, la majoria de les comissions compten amb la seua pròpia xaranga que no sols anima als visitants, sinó que també és crucial per a realitzar la 'despertà' i garantir que els fallers arriben a temps als seus actes. I, per descomptat, és impossible no recordar-se de la importància de les orquestres que oferixen al públic les millors revetles a les nits.
De les 547 bandes de música que s'integren en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), un total de 30 seus han patit danys pràcticament irreparables. Amb això, 3.500 músics federats s'han vist afectats i moltes agrupacions musicals han perdut les seues partitures i instruments.
És el cas del Centre Instructiu i Musical de Massanassa, les pèrdues de la qual s'estimen al voltant dels 200.000 euros. El mateix li ha ocorregut a la Societat Musical d'Algemesí, que preveu que, per a restaurar tot el que s'ha extraviat, necessitarà aproximadament 100.000 euros, mateixa quantitat que tanteja Aldaia.
Sens dubte, la més danyada ha sigut la Va unir Musical de Paiporta, amb unes pèrdues que ascendixen als 250.000 euros. En contrast, la de Picanya només ha reportat extraviaments per un valor de 15.000 euros. En general, la majoria de bandes han creat un micromecenatge per a tractar de rebre tota l'ajuda possible i, segons han informat, la societat s'ha bolcat bastant amb la iniciativa.