El llegat pictòric de Pablo Picasso (Màlaga, 1991) aterra en la Fundació Bancaixa de València amb "Picasso i la model. El perfil de Jacqueline", una mostra comissionada per Laura Campos Vicent i Fernando Castro Flórez. Es tracta d'una nova exposició que inaugura la programació del segon semestre de l'any en este recinte artístic i cultural situat en el número 23 de la plaça Tetuán i que es podrà visitar fins al pròxim 2 de març de 2025.
En concret, esta exhibició de l'obra de Picasso fa un recorregut per les composicions que l'artista va crear durant els seus últims 20 anys de vida i que es van materialitzar a cavall entre les residències i tallers de la Californie a Cannes i Mougins, en la població francesa de Notre-Dóna'm-de-Vie). Dues dècades en les quals l'artista va conviure amb Jacqueline Roque, la seua última dona, qui a més es va convertir en l'última musa que va pintar Picasso des que la coneguera en 1952 fins a la seua mort en 1973.
"Amb esta exposició, València entra en el circuit de les grans ciutats picassiànes com Barcelona i Màlaga", ha manifestat Rafael Alcón, president de la Fundació Bancaixa. I és que l'entitat busca situar a la capital valenciana com una "ciutat picassiàna" i crear així "un corredor mediterrani des de Barcelona, fins a Màlaga passant per València" per a realçar l'obra i llegat artístic d'un dels grans pintors de la història.
En total, són més de 250 les obres que conformen la mostra procedents tant de la col·lecció de la Fundació Bancaixa com d'altres pinacoteques com el Museu Picasso de Barcelona, el Museu Nacional Centre d'Art Regna Sofia, la Galeria Guillermo d'Osma, el Museu Picasso de Màlaga o ABANCA. A través d'olis, gravats, llibres il·lustrats i fotografies, el visitant podrà descobrir la relació que van tindre Picasso i la seua esposa i com esta va influir en la producció més tardana, però també més prolífica de l'artista.
Una figura, la de Jacqueline Roque, que es representa en la mostra a través de 164 retrats, però de qui el visitant coneixerà únicament el seu perfil, ja que estes mostren "la por a la mort que tenia Picasso i la seua obsessió per les ceràmiques gregues en les quals tots els elements humans es representaven de perfil "i els que estan de front, com la gorgona i Dionisio," és perquè al·ludixen a la mort. "Esta exposició mostra la relació entre la vida i l'art i encara que semble que està plena de felicitat i color, representa l'aplacable arribada de la senectud i la mortandad", ha explicat el comissari Fernando Castro Flórez.
"Reinvindicar la figura de Jacqueline"
Encara que Jacqueline és la figura central entorn de la qual gira el fil temàtic de l'exposició la seua representació gràfica en els quadres i gravats transcendix els llenços i busca visibilizar la seua figura com a col·laboradora durant l'última etapa de l'artista. "Jacqueline va ser una dona denostada perquè se li veia com una tirana que maltractava a tot l'entorn de Picasso, però el que tractava d'evitar era que el pintor estiguera envoltat d'aduladors per interés. Amb això el que feia era preservar el seu temps de treball i per això li ajudava, col·laborava en les obres i ordenava els gravats", exposa Castro.
És per este motiu que entre les obres i dibuixos del pintor s'inclouen fotografies preses per Edward Quinn i David Douglas Duncan, els qui a través de les seues càmeres van retratar durant les seues 20 anys de relació a la parella en els seus llocs de creació. "En les fotografies es pot veure a Jacqueline en l'estudi al costat de Picasso, ajudant-li en les seues obres, sostenint les planxes, ordenant els gravats o posant per a ell", finalitza el comissari.
El Picasso gravador
Pablo Picasso va ser pintor, poeta, escriptor i també gravador. Precisament, esta última faceta de creador de gravats és una de les quals ix a la llum en esta mostra. Així, la seua obra com a gravador està present en l'exposiciómn amb obres de la "Suite 347" i la "Suite 156" juntament amb linòleums i una desena de llibres il·lustrats per l'artista entre els quals es troben "Carnet de la Californie", "Le Carmen des Carmen" i "Les Dames de Mougins".
Tota esta col·lecció gràfica de Picasso que s'exhibix ara prové dels fons de la Fundació Bancaixa, una de les més completes i importants a nivell mundial: des de gravats, estampes, llibres iluestrados fins a linogravats com aquells dedicats a Jacqueline que va realitzar l'any 1963.