València busca nous públics i consum cultural amb un centenar d'espectacles

La ciutat es troba immersa en la celebració de 'Cultura als barris' i 'Cultura a les pedanies'

Guardar

'Xafar la gespa', de l'Escalante i la companyia La Negra (Vicente A. Jiménez)
'Xafar la gespa', de l'Escalante i la companyia La Negra (Vicente A. Jiménez)

Cada vegada són més els qui se'n pugen a l'escenari i viuen la cultura en directe en la capital del Túria. Ho fan a través dels monòlegs, concerts, obres de teatre, tallers o peces de folklore valencià de ‘Cultura als barris’ i ‘Cultura a les pedanies’, que en quasi 10 anys ha aconseguit consolidar-se i créixer.

Les dos propostes conviuen actualment a la ciutat. La primera a arrancar ha sigut ‘Cultura a les pedanies’, del 4 d'octubre al 3 de novembre, en Benifaraig, Borbotó, Carpesa, Cases de Bàrcena, Massarrojos, Manuella, Poble Nou, Beniferri, Benimàmet, Castellar-l’Oliveral, Faitanar, El forn d’Alcedo, El Palmar, El Perellonet, Pinedo, La Punta, El Saler i La Torre. En este cas, cada pedania celebra tres propostes en diferents caps de setmana o dies en places, amfiteatres o carrers destacats, a l'aire lliure, prop de parades de la i de manera gratuïta.

Eixes tres característiques compartix el cicle ‘Cultura als barris’, que va començar el 18 d'octubre i seguirà fins al 24 de novembre, amb més proposades en els barris d'Aiora, Arrancapins, Benicalap, Cabanyal-Canyamelar, Campanar, La Carrasca, l’Hort de Senabre, La Llum, Malilla, La Malva-rosa, Marxalenes, Montolivet, Natzaret, Nou Moles, Orriols, Patraix, La Raiosa-Creu Coberta, Sant Antoni, Sant Isidre, Sant Marcel·lí, Sant Pau, Tendetes, Torrefiel i Vara de Quart-Tres Forques.

José Luis Moreno, regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals de l'Ajuntament de València ha assenyalat que el seu objectiu és “acostar la cultura a la ciutadania, amb accés gratuït en diferents emplaçaments de la ciutat”. A més, ha recordat que estes campanyes, “dissenyades per a acostar la cultura a la ciutadania i generar consum cultural i nous públics”, també són “un important impuls a la producció i a la professionalització del sector”.

Un espectacle de 'Cultura als barris'. Imatge: Cultura als barris i Cultura a les pedanies de València
Un espectacle de 'Cultura als barris'. Imatge: Cultura als barris i Cultura a les pedanies de València

Diversitat de l'oferta cultural

Moreno ha assenyalat, durant la presentació de les edicions, que es tracta de dos importants trampolins per al sector. El pressupost destinat a la contractació artística dels professionals i companyies que conformen l'oferta cultural posada a la disposició de la ciutadania en 2024 ascendix a un total de 189.611 euros, un 34.43% més que en la passada edició. Respecte als costos de producció tècnica cal dir que incloent la coordinació de les dos campanyes culturals es preveu un cost màxim de 244.161’50 euros, segons ha concretat el consistori.

A això se suma la coordinació del treball tècnic a peu d'escenari, un equip de professionals que supervisen el correcte desenrotllament de cada actuació o activitat, “un equip de més de 25 persones s'encarrega de la producció tècnica, al capdavant de la qual està l'empresa TM2 Audiovisuals”, ha apuntat.

Quant a companyies i professionals, enguany hi ha noves incorporacions. En comèdia-humor, els monologuistes Freddy beats, Micky Dkay i Jesús Manzano; en propostes musicals de cambra o clàssica, “Ars Nova-Arts Antiqua” de Miquel Ausina i Carles Civera, l'associació Lírica Cora Raga o Quintet Al Vent; Xarop Teatre, el Mag Wendo, Pilar Rochina i José Blasco (teatre infantil sobre la figura de Nicolau Primitiu), Cia. La Negra produccions (“Nautilus”), i les contacontes Débora Pascual, Yolanda Gómez, Núria Nácher i Iván Arguedas formen part de les propostes infantils.

'Cultura a les pedanies' de València
'Cultura a les pedanies' de València

En proposta creativa per a públic jove estan Carles Giuliani, que se suma a la proposta de taller de doblatge de cinema per a públic familiar, a càrrec de FICIV i a la ja coneguda “Combat d'Il·lustradors”, de Drawing Fighters; actuacions de nous estils musicals o escènics, com les propostes de concerts teatralitzats “París 1940” o “Viva Flama”, l'actuació de danses històriques del Renaixement a càrrec de Folía Dansa, o el reconegut grup de percussió Amores. També música urbana, ska-pop i remember 80-90, de la mà de formacions com La Pelona, Colomet i Black Band; mentres que en teatre de comèdia per a adults, estan les companyies les Couchers (“Charlas de azucariillo”), Cia. Paco a la naranja (“Marujas, raíces y varices) i Circorama Teatre (“Estellés, Club Cabaret”).

Com a novetat, enguany també s'inclouen propostes de folklore, corals i orquestres de pols i pua, amb presència notable en la programació amb grups com a coral Marní, grup de Danses Senyera, la Rondalla Trencacordes, grup de danses La Magrana o l'Orquestra de pols i pua la nostra Senyora de Tejeda, assenyala l'edil.

Programació

Després del primer tret d'eixida, ‘Cultura a les pedanies’ continua en Beniferri i Benimàmet, mentres que ‘Cultura als barris’ té pendent pujar-se a l'escenari a Aiora, Arrancapins, Benicalap, Cabanyal-Canyamelar, Campanar, Natzaret, Nou Moles, Orriols, Patraix, La Raiosa-Creu Coberta, La Carrasca, l’Hort de Senabre, La Llum, Sant Isidre, Sant Antoni, Malilla, Sant Marcel·lí, La Malva-rosa, Sant Pau, Marxalenes, Tendetes, Montolivet i Vara de Quart-Tres forques.

Destacats