La ciència i l'art dialoguen en l'última exposició del Centre del Carme de Cultura Contemporània de València. La mostra 'Synthetic Symbiotic Tournament', que es pot visitar a la sala Contrafort fins el diumenge 8 de desembre, oferix una fascinant combinació d'efectes visuals i biologia sintètica que permet comprendre una innovadora teoria sobre evolució de la naturalesa des de la cooperació bacteriana.
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i la Universitat Politècnica de València (UPV) presenten esta exposició de l'artista resident Paula Nishijima, en col·laboració amb els investigadors del Laboratori de Biologia Sintètica i Control de Biosistemes de l'Institut Universitari d'Automàtica i Informàtica Industrial (ai2). El projecte reunix fotografies i vídeos de l'observació dels bacteris sintetitzats.
El cor de la mostra és el que Paula Nishijima qualifica de "torneig simbiòtic", que utilitza com a base de la demostració bacteris E. coli modificades genèticament per a expressar fluorescències de colors verd, roig i taronja. Estes comunitats bacterianes interactuen en diversos experiments dissenyats en el laboratori per a documentar, a través d'animacions, els seus comportaments i moviments.
Un viatge visual i conceptual
El projecte pren com a referència les teories evolutives de Robert Axelrod, que destaquen la importància de la cooperació en la naturalesa i desafia la visió clàssica d'una evolució basada exclusivament en la competència. Este enfocament innovador, plasmat mitjançant l'observació dels bacteris sintètics i el seu reflex cromàtic, convida a repensar les narratives sobre els processos biològics, aix
De fet, els colors captivadors de les imatges no sols destaquen per la seua bellesa, sinó també per les preguntes que susciten. En analitzar els patrons dels bacteris amb un enfocament interdisciplinari, el públic és portat a reflexionar sobre conceptes com la competència, la cooperació i el significat del complex control en sistemes vius.
La residència artística de Nishijima en l'ai2 representa una convergència entre la biologia sintètica i l'art contemporani. Este encreuament de disciplines permet explorar espais de debat i interpretació sobre l'impacte dels avanços biotecnològics. A més, l'exposició aborda qüestions socials i ètiques, com la percepció de la biotecnologia en la societat, aix