Un cant a l'esforç i a la vida en YOLO, el primer espectacle de circ del Teatre Escalante

Josep Policarpo, director artístic, considera que l'espectacle és clau per a comprendre la importància del treball en equip i transmetre-la a les joves generacions

Guardar

Teatro Escalante YOLO
Teatro Escalante YOLO

Lluitar sempre per a aconseguir els teus somnis. És el tema que desenvolupa tot un espectacle d'emocions, música, valors, teatre i acrobàcies en YOLO, que es configura com la primera aposta d'una institució pública valenciana pel circ. Des del 28 de novembre fins al 23 de desembre, la producció del Teatre Escalante omplirà d'energia el Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts per a mostrar la qualitat del circ valencià a tots i totes.

YOLO, acrònim de You Only Live Once, té un destacat perfil pedagògic i es configura com un crit de lluita que inundarà el pati de butaques de la sala valenciana amb l'energia de les acrobàcies, els llançaments impossibles, els malabarismes o les tècniques aèries. Esdevé, així, un cant a la vida des del circ per a impulsar el significat de les paraules que li posen nom, "sols es viu una vegada", a tots els espectadors i espectadores que vulguen gaudir d'aquesta innovació dramatúrgica que dura 60 minuts.

Així mateix, té com a objectiu reivindicar valors com l'autoconfiança, la solidaritat, el risc o la perseverança, els elements que caracteritzen el circ i a l'equip que l'escenifica. La producció del Teatre Escalante, que depén de la Diputació de València, està dirigida per Lucas Escobedo i la conformen Joan Cusó (ajudant de producció) i els intèrprets Jana López, Edu Martínez, Laia Sales, Plácido Militano, Pablo Meneu, Raquel Molano i Lucas Escobedo. A aquests se sumen Juanjo Llorens (disseny i il·luminació), Richard Cano (Cap de llum i so), Raquel Molano (també directora musical), Edu Soriano (disseny i espai sonor), Luis Crespo (escenografia), Amaya San Martín i Andrea Pérez (disseny de vestuari) i Producirk (producció executiva).

Rosa Pérez Garijo, diputada de Teatres de la Diputació de València, va dir ahir en la seua presentació que el Teatre Escalante de hui es planteja tres objectius: "Més produccions, més exhibicions i major difusió de les seues obres". Per això, va afegir, espera una bona temporada per al teatre públic amb tres obres pròpies "de gran qualitat, com és el cas de YOLO, ja que és important tindre el circ dins del projecte".

D'altra banda, el director artístic de l'Escalante, Josep Policarpo, va incidir en aquesta aposta pionera perquè "el circ valencià demanava una gran oportunitat. Molts professionals del sector s'han hagut d'anar a l'estranger perquè ací no s'ha explotat massa aquest espectacle". Així, va dir que aquest és un àmbit que s'ha consolidat en els darrers anys i que és una "disciplina molt exigent que necessita d'una formació permanent i una pràctica constant".

En aquest sentit, Policarpo assegura que amb l'espectacle "s'han complit les expectatives totalment, tant a nivell artístic com per la transmissió de valors i, sobretot per la seua música". En concret, considera que l'actriu i directora musical de YOLO, Raquel Molano, ha aconseguit un recorregut emocional a través de la música gràcies a la riquesa dels seus colors i a la seua introducció amb "delicadesa i enginy".

El director artístic també va voler reivindicar un dels aspectes que, precisament, deixa clar YOLO: l'entrega i esforç dels professionals d'aquest art. "El treball en equip és molt important i l'execució dels números requereixen de molta solidaritat i quan veus la funció ixes pensant com d'important és aquest valor per a les noves generacions de valencians i valencianes", va dir.

En aquesta línia també es va manifestar Lucas Escobedo. El malabarista i actor va destacar del seu projecte el gran equip d'actors, malabaristes, acròbates, equilibristes, contorsionistes, ballarins, aeris, clowns i cantants, tots ells valencians, "per demostrar la bona coordinació i organització que han fet possible que tots vagen a una". Així mateix, va coincidir amb Policarpo per a dir que volia aconseguir que la música en directe fóra protagonista per a tindre un resultat tan especial com al que s'ha arribat.

Raquel Molano, directora musical, va afegir en la presentació de l'obra que per a les noves generacions és molt important connectar amb la idea de YOLO, la lluita per a aconseguir els somnis. En concret, quant a la part musical va destacar la mescla de cançons tradicionals de diversos països per a tindre "una atmosfera eclèctica" on s'ha inspirat en dos poemes de Goytisolo i Celaya, així com la introducció de percussió corporal o el blues.

Així, del 28 de novembre al 23 de desembre, les portes del Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts romandran obertes a la màgia i a la il·lusió del circ i del públic amb sessions per a totes les edats.

Arxivat a:

Destacats