Algunes de les residències de Cultura Resident 2021 ja estan arribant a la seua fi, en concret les d'investigació i producció artística. És per això que el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) va organitzar la Trobada Cultura Resident 2021, en la qual part dels i les artistes que integren el programa van poder posar en comú tot allò que han anat experimentant durant els mesos que ha durat la seua residència. Una jornada, que tal com van afirmar els mateixos residents, agraeixen enormement, ja que els és de gran ajuda compartir els seus problemes i inquietuds per a poder avançar en els seus treballs.
També la coordinadora del programa d'acompanyament de Cultura Resident, Roser Colomar, i el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i del CCCC, José Luis Pérez Pont, van manifestar que per a ells rebre el feedback dels residents a mesura que avancen els mesos de residència és fonamental. D'aquesta manera saben en què poden millorar o en què poden ajudar als artistes en el que queda de procés, i també per a futures edicions.
La Trobada Cultura Resident 2021 va tindre lloc a la sala Refectori del CCCC i la primera part de l'esdeveniment va consistir en la posada en comú entre els i les diferents artistes dels seus treballs. Per a això, es van col·locar tres taules: en una d'elles els integrants de les residències van parlar de com van ser els inicis dels seus treballs, en un altre com estava sent el procés de mediació, investigació o producció de cadascun d'ells, i finalment en una altra taula es va comentar com encaren el final o com esperen que aquest siga, en cas de les residències de mediació cultural, que acaben el 5 de març.
Alguns dels i les artistes no es coneixien, per la qual cosa per a trencar el gel Colomar va preparar una sèrie de preguntes centrades en les tres parts del procés, que prèviament havia manat als residents, i les va col·locar en la taula corresponent, juntament amb les respostes que aquests li havien donat. També va afegir algunes respostes que havia rebut de trobades anteriors. Això, juntament amb una infusió que havien portat des de l'organització per a combatre el fred, va ajudar al fet que els participants pogueren entrar en confiança amb facilitat i comentar tot el dut a terme durant aquests últims mesos, a més de compartir punts de vista sobre les residències en general, resoldre possibles dubtes que els anaren sorgint o tindre noves idees per a continuar amb els seus projectes.
Experiències i problemes
La majoria d'ells van plantejar els mateixos problemes durant les xarrades. A l'inici, molts dels i les artistes van tindre dificultats en passar de la teoria a la pràctica: tenien com a base un dossier molt concret en el qual estava estipulat quasi cada pas que havien de donar, però una vegada van posar totes les hipòtesis en pràctica els va ser molt complicat continuar amb el cronograma. Ho van atribuir especialment al sorgiment de noves línies d'investigació que també els eren interessants. Encara que pot semblar estressant, els residents intenten prendre-s'ho com a part del procés creatiu, la qual cosa els permet evolucionar en els seus projectes i també com a professionals.
En relació amb l'aparició de nous fronts, la falta de temps i la seua difícil gestió també els ha suposat un problema a molts. A més, alguns treballen amb altres persones, que són les que els aporten el contingut, per la qual cosa els és molt complicat poder adaptar-se als seus horaris. El final l'encaren amb optimisme, a pesar que una part dels i les artistes està encara lluny d'aconseguir els seus objectius. Una cosa en la qual tots coincideixen és en què beneficioses els resulten les trobades entre residents: fomenten la companyonia entre artistes i impulsen l'avanç de les residències.
També Roser Colomar, coordinadora del programa d'acompanyament de Cultura Resident, va destacar la importància d'aquesta mena de trobades. Des de Cultura Resident els van demanar als i les artistes que no mostraren res del que havien estat treballant, perquè pogueren explicar les seues experiències només de viva veu. Per a ella, això va ser el més important de la trobada, ja que com que no havien d'exposar sobre res en concret, sorgiren converses i vincles molt més personals entre els residents.
Una cosa que troben a faltar els i les artistes és una major visibilitat en els mitjans de comunicació, amb la finalitat d'aconseguir a través dels seus projectes d'art contemporani un major impacte en la societat. José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del CCCC, va assegurar que, desafortunadament, molts mitjans de comunicació no estan interessats a promocionar els nous corrents artístics, però des de Centre del Carme posen tota la seua obstinació a donar a conéixer tots els treballs del programa, a més de les exposicions i altres projectes que allí impulsen, i ho fan a través de les xarxes socials, una eina que considera primordial a l'hora d'arribar a tota la societat actualment, sobretot al públic més jove.
Transferències i visita a la Vall de Gallinera
A més d'amb la resta de residents del programa d'enguany, els i les artistes han estat també en contacte amb artistes que van formar part de les residències de 2019 i 2020 a través de Transferències, una xarxa de suport que té com a objecte enriquir els projectes actuals a través de les vivències de residents que van estar en la seua mateixa situació fa uns anys. Pérez Pont considera que Transferències és "fonamental en el seu present i futur professional" (el dels i les artistes).
Un altre esdeveniment que va ser de gran ajuda perquè els i les artistes puguen continuar satisfactòriament amb els seus projectes ha sigut la visita als Open Studios d'Enclave Land Art, a la Vall de Gallinera (Alacant), que va tindre lloc el dissabte 4 de desembre. Aquesta residència artística forma també part de Cultura Resident, com a part de la seua línia d'impuls a propostes contemporànies en entorns rurals. Colomar va explicar que aquest tipus d'eixides ajuda al fet que s'estrenyen llaços entre els residents, ja que senten un suport emocional que va més enllà del manteniment econòmic que puguen rebre per a dur a terme el seu treball.
Els residents van estar en la localitat de Benialí, un dels huit municipis que conformen la Vall de Gallinera, des d'on van començar la ruta de 'Els corrals de la Carroja'. Els i les artistes van poder veure les peces de creació dels participants d'Enclave Land Art al llarg de l'itinerari. A més, Colomar va afegir que també se'ls van unir habitants del poble de totes les edats. "Va ser un dia molt enriquidor per als i les artistes, que van poder gaudir d'un públic intergeneracional molt divers en un entorn geogràficament també diferent del que ells estan acostumats a treballar", va afirmar la coordinadora d'acompanyament del programa.
Els set projectes que han format part d'aquesta tercera edició d'Enclave Land Art, i que els residents de mediació cultural, investigació i producció artística van poder visitar dissabte passat són 'Antigesta', d'Álvaro Porras; 'Antes todo esto era campo', de David Orrico; 'Infinite Slowness', d'Elena Redaell, 'Raquis', de Jordi NN; 'Entramado', de Lídia Meneghini; 'Camino fantasma', de Matthias Neumann; i 'Arch of Re-enchantment', de Rachel Harris.
Investigació, mediació cultural i producció artística
El programa de residències Cultura Resident, impulsat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i la Direcció General de Cultura i Patrimoni des de l'any 2017, té com a propòsit promoure l'art contemporani a través del finançament de residències a artistes que presenten un projecte d'art contemporani que estiga principalment relacionat amb la identitat territorial. També els proporcionen un espai on poder treballar durant els mesos que duren les residències, i un acompanyament durant la seua estada perquè el desenvolupament dels seus treballs siga el més fructífer possible.
Els projectes que es duen a terme en aquestes residències estan emmarcats en tres àmbits de treball: la producció artística, la mediació cultural i la investigació. Igualment, es realitzen residències internacionals que possibiliten a artistes nascuts o residents a la Comunitat Valenciana desenvolupar els seus treballs en centres d'art anara de les fronteres del país.
Així mateix, cadascun d'aquests projectes es desenvolupa en una localització diferent també facilitada pel programa Cultura Resident.: els treballs de mediació s'estan duent a terme en el Centre del Carme Cultura Contemporània (València), els treballs que tenen a veure amb la producció artística s'estan realitzant en el Centro Cultural Las Cigarreras (Alacant) i en el cas dels projectes centrats en la investigació aquests s'estan desenvolupant en el Menador Espai Cultural de Castelló.
Els projectes dels i les artistes que estan treballant en el CCCC, i que estan integrades en l'àmbit de la mediació, són 'Y si ellas no estuvieran', de Santiago Fernández i Elena Sanmartín, i 'Moradas textiles para la transición de duelos migratorios', integrada per Gabriela Rivera Estel, Nuria Sofía González Tugas, Ximena Pardo Fuentes, Javier Busturia Cerezo i Salvador Troncoso Curivil.
D'altra banda, els projectes d'investigació que s'estan duent a terme en el Menador Espai Cultural són 'CMS Foundation', de Carlos Miguel Sánchez, Ana Roca, David Gohner i Carmen Jiménez; 'Ecos de la tierra', de Bosque Anouk (David Feroce i Böho); 'O_O Maneras de cohabitar el cuerpo (III)', de Noelia Arcos i Marta García; i 'En la pell de... la memòria de les dones represaliades a Castelló', de Art al Quadrat (Mónica i Gema del Rei Jordà).
Finalment, les residències que s'estan executant en el Centro Cultural Las Cigarreras són 'Muntanya desdibuixada', de Lucía Morate; 'Espacios para subvertir'', de Estíbaliz Sábada; 'Pájaros de sol', de María Sainz; i 'Ophiostoma Novoulmi', de Juan Zamora.
Les residències van començar el mes de setembre passat, i els projectes d'investigació i producció artística compten els dies per a oferir els resultats de quatre mesos de treball en els Open Studios. En el cas dels duts a terme a Alacant, la presentació serà el 16 de desembre en el Centro Cultural Las Cigarreras, mentre que la presentació dels treballs d'investigació artística serà el dia 15 de desembre en el Menador Espai Cultural de Castelló. Per a veure els fruits dels i les artistes que treballen a València caldrà esperar fins al 5 de març.