Cultura

La travessia continua per a la Vela Llatina

Diverses associacions locals lluiten perquè esta tradició continue navegant a l’Albufera

1 minut

Exhibició de Vela Llatina a l'Albufera (Ajuntament de Catarroja)

Si hi ha alguna cosa que connecta amb les arrels dels valencians i les valencianes és l’Albufera, la llacuna que ha configurat la seua identitat al llarg dels segles i que també ha sigut un important motor econòmic, especialment per als seus pobles veïns. Hui, les seues aigües i parc natural reivindiquen protecció per a no perdre este espai que és un ecosistema i escenari de tradicions úniques, entre elles la Vela Llatina, que cada jornada d’exhibició acull centenars de curiosos i curioses per a fer un viatge en el temps. 

La Vela Llatina és un testimoni únic de la història no sols de València, sinó també de les diferents civilitzacions mediterrànies. Té origen en l’Època Grega i la seua representació més antiga conservada és del segle II aC, però la força de l’imperi va ser capaç d’estendre-la al llarg dels segles per tot el Mediterrani, i va ser en l’Època Romana quan va introduir-se a l’Albufera, d’acord amb la Federació Esportiva Municipal de València. 

Durant els segles de domini islàmic, des de l’any 714 fins al 1238, el poble musulmà va ser clau per a consolidar el seu ús, sobretot a partir del segle VII, fent d’esta un element quotidià per a les famílies del litoral valencià, especialment als municipis limítrofs a la llacuna com El Palmar, Catarroja, Sollana, Silla, El Perellonet o Alfafar. Jugava un paper molt important per a les activitats que es desenvolupaven a l’Albufera, com la pesca, la caça, el cultiu de l’arròs a esta àmplia zona d’arrossars, el transport o, inclús, el contraban.

Però, què és la Vela Llatina? Encara que moltes i molts pensen que fa referència a un tipus de vaixell, és un tipus de vela, concretament una vela de forma triangular que es disposa en una antena que creua obliquament el màstil, normalment situat en la proa, i que recorre de forma longitudinal el casc. 

Si parlem del cas concret de l’Albufera, el tipus de vaixell és el “barquet albuferenc”, amb un fons pla i una longitud de 5 metres que permeten navegar per espais estrets com canals i passadissos de vegetació típics d’esta llacuna, que té aigües que no són profundes. 

Exhibició de Vela Llatina a l'Albufera (Ajuntament de Catarroja)

Esplendor, oblit… i recuperació

L’ús de la Vela Llatina va ser indispensable per a l’economia de moltíssimes famílies al llarg de diversos segles, i a l’Edat Mitjana es va viure la seua major esplendor, segons la Federació Valenciana de Vela Llatina. No obstant això, amb l’arribada de la màquina de vapor i la construcció d’altres vaixells que realitzaven tasques més concretes a l’Albufera amb formes de propulsió per motor, van desaparèixer progressivament. Es pot dir que al segle XX, i sobretot a partir de la dècada dels 60, deixen d’utilitzar-se. 

L’estima per esta tradició va provocar que a partir dels anys 80 les comunitats de pescadors dels municipis albuferencs prengueren veu per a reivindicar la seua protecció i posar en valor la importància que van tindre a nivell cultural i econòmic, perquè no caigueren en l’oblit de les noves generacions. Per este motiu, es van constituir associacions de vela llatina locals.

La lluita ha tingut efecte. L’any 2012 es va constituir la Federació Cultural Valenciana de Vela Llatina per a agrupar les associacions de Silla, Catarroja, El Palmar, Alfafar i El Perellonet, i l’any 2015 l’Associació de Vela Llatina Els Peixcadors de Catarroja va posar en marxa la primera escola de navegació homologada amb este tipus de veles i vaixells, que hui aprenen desenes de persones des del Port de Catarroja. A més, al 2016 es va aconseguir la declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC) d’esta activitat i tècnica “que constituïx una de les manifestacions més representatives i valuoses de la cultura i de les formes de vida tradicionals dels valencians”. 

Hui, les associacions permeten reviure l’època d’esplendor de la vela llatina amb exhibicions i regates durant la primavera i l’estiu eixint des de diferents ports fins a l’Albufera, on el públic pot contemplar la gran bellesa d’estes veles especials en les embarcacions típiques de la zona. Per a gaudir-ho en primera persona, les properes exhibicions són el 31 d’agost, a càrrec de l’Associació de Vela Llatina d’Alfafar; el 14 de setembre, per la Tradicional de Silla; el 15 de setembre per la Comunitat de Peixcadors de Catarroja; i el 21 de setembre per l’Associació de Vela Llatina de Silla. 

‘El tresor d’Al-buferet’

Enguany la tradició de la Vela Llatina s’ha traslladat també al paper amb la publicació del còmic ‘El tresor d’Al-buferet’, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i la Diputació de València. Una història creada i dibuixada per Àlex Martínez i Andrea CL sobre una travessia en vela llatina de dos germans de Catarroja, que hauran d’endinsar-se en les aigües de l’Albufera per a trobar un tresor molt especial. I un nou espai per fer perdurar esta tradició que continua unint generacions i cultures.