La música, un dels principals senyals d'identitat de la cultura valenciana, espera fer un salt cap a altres països, tant a nivell de sector com de bandes de música. Un repte per al qual ja s'han plantat les primeres llavors a través de la Conselleria de Cultura i de la Diputació de València, tal com han anunciat les institucions en l'última setmana.
I és que, d'una banda, la facturació neta de la indústria musical en la Comunitat Valenciana ronda els 35 milions d'euros anuals, d'acord amb l'estudi 'Any zero' de l'Anuari de la Música Valenciana. I per un altre, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana aporta altres estadístiques com les 550 societats musicals situades a les províncies de Castelló, València i Alacant, amb 47.000 músics i 60.000 estudiants en elles. Xifres que evidencien l'enorme impacte de la música a nivell professional i identitari que han portat a voler exportar-ho més enllà del territori valencià i estatal.
Marca 'Música de la Comunitat Valenciana'
La setmana passada, el nou director general de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Álvaro López-Jamar, i la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó, es van desplaçar cap a Berlín per a participar en la fira 'Classical: Next', la trobada del sector de la música clàssica a nivell europeu. Es tracta precisament d'un dels primers passos de López-Jamar al capdavant del seu nou càrrec.
Tots dos han assenyalat que l'objectiu de la Conselleria de Cultura és "impulsar la internacionalització del sector" de la Comunitat Valenciana, ja que "tant la música com la internacionalització són dos potes fonamentals" de la Vicepresidència Primera. "Volem rellançar, després de molts anys adormida, la Comunitat Valenciana i la seua rica i variada cultura musical, no sols a la resta d'Espanya sinó també a Europa i la resta del món, amb especial atenció al mercat llatinoamericà", explica Añó.
La secretària autonòmica ha afirmat que la intenció és "dir alt i clar que hem tornat, que som ací; que la Comunitat Valenciana obri les seues portes i les seues finestres per a tota mena d'intercanvi cultural i musical, per a exportar el nostre talent i la nostra música a la resta d'Europa i per a aconseguir nous models de col·laboració i intercanvi amb institucions europees i també llatinoamericanes, procedents de països com Xile o Mèxic".
Per a això, el director adjunt de Música i Cultura Popular de l'IVC, Joan Cerveró, ha assenyalat que durant 'Classical: Next' s'ha presentat a la indústria internacional la marca 'Música de la Comunitat Valenciana', un projecte que s'ha detallat en les reunions mantingudes amb representants de Xile, Colòmbia, Noruega, la Xina i Singapur. "Volem que siga acollit en altres llocs, però també convertir-nos en acollidors, que quan pensen en música immediatament ho associen a la Comunitat Valenciana", apunta Cerveró.
Així, el director adjunt valora que fins ara s'havia fomentat només una part de la música valenciana, la vinculada al folk o a la cultura identitària, però no altres estils com la clàssica, antiga, contemporània o el jazz. "Ara volem treballar per a tots, per a bandes, orquestres, músics, compositors i també per a la cançó en valencià, sense exclusions".
La Diputació aposta per les bandes
Per part de la Diputació de València, el nou equip de govern també ha fet la seua aposta per la música, i de fet ha materialitzat este repte amb la constitució d'una nova àrea, la de Bandes de Música, liderada per Ricardo Gabaldón.
El diputat provincial assenyala que un dels principals reptes actuals és "acompanyar a les bandes de música, tant amb l'aportació de recursos econòmics com en l'organització d'esdeveniments musicals al llarg de la geografia valenciana i fora d'ella", ja que, en les seues paraules, "és una manifestació cultural única".
"Estem treballant perquè, per exemple, les guanyadores del Certamen de Bandes a més del premi puguen fer un viatge on mostren què és una banda de música valenciana, i que nosaltres des de la Diputació els acompanyem. El nostre objectiu és ajudar-los a trobar destins on elles siguen les protagonistes", explica Gabaldón.
A més, coincidint amb la celebració del certamen de la Diputació de València del passat 27 i 28 d'abril, tot un aparador del talent d'estes agrupacions musicals locals, Gabaldón va anunciar que la Diputació crearà una banda de música jove que es posarà en marxa de manera immediata, amb la selecció dels seus joves músics en paral·lel a un cens de músics valencians, de dins i de fora de la província de València, en el qual també treballarà la delegació.
Així mateix, el talent valencià musical també es pretén expandir amb altres iniciatives, com amb el Festival de Piano Iturbi, que reunix els millors pianistes del món a València a través del renom de José i Amparo Iturbi. Entre maig i setembre, els pianistes guanyadors del concurs de l'any passat participen en el cicle de recitals amb actuacions en Parma i Roma.