Torna a València el festival Volumens

La huitena edició del certamen compta amb espectacles sonors i visuals sota la temàtica de la naturalesa

Guardar

El Palau de la Música de València, un dels escenaris del festival Volumens
El Palau de la Música de València, un dels escenaris del festival Volumens

Ahir va començar la huitena edició del festival Volumens a València, la matèria principal del qual són els ecosistemes. A través de la fusió de diverses disciplines com l'art, la música i la ciència, els artistes que participen busquen fer reflexionar a l'ésser humà sobre la naturalesa i l'ús de la tecnologia. El certamen, que porta celebrant-se en la capital valenciana des de l'any 2015, tindrà lloc en diferents espais artístics de la ciutat des del dia 16 fins al 19 d'este mes.

El festival va obrir amb la col·locació de diverses instal·lacions audiovisuals en el Palau de la Música. Per part seua, hui el Bombes Gens Centre d’Art Digital inclou en la seua programació Forces, un projecte realitzat per Vitamin Studio. Igual que els seus anteriors treballs, esta activitat es tracta d'una experiència immersiva on l'espectador, a més d'observador, també participa i interactua amb l'obra.

En este centre tindrà també lloc la taula redona “Tecnologías disruptivas XR para producciones audiovisuales", un debat en el qual professionals del món de la tecnologia presentaran els avanços més recents en el camp. Però esta no serà l'única conferència que oferirà el certamen, ja que el divendres 18 se celebrarà en l'edifici Les Naus la xarrada “Escuchar a las Plantas: Atlas Sonoro para (Re)Conocer Otras Inteligencias”, oferida per l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP).

El mateix divendres s'estrenarà en el Teatre El Musical (TEM) l'espectacle Surcos, una instal·lació immersiva que permetrà a aquells que la visiten explorar les connexions entre les llums i les ombres a través de la tecnologia hologràfica i els efectes d'il·luminació. A més, l'obra ve acompanyada d'un sistema quadrafònic que distribuïx el so de manera envolupant, creant un ecosistema únic i inimitable.

Quant als actes musicals, destaca l'actuació del grup La Cellule d'Intervention METAMKINE, un col·lectiu obert format per músics i cineastes dedicats a la investigació del so i la imatge. En col·laboració amb el laboratori sonor Sono.Lab, METAMKINE representarà una espècie de pel·lícula curta combinada amb la seua pròpia banda sonora. Esta obra estarà disponible en el TEM a partir del divendres.

Per part seua, La Fàbrica de Gel rebrà al llarg del dia 19 a alumnes del Màster en Arts Visuals i Multimèdia de la Univesitat Politècnica de València (UPV) i de la Yamaha Music School de València, els qui realitzaran actuacions audiovisuals, directes i sessions. I per a acabar, el festival culminarà amb el plat fort: el concert d'orgue de l'artista estatunidenca Kali Malone, qui tocarà l'instrument acompanyada de Stephen O’Malley el mateix dissabte en el Palau de la Música.

En essència, la programació d'esta nova edició de Volumens suposa una conjunció de reconeguts artistes d'àmbit nacional i internacional les obres del qual incidixen en la reflexió al voltant de l'art i la seua relació amb les problemàtiques socials contemporànies. El festival no és una altra cosa que una fusió de la cultura i la ciència, de la naturalesa amb la tecnologia. Àmbits que, si bé a priori poden semblar incompatibles, convergixen a través de l'art.

Destacats