La cultura valenciana està contra les cordes després del pas de la DANA que va assolar la Comunitat el passat 29 d'octubre i que, fins hui, s'ha cobrat la vida de 222 persones. El sector del llibre és un dels perjudicats, no sols per la pèrdua material en infraestructura i emmagatzematge, sinó també a causa de la reducció de les vendes i la cancel·lació d'esdeveniments relacionats amb la lectura.
L'Associació d'Editorials del País Valencià (AEPV) ha reportat una trentena d'editorials afectades per la gota freda, els danys en instal·lacions de la qual i llibres superen els cinc milions d'euros. Així mateix, Pau Pertegaz, director tècnic del Gremi de Llibrers de València, ha informat a València Extra que un total d'onze llibreries pertanyents al gremi s'han vist damnificades, algunes de les quals han quedat completament destruïda.
Segons el portaveu, de totes les llibreries afectades, la que menor impacte ha tingut és L'Esplai, situada a l'Alcúdia. Encara així, a esta li va entrar un metre d'aigua i va perdre nombrosos llibres. D'altra banda, la més devastada és, sens dubte, La Moixeranga de Paiporta, que s'ha quedat sense parets. "En total, s'estima que, entre mobiliari i estoc, les pèrdues econòmiques aconseguixen el milió d'euros", indica Pertegaz.
Però les conseqüències monetàries van més enllà dels mateixos llibres, ja que, després del temporal, s'han cancel·lat moltes trobades de lectors en senyal de respecte a les víctimes i a causa de la incapacitat de realitzar alguns dels esdeveniments en els llocs programats. En este sentit, el director tècnic del Gremi de Llibrers assegura que suspendre els esdeveniments culturals és alguna cosa que es realitza amb molta facilitat, a vegades sense valorar correctament l'impacte que tindrà la cancel·lació en les entitats organitzadores.
"Des del Gremi, volem fer una crida a les institucions perquè deixen de suspendre esdeveniments amb tanta facilitat i recuperen l'agenda cultural com més prompte millor, perquè és essencial per a la societat", sentència Pertegaz. Així mateix, l'AEPV, lamenta la possibilitat que puguen perillar els principals actes anuals del món del llibre, com la Fira del Llibre de València, la Plaça del Llibre, la Fira del Llibre Antic i d'Ocasió, i els festivals com València Negra i Vociferio.
Davant l'absència d'una definició concreta d'un pla d'ajuda futur per part de la Generalitat Valenciana, l'AEPV mostra inquietud. "Encara no ha anunciat quines seran les mesures i ajudes per a la reconstrucció del sector del llibre, a pesar que prompte es complirà un mes del fatídic 29 d'octubre", assenyalen.
El Ministeri al rescat
La urgència de la situació ha portat al Ministeri de Cultura a convocar ajudes de fins a 30.000 euros per llibreria que s'haja vist afectada. En total, la inversió governamental ascendix fins als 300.000 euros encara que, si es donara el cas que està quantitat no fora suficient per a fer front a totes les sol·licituds que complixen amb els requisits per a obtindre l'ajuda, l'Executiu realitzarà una prorrata proporcional per a adequar la concessió al crèdit disponible.
Les persones interessades en esta subvenció hauran de presentar la seua sol·licitud en un termini màxim de set dies hàbils des que va entrar en vigor la convocatòria, és a dir, el dia d'ahir dimecres 27 de novembre. Pertegaz ha valorat positivament la resposta per part del Govern Central, que considera que es "ha mogut molt de pressa" i ha fet bé d'aprovar noves bonificacions a més de les ja anunciades en el 'Pla de Reconstrucció de la Cultura Valenciana'.
En este sentit, és el Ministeri el que està tirant la corda per a traure al sector literari valencià del pou en el qual es troba. Això contrasta amb l'actuació de la Conselleria de Cultura, de la qual encara es desconeixen les ajudes que s'estan valorant. Per això, diverses associacions del sector del llibre de la Comunitat Valenciana han signat de manera conjunta un comunicat en el qual critiquen la inacció del govern autonòmic, així com l'aturada en les subvencions ordinàries del llibre.
"Les subvencions que convoca anualment la Conselleria de Cultura per al sector del llibre estan contemplades en els pressupostos de l'exercici corrent, però només s'ha convocat la línia d'ajudes a la producció editorial. No obstant això, hui dia no ha sigut resolta. Han quedat sense convocar les ajudes a la Difusió del Llibre i la Lectura, que comptaven amb 1.150.000 euros, i les ajudes a la participació en Fires Internacionals", relaten en el comunicat, on participen precisament l'AEPV i el Gremi de Llibrers.
Solidaritat: la salvació a llarg termini
El director tècnic del Gremi de Llibers explica que la venda online ja era una cosa molt important per a les llibreries en l'actualitat prèvia a la DANA. No obstant això, no es pot negar que ara haja cobrat més importància, ja que moltes editorials han perdut el seu estoc i han impulsat campanyes de promoció digital per a suplir lleugerament el descens de vendes.
Tanmateix, el portaveu assegura que els negocis de venda de llibres estan rebent moltíssima solidaritat, perquè els clients valencians són coneixedors de quines són les llibreries que s'han vist majorment perjudicades i estan realitzant les seues compres directament en estos llocs. A més, es mostra optimista davant un futur pròxim, opinant que, a llarg termini, el sector del llibre podrà recuperar-se.
"La gent continua sent fidel als llibres", recalca Pertegaz. "El que passa és que ara estem en una situació excepcional i és important que les administracions estiguen al costat de les llibreries per a elaborar plans de recuperació. Dins de la desgràcia, hi ha esperança", sentència.