La Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha presentat este dimarts la programació d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura per a la Temporada de setembre a gener de 2024-2025, la primera dissenyada per la nova direcció de l'IVC.
La secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tebar, ha manifestat durant l'acte de presentació que enguany s'ha treballat en una temporada que "consolide l'IVC com a referent de les arts escèniques dins i fora de la Comunitat Valenciana, no sols per la qualitat de les seues propostes sinó per la seua aposta pel sector professional valencià i la participació activa dels espectadors".
"Per a això, -ha explicat- l'IVC ha apostat per crear una programació diversa, compromesa amb el teatre clàssic i la creació contemporània, la qualitat, la innovació i la igualtat, procurant l'equilibri entre llenguatges, estètiques i formats de teatre, dansa i circ".
En l'acte de presentació ha participat també el director general de l'IVC, Álvaro López-Jamar, que ha ressaltat l'especial aposta per "la dinamització del sector professional valencià".
En este sentit, ha afirmat que un dels objectius principals de l'IVC per a esta temporada és "estimular l'evolució del sector professional valencià de les arts escèniques a través de l'exhibició, però també incrementant el suport a la creació valenciana mitjançant producció pròpia, coproduccions, residències artístiques, programes d'autoria i laboratoris d'Investigació".
La temporada compta amb 24 espectacles, dels quals un total de 14 projectes entre companyies, creadors i producció pròpia tenen segell valencià. Es tracta d'una programació amb noms propis de l'escena que compten amb importants reconeixements.
La directora artística d'arts escèniques de l'IVC, María José Mora, ha sigut l'encarregada de desgranar la programació i ha declarat que ha afrontat este programa "amb la convicció que un teatre del segle XXI és un espai per al desenrotllament cultural individual i col·lectiu, en el qual l'exhibició ha d'estar acompanyada del diàleg i la participació dels espectadors".
Per este motiu, s'ha creat al voltant de la programació una sèrie d'accions que busquen "crear vincles amb diferents comunitats intergeneracionals per a generar una ciutadania activa i compromesa amb la cultura", ha afegit.
Teatre Principal
El Teatre Principal centra la seua programació en l'aproximació a textos clàssics des d'una renovada lectura, la revisió del teatre espanyol del Segle d'Or, l'exhibició del teatre universal atemporal i la creació escènica contemporània.
Comença la temporada amb el projecte escènic 'Vania x Vania'. Dos acostaments diferents a un mateix text: Tío Vania, de Chéjov, reescrit en dos versions noves i originals, en estils completament distints. Dos obres independents, interpretades pels mateixos actors que es podran veure de manera seguida o per separat en el Teatre Principal i en el Teatre Rialto els dies 27, 28 i 29 de setembre.
Els dies 5 i 6 d'octubre Pedro Casablanc puja a l'escenari amb 'Don Ramón María de la Vall-Inclán a través De Ramón Gómez de la Serna' de Teatro Español de Madrid i Bravo Teatro. L'obra és un diàleg entre els dos Ramones, Valle Inclán i Gómez de la Serna interpretat per un actor magistral (Premi Talía 2024); un cant a la literatura i a una època on l'art i la vida es donaven la mà.
El clàssic de Leopoldo Alas, Clarí 'La Regenta' revisitat per Eduardo Galán i Helena Pimenta (Premi Nacional de Teatre 1993) arriba els dies 12 i 13 d'octubre per a mostrar tota la complexitat del personatge d'Ana Ozores, una dona d'esperit lliure asfixiada per la societat del seu temps.
El coreògraf d'Ontinyent Marcos Morau ens porta la dansa el 20 d'octubre amb l'espectacle 'Firmamento', una invitació a somiar a partir de l'imaginari de la infància que concep un univers de representació únic amb el segell inconfusible de la companyia de dansa La Veronal. 'Firmamento' és Premi Millor Espectacle de Dansa Premis Talia 2024.
El circ contemporani és present en el Principal del 25 al 27 d'octubre de la mà de Kolectiv Lapse Cirk amb 'Qoroc', un poètic espectacle de circ i equilibris amb música en escena que va obtindre el Premi Millor Espectacle de Circ TAC 2024. L'espectacle serà un dels quals busquen la proximitat del públic pel qual es podrà veure sobre el mateix escenari.
Una de les pel·lícules més brillants de la cinematografia espanyola portada a escena, 'Los lunes al sol', es podrà veure els dies 9 i 10 de novembre. Amb un gran elenc, el film reflexiona sobre la societat, l'èxit i el fracàs, l'individual i el col·lectiu.
D'altra banda, es presentarà de nou sobre l'escenari 'Història d'un Senglar' (o Alguna cosa de Ricard), un monòleg en valencià escrit i dirigit per Gabriel Calderón i interpretat per Joan Carreras, que es podrà veure el 16 i 17 de novembre. Es tracta d'un text inspirat en Ricard III, que discorre al voltant dels mecanismes de poder contemporanis i els límits de l'ambició humana.
Així mateix, el 23 i 24 de novembre es podrà veure 'Cortazar en juego', un homenatge teatral a la inabastable obra de Julio Cortázar que ens transportarà al seu fascinant i lúdic univers. L'obra compta amb la dramatúrgia de José Sanchis Sinisterra i Clara Sanchis i està dirigit per Natalia Menéndez i interpretada per Pablo Rivero i Clara Sanchis.
La companyia Lucas Escobedo i la Companyia Nacional de Teatre Clàssic, amb la col·laboració de l'IVC, presenten els dies 29, 30 de novembre i 1, 7 i 8 de desembre l'estrena absoluta de 'Farra'. Circ, moviment, música en directe, màgia i bogeria obrin la porta a la festa del Carnestoltes en una farra barroca imperdible.
La temporada continua els dies 18 i 19 amb Nao d'Amores i Compañía Nacional de Teatro Clásico que presenten 'El Castillo de Lindabridis', una obra novel·lesc-cavalleresca de Calderón de la Barca, amb un embolic propi de les comèdies de capa i espasa dirigida per Ana Zamora, acabada de guardonar amb el Premi Nacional de Teatre 2023.
Finalment, el ball flamenc arriba al Principal, el 26 de gener, amb una balladora brillant, magistral, tocada per la grandesa, Eva Yerbabuena amb el seu espectacle 'Yerbagüena'.
Teatre Rialto
María José Mora ha continuat la seua exposició presentant la temporada en el Rialto: "Entenem la Programació Escènica de l'IVC en el seu equilibri entre el Teatre Principal i el Teatre Rialto. En el cas del Rialto, és l'escenari idoni per al text contemporani, les arts del moviment, la hibridació i en el qual donar cabuda a projectes basats en la diversitat".
Després de l'inici de la temporada amb l'espectacle 'Vania x Vania' arriba del 3 al 6 d'octubre 'Mujer en cinta de correr sobre fondo negro', Premi MAX al Millor Espectacle Revelació 2021. Esta comèdia aborda la consciència de classe des de la perspectiva de gènere, però sobretot esta història és riure i pensament.
Del 10 al 13 d'octubre altre espectacle premiat en els Max, 'Elektra', Espectacle Revelació i Millor Versió 2024. Un interessant acostament personal i únic a la tragèdia grega de la mà de Fernanda Orazi.
'CastingLear' arriba del 17 al 20 d'octubre al Rialto. Una versió performativa del Rei Lear irreverent i acte ficcional amb actors convidats a un càsting de pares tan sorprenent com emocionant.
L'obra 'Nínive' de la dramaturga valenciana Guadalupe Sáez es podrà veure en estrena absoluta, del 24 al 27. És la unió de dos històries, la d'una neta i la del seu avi.
Al novembre, el 2 i 3, arriba 'Not my monkeys', una crítica sobre la dictadura de la felicitat que promou el fals benestar de la cultura occidental en clau de comèdia.
Ni velles glòries ni joves promeses. Així són Los Osamenta. Una banda de rock en hores baixes que tenen l'oportunitat de tornar a estar en la pomada. La companyia valenciana La Teta Calba complix deu anys (Los Osamenta també) amb l'estrena absoluta de l'espectacle 'Tributo' que estarà en el Rialto del 7 al 10 de novembre.
La Sala 7 del Rialto acull els dies 15 i 16 'For(D) Fiesta', una experiència performativa, dirigida per la valenciana Olga Clavel, amb música en directe on cada sessió és diferent i només es completa amb la presència del públic.
Del 21 de novembre al 8 de desembre l'IVC arriba a escena la seua producció pròpia 'La mancha', una obra de Sergio Serrano, fruit del text generat en el Laboratori d'escriptura Ínsula Dramataria Josep Lluís Sirera. Una història sobre la família i el dret a somiar.
D'este laboratori d'escriptura dramàtica impulsat per l'IVC en el seu programa de suport a la creació local i dramatúrgia viva, sorgixen nous textos les lectures dramatitzades dels quals es realitzaran de l'11 al 22 de desembre.
Gener arriba amb 'Barbados en 2022' Un text de Pablo Reḿn, Premi Nacional Literatura Dramàtica 2021, que l'autor ha decidit revisitar cada 5 anys, que parla sobre la parella i les infinites versions que conté la seua pròpia història.
Del 16 al 19 de gener l'artista valenciana Patrícia Pardo ens proposa 'Cuina!', un espectacle de circ per a públic adult: clown, acrobàcia excèntrica i cuina en directe.
Pablo Rosal presenta 'Hui tinc alguna cosa a fer' del 23 al 26 de gener. Un monòleg còmic a la recerca d'una confessió pública de la fragilitat i meravella de les nostres ocupacions vitals.
La peça de dansa contemporània 'El oso', de la companyia alacantina de dansa Marroch ens parla de l'ansietat i com poder enfrontar-la del 30 de gener al 2 de febrer.
Comunitat IVC
L'Institut Valencià de Cultura té present al públic com a part fonamental de l'ecosistema, per això esta temporada es treballa des d'una nova àrea de mediació i participació per a atraure'l, omplir les sales i generar una comunitat de persones aficionades i vinculades als teatres de l'IVC.
Tal com ha avançat María José Mora en la seua intervenció esta temporada l'IVC centra els seus esforços a crear un teixit viu d'espectadors pel que s'ha posat el focus en la creació de diferents comunitats intergeneracionals.
Esta temporada s'ha creat la 'Comunitat IVC', un grup reduït d'espectadors que assistiran a obres i faran treballs reflexius i artístics referent a estes. També és important la creació de llaços amb diferents estudiants universitaris de Filologia o Periodisme amb els quals l'IVC vol establir una relació pròxima per a activar en ells una mirada crítica cap al teatre proposant diferents activitats entorn de l'escriptura paral·leles a la nostra programació. També es realitzaran xarrades, col·loquis i trobades amb el públic.
Així mateix, s'oferiran Funcions Accessibles incorporant subtitulat, audiodescripció i llengua de signes en alguns espectacles perquè els nostres espectacles arriben a totes les persones.
També hi haurà espai per a la formació de professionals amb tallers de dramatúrgia, entrenaments de dansa i diferents programes de suport a la creació local.