Raquel Tamarit: “Remem al costat del sector musical valencià i ja hem multiplicat per huit les ajudes que concedim”

Guardar

Concert de Zoo a Vivers
Concert de Zoo a Vivers

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha presentat l’edició ‘Any zero’ de l’Anuari de la Música Valenciana. És una publicació que ha elaborat l’Institut Valencià de Cultura i la Federació Valenciana de la Indústria Musical i que representa el primer acostament, per part de la indústria musical valenciana, a l’anàlisi del moment que travessa actualment el sector, per a establir un full de ruta que permeta afrontar els reptes de futur.

En la presentació han participat més de 40 professionals de l’àmbit musical, cultural i econòmic, que han estat convidats a escriure, en aquesta publicació, per a exposar la seua visió de la situació: responsables institucionals, promotors i agents musicals, economistes i professionals diversos de l’àmbit cultural i de la comunicació hi ofereixen una radiografia de l’evolució del sector musical en els últims anys.

Segons la consellera de Cultura, Raquel Tamarit: “Hem consolidat l’organització de mercats de la música, la internacionalització del sector, també la connexió amb tots els agents implicats. També hem passat moments molt durs amb la pandèmia i estem recuperant-nos-en en equip”, i ha continuat: “Remem al costat del sector musical valencià, i, per la nostra banda, hem multiplicat per huit les ajudes al sector professional. Sempre dic que mai és prou, però entre totes hem fixat un camí ferm i un full de ruta, al qual se suma ara l’Anuari de la Música Valenciana – Any Zero”.

“La música en directe comença a recuperar el pols de l’activitat, i resulta més necessari que mai generar un corpus analític que projecte una imatge clara de quina és la realitat del sector i facilite l’establiment de línies estratègiques de desenvolupament. Es tracta de valorar els punts forts i els aspectes per millorar en un sector productiu cultural que sempre ha demostrat un gran dinamisme i capacitat d’adaptació”, ha destacat la titular de Cultura de la Generalitat, que ha afegit: “La música en directe ha experimentat una gran evolució en els darrers anys, organitzant-se en col·lectius professionals, i es reivindica com un sector clau en el desenvolupament social, econòmic i ocupacional del nostre territori”.

Anuari de la Música Valenciana – Any Zero

El document ha estat concebut com un llibre blanc que estableix el marc metodològic per a les pròximes edicions i que permetrà confeccionar, a mitjà i llarg termini, un relat sòlid que cohesione un àmbit professional que aspira a posicionar-se com a eix fonamental en el desenvolupament del territori.

En aquesta edició preliminar de l’Anuari de la Música Valenciana, es fa palesa la manca històrica de dades científiques que permeten reivindicar la importància estratègica d’aquest sector. No obstant això, la publicació reuneix dades que provenen d’altres publicacions com l’anuari de la música en viu de l’Associació de Promotors Musicals (APM), l’anuari SGAE de les arts escèniques, musicals i audiovisuals; els informes anuals del Circuit Cultural Valencià o les dades de producció i inversió de l’Institut Valencià de Cultura.

L’anuari aborda temes d’actualitat en el sector musical com la sostenibilitat dels grans esdeveniments, l’evolució dels hàbits de consum, la manca de paritat dalt i baix dels escenaris, la importància estratègica del turisme musical, les principals reivindicacions dels diferents agents implicats o les particularitats de les diferents realitats territorials de la Comunitat Valenciana.

Les dades reflectides en l’anuari mostren l’impacte de la pandèmia en el consum musical i la quantitat de concerts, així com la tendència actual ascendent cap a la regeneració del sector, que ja triplica els volums de facturació de 2021, però encara lluny de l’exitós any 2019. El territori valencià se situa en la quarta posició en volum de facturació total, i tres dels festivals valencians figuren en el ‘top’ 10 de festivals estatals per nombre d’assistents.

Les dades també mostren l’increment de la inversió pública en el sector en els últims quatre anys, amb un paper destacat de l’Institut Valencià de Cultura, el Circuit Cultural Valencià i Turisme Comunitat Valenciana.

Valencian Music Office

L’‘Any zero’ també representa la materialització dels objectius i l’abast de la Valencian Music Office, un projecte creat des de la Direcció Adjunta de Música de l’Institut Valencià de Cultura, en col·laboració amb la Federació Valenciana de la Indústria Musical, per a sumar recursos humans i materials i incorporar dinàmiques de treball conjuntes. Un model de col·laboració publicoprivada que, des de fa anys, està implantat en la majoria de països europeus.

La coordinació de l’anuari ha estat a càrrec de la Valencian Music Office, amb la direcció editorial d’Armand Llàcer. La maquetació i el disseny gràfic són obra de la dissenyadora Marta Negre.

La versió en valencià de l’Anuari de la Música Valenciana es podrà descarregar, a partir del 3 d’abril, en el web <https://valencianmusicoffice.com>. La versió en castellà estarà disponible en PDF a partir del 14 d’abril.

Arxivat a:

Destacats