Cultura

Rambleta suma tres noves coproduccions d'arts escèniques

El centre cultural donarà suport a les companyies valencianes Teatre Inestable, Taiat Dansa i Yapadú Produccions

1 minut

rambleta

El centre multidisciplinari continua realitzant produccions pròpies i coproduccions que pretenen donar suport al sector cultural valencià, impulsar el talent i la creació i dinamitzar la cultura en la ciutat, no solament en les arts escèniques, sinó en totes les seues disciplines com les arts plàstiques i visuals, la música o el pensament.

En este sentit, per a seguir donant suport als creadors i artistes valencians i promoure la producció en arts escèniques en la ciutat, Rambleta tancarà l'any sumant tres noves coproduccions amb les companyies valencianes Teatre Inestable, Taiat Dansa i Yapadú Produccions.

El centre cultural coproduirà amb Teatre Inestable l'obra 'Famil(ies) cash', un espectacle que arreplega textos de diversos autors:Mertxe Aguilar, María Cárdenas, Joao García Miguel (Portugués), Marcelino Martín Valiente (Noruego) i Rosa Molero, als quals suma alguns dels fundadors del projecte com Maribel Bayona, Rafa Palomares, Gabi Ochoa y Jacobo Pallarés. La dramatúrgia estarà a càrrec deRamon X. Roselló y Jacobo Pallarés, este últim també a càrrec de la direcció junt a Carles Sanjaime. Els actors seran Ruth Palonés, Maribel Baiona, Juan Andrés González i Pau Gregori.

Nou autors treballaran en escriptura col·lectiva a partir d'acotacions, de solament acotacions, sense diàlegs aparents entre els actors. Nou autors amb elements en comú: tots són pares d'un o dos fills. Autors nascuts en el final dels 60, 70 i principis dels 80 que ja tenen la por en el cos pels seus fills. L'element clau d'escriptura serà la família, de diverses procedències, i l'element desencadenant o de fracàs que farà que tot s'enfonse.

D'altra banda, Rambleta coproduirà 'Canvas of Bodies', una obra de Taiat Dansa dirigida i coreografiada per Meritxell Barberá i Inma García en col·laboració amb els cinc ballarins de l'espectacle: David Toole, Dan, Claudia, Diana Huertas i Martxel Rodríguez. La dramatúrgia és a càrrec de Roberto Fratini, la música original de Caldo i el treball de creació audiovisual de Sergi Palau.

L'obra ofereix un paisatge de diferències entre els seus cinc ballarins. Diferències de pensament, d'actituds, comportaments i diferents capacitats. Un retrat de convivència entre ballarins amb discapacitat i sense ella aparent, un encontre entre personalitats de moviment i qualitats diferents. Una peça coreogràfica que valora la diferència, que qüestiona el concepte de bellesa, perfecció i virtuositat com a valors discutibles en l'art i en la dansa contemporània actual.

La tercera coproducció amb Yapadú Produccions és una obra infantil 'Zailo', que pretén combinar diferents llenguatges artístics que tenen com a fi la cerca de nous formats escènics. Fa a l'espectador partícip i còmplice de la narració convertint-se en un protagonista més que se submergeix en el fil narratiu de la proposta. Ho converteix en un observador actiu i li permet viure la història en primera persona.

Un nou concepte de dramatúrgia que combina les arts plàstiques, el teatre i la dansa a mercé de la tecnologia com un personatge més. Una fusió de diferents disciplines que tenen la mateixa fi: crear una mateixa proposta dramatúrgica que enamore al públic per la seua bellesa i contingut. Amb la dramaturgía de Nando Pascual, la direcció escènica i coreografia de Yoshua Cienfuegos, i la direcció i composició musical de Jesús Serrano. Els intèrprets són Nando Pascual i Maynor Cháves.

Estes tres noves coproduccions se sumen al projecte Graneros de Creació: Borders and ports que Rambleta impulsa al costat d'Inestable, un cicle de 12 projectes de residències artístiques que es desenvolupa al llarg de 2017 i 2018 per a recolzar la dramatúrgia i creació valencianes. Així com a la resta de coproduccions en les quals ha participat Rambleta fins ara que sempre han recolzat al teixit professional valencià davant o darrere del teló.

Rambleta continuarà realitzant les seues produccions pròpies, entre elles les musicals amb 'Las Terrazas', que potencien la cultura musical i l'oci diürn, i marquen tendència acostant els millors grups a tots els públics. El 19 de novembre li toca a la banda d'indie que arrasa sobre l'escenari 'El último vecino'.

En les produccions d'arts plàstiques 'València s'Il·lustra' tindrà el seu protagonisme hui en La Bodeguita de Nerea, donant veu a il·lustradors locals, els qui a través del seu treball destaquen els valors de València com a ciutat. En este cas seran Belén Segarra, Martina Almela, Ausias Pérez, Fran Parrenyo i Raquel Aparicio els qui donaran a conéixer el seu treball.

Per la seua banda, per les produccions de 'Factoría Rambleta' (debat, controvèrsia i pensament), on el protagonisme és la paraula, desfilaran col·lectius diversos i prestigiosos professionals. El pròxim serà Sergio del Molino el 2 de novembre, qui conversarà sobre el seu últim llibre 'La mirada de los peces' i acostarà la seua pròpia visió de la professió d'escriptor i d'eixa Espanya buida que retrata.

Tot açò s'emmarca en la línia de produccions i coproduccions que manté el centre amb fons privats des de la seua obertura, ja que no compta amb cap dotació econòmica pública per a programar. L'objectiu és potenciar als creadors i artistes principalment valencians valorant el talent i donant-li una projecció no solament local, sinó nacional.

I per a 2018 el centre ja està treballant en el tancament de noves coproduccions i produccions pròpies de totes les disciplines.