La Rambleta pretén ser un punt de trobada entre nous espectadors i espectadores i companyies que comencen la seua carrera a València. I és que al maig posarà en marxa la Mostra de Teatre Emergent, per a aportar a equips que comencen la seua carrera; i l'Acadèmia d'Espectadors, que pretén fomentar la creació de nous públics, tal com ha presentat hui la directora del centre, Rocío Huet.
“Perquè les arts escèniques continuen creixent, necessitem espais on les noves veus puguen sorgir, però també espectadors que aprenguen a mirar, a reflexionar i a gaudir del procés creatiu. Donar suport al teatre emergent és garantir l'evolució i diversitat de la nostra cultura, però també és aprendre a observar i comprendre l'art de l'escena”, ha afirmat Huet en la seua presentació, on ha subratllat que les dos iniciatives es correlacionen i responen als grans desafiaments del sector escènic actual.
Mostra de Teatre Emergent: talent que s'obri camí
En primer lloc, la Mostra de Teatre Emergent començarà el pròxim 2 de maig, i oferix a les companyies seleccionades un complet acompanyament que inclou assessorament artístic, mediació, difusió i promoció, a més d'espais d'assaig en La Rambleta i un caixet com a reconeixement a la seua labor.
En total seran sis companyies valencianes les que presentaran les seues propostes, totes elles relacionades amb el tema central de la mostra: ‘Causes’, de caràcter social, ambiental, polític o cultural, en línia amb la filosofia de Rambleta d'aposta pel teatre com a mitjà per a la reflexió, conscienciació i diàleg i per a abordar qüestions significatives que perduren en la memòria col·lectiva.

Estes companyies compten amb menys de cinc produccions i menys de deu passes per producció. Així, Toni Tordera, membre del jurat, ha destacat que el repte és “consolidar les companyies emergents a través d'una posada en escena real”, i ha posat en valor la importància de donar continuïtat a les obres més enllà del dia de l'estrena, amb una proposta com esta en la qual el públic pot gaudir-les de nou.
Formació de públics curiosos i crítics
En paral·lel, l'Acadèmia d'Espectadors s'articula com una part fonamental del projecte, amb l'objectiu de formar a un públic amb capacitat de reflexió i crítica constructiva. En col·laboració amb l'Associació Valenciana d'Escriptors i Crítics Literaris, el programa oferix sessions coordinades entorn de les obres presentades, impartides per destacats especialistes en el camp de les arts escèniques, amb el propòsit de formar una comunitat d'espectadors que no sols gaudisquen del teatre, sinó que també desenrotllen una mirada analítica i participativa.
El termini per a inscriure's en l'Acadèmia d'Espectadors continua obert, i els interessats també poden matricular-se de manera individual en les sessions corresponents a cada obra.
Obres seleccionades
Segons ha explicat la directora, un jurat format per membres del professorat de l'Acadèmia d'Espectadors (Rosa Sant Martí, Nel Diago, Toni Tordera, José Vicente Peiró, Nel Diago i Pablo Ricart) ha valorat criteris com la creativitat, la coherència amb la temàtica, la viabilitat financera i l'originalitat a l'hora de seleccionar les sis obres i companyies de la mostra.
- Fast and Furius and the Fu*king Flowers’, de Delapera | 2 i 3 de maig.
- ‘Heroidas’, de Laestal | 30 i 31 de maig.
- ‘Evohé’, d'Orfe Teatre | 26 i 27 de setembre.
- ‘Generació Cyberpunk’, d'AOM | 24 i 25 d'octubre.
- ‘Eva, o la creació de la mare perfecta’, de Masquetres Produccions | 21 i 22 de novembre.
- ‘El cor de l'incaut’, de Base Produccions | 12 i 13 de desembre.
Totes les funcions estaran obertes tant al públic general com als alumnes de l'Acadèmia d'Espectadors. Amb este projecte, La Rambleta reafirma el seu compromís amb l'escena teatral valenciana, apostant tant per la creació i professionalització de companyies emergents com per la formació d'un públic actiu, crític i reflexiu.
‘Benson senyora’, també al maig
El mes de maig serà especialment intens en La Rambleta també per la celebració de ‘Benson senyora’, un festival amb concerts, xarrades, exposicions i activitats on el col·lectiu LGTBIQ+ és protagonista el 10 de maig, entre les 11.00 i les 03.00 hores.
El cartell inclou els concerts de la rapera rural Bewis de la Rosa, de l'artista multidisciplinària i activista Rocío Saiz, de la cantant urbana valenciana Colomet, del grup valencià de pop Amor Butano i una sessió matinal de David Rees, una de les veus més populars a l'hora de donar visibilitat al col·lectiu LGTBIQ+. L'aclamat Rodrigo Cuevas, amadrina esta primera edició del Benson Senyora i es reunirà amb el públic en una xarrada al costat del periodista Rafa Cervera.