Cultura

Rambleta presenta la seua temporada 2024-2025 amb més de 500 actuacions previstes

Les arts escèniques valencianes protagonitzaran la programació 2024-2025 amb huit estrenes absolutes de teatre i dansa

1 minut

Imatge del teatre La Rambleta de València

Rambleta tanca la temporada 2023-2024 amb l'objectiu complit d'un ús intensiu de les seues instal·lacions, mantenint la qualitat i el rigor de la seua programació i els nivells d'aforament. I en esta línia ha presentat, este divendres, la seua temporada 2024-2025, que arrancarà el pròxim mes de setembre amb més de 500 actuacions previstes. Una programació potent que, en paraules de la directora Rocío Huet, "continuarà amb els valors que representa Rambleta: llibertat, diversitat i igualtat".

Així, Huet ha destacat el gran protagonisme que tindrà les arts escèniques valencianes amb huit estrenes absolutes, però també l'aposta per dues produccions pròpies: 'El agua de Valencia', amb quatre setmanes en cartell i 'El cabaret de los hombres perdidos'.

La primera, és una comèdia musical sobre les aventures de Lope de Vega a la ciutat de València. Un espectacle produït al costat de Yapadú Produccions, amb autoria de Javier Sahuquillo, Daniel Tormo i Anna Marí a partir dels textos de Lope de Vega, Guillem de Castro i els membres de l'Academia de los Nocturnos, sota la direcció d'Anna Marí i Javier Sahuquillo i protagonitzat per Rebeca Valls, José Juan Sevilla, Paloma Vidal, Sergio Villanueva, Aina Gimeno, Raúl Lledó i Marta Estal. En este espectacle, "transformarem la cambra en la València del segle XVI". A més, ha avançat Sahuquillo, "oferirem Aigua de València durant l'espectacle".

Per part seua, 'El cabaret de los hombres perdidos', produïda al costat de Laquerente, SAI i Clapso, torna als escenaris amb una posada en escena completament renovada i actualitzada sota la direcció d'Israel Reyes. Una nova aposta del multipremiat musical, protagonitzada per Leo Rivera i Cayetano Fernández, entre altres, que promet ser la més divertida i transgressora de la temporada.

A més, estrenarà '15 minuts amb tu' de Carles Alberola; 'Hibrit', el nou projecte d'arts vives de Begoña Tena dins de Russafa Escènica; 'Caos' de Teatre de l'Abast; 'Anatomía de la estupidez'; 'El señor de las hamburguesas', una comèdia absurda sobre la vida de l'influencer gastronòmic Joe Burger; i recupera 'Arcángeles', de Chema Cardeña, una travessia, a través de sis monòlegs acompanyats de la música d'una viola en directe, per les vivències discriminatòries patides per sis personatges homosexuals en diferents èpoques durant 80 anys. Interpretat per Rafa Alarcón, Jerónimo Cornelles, Darío Torrent, Miguel Vicente Clager, Saoro Ferre, Miguel Seguí i Cecilia Pekarek.

En col·laboració amb la Fundació Casa de l'Artista, el centre acollirà una sarsuela, 'En el café de chinitas', així com diverses representacions de varietats.

Finalment, abordant dues de les grans preocupacions existents en l'àmbit de les arts escèniques locals -la professionalització de les joves companyies i la creació de públics-, Rambleta presentarà esta temporada un nou projecte que comptarà amb una Mostra de teatre emergent per a companyies valencianes lligada a una Escola de l'espectador amb l'objectiu de donar suport a les companyies locals i fomentar la mediació i la creació de públics.

Teatre

El teatre nacional obrirà la temporada amb Aitana Sánchez-Gijón protagonitzant 'La madre', una comèdia negra de Florian Zeller, un dels dramaturgs francesos més aclamats del moment, dirigida per Juan Carlos Fisher, director de reconeguts muntatges com 'Billy Elliot', 'El Padre' o 'Prima Faccie', entre altres. El repartiment també compta amb Juan Carlos Vellido, Álex Villazán i Julia Roch.

Amb la intenció de fer reflexionar a través del riure, Yllana tornarà amb dues divertides comèdies que són un reflex de l'actualitat que ens envolta: 'Trash!', una enèrgica crítica al consumisme a través de la percussió i el moviment, produïda al costat de Töthem i protagonitzada per Bruno Alves, Frank Mark, Gorka González, Miguel Ángel Pareja i Felipe Dueñas. I 'War Baby', la seua última boja comèdia antibel·licista, que interpreten (en alternança) Fidel Fernández, Juanfran Dorado, Luis Cao, Jony Elías i Raúl Cano Cano.

Rafael Álvarez ‘El Brujo’ també tornarà a ser present amb l'estrena de la seua assignatura pendent, 'Mi vida en el arte', els millors versos de la seua vida en les taules; i amb '‘El viaje del monstruo fiero', un divertit recorregut pels textos clàssics d'autors del Segle d'Or espanyol.

Juan Diego Botto i Nur Levi s'uniran al músic Alejandro Pelayo (Marlango) per a retre homenatge a la poesia de Walt Whitman en 'Sobre las hojas de hierba'. Un muntatge que ens endinsarà en el marc històric i context social d'un dels grans mestres de la poesia anglosaxona, símbol de llibertat, humanitat i amor universal.

La programació escènica també comptarà amb 'Cucaracha con paisaje de fondo', una original tragicomèdia en vers i prosa sobre el desig de ser mare, guanyadora de dos Premis Max en 2023 (millor espectacle revelació i millor autoria revelació). Escrita i dirigida per Javier Ballesteros, i protagonitzada per María Jáimez, June Velayos, Virginia de la Cruz, Pablo Chaves, Matilde Gimeno, Laura Barceló i Eva Chocrón.

El dramaturg Alberto Conejero presenta 'En mitad de tanto fuego', dirigida per Xavier Albertí i interpretada per Rubén de Eguía, finalista dels Premis Max 2024. Un al·legat contra la guerra, la barbàrie i la violència, i un cant a la llibertat, l'amor i el desig a través d'un personatge secundari de la Iliada, tan discutit com fascinant i misteriós: Patroclo.

Alberto San Juan tornarà amb 'Macho grita', la comèdia musical amb la qual revisa la història espanyola a partir del mite de Don Juan. Una peça teatral escrita, dirigida i interpretada per ell per a la Companyia Nacional de Teatre Clàssic, en la qual li acompanyen en escena els músics Pablo Navarro, Gabriel Marijuan, Miguel Malla i Claudio de Casas.

Amb 'Carmen, nada de nadie', dirigida per Fernando Soto, retrocedirem a la nostra història recent a través de l'excepcional vida de Carmen Díez de Rivera, recordada com a musa de la transició i cap de gabinet d'Adolfo Suárez. Una dona que va triar la llibertat i va brillar amb llum pròpia. Un muntatge escrit per Justo Tallón i Miguel Pérez García, i interpretat per Mónica López, Oriol Tarrasón, Ana Fernández i Victor Massan.

'Del color de la leche', una commovedora obra basada en el best-seller de la britànica Nell Leyshon, adaptada per la mateixa autora i dirigida per Fernando Bernués. Conta la dura i emotiva història d'una jove de 15 anys a l'Anglaterra de 1830, amb un repartiment formidable compost per Joseba Apaolaza, Miren Arrieta, Mireia Gabilondo, Aitziber Garmendia, Jon Olivares i Jose Ramón Soroiz.

Després de recórrer el país omplint teatres i obtindre múltiples premis i reconeixements, Vicky Luengo repetirà esta temporada en Rambleta amb 'Pima Facie', de l'australiana Suzie Miller, sota la direcció de Juan Carlos Fisher. Un dels fenòmens teatrals del moment, que aborda la violència contra les dones i la justícia a través d'un monòleg arriscat ple de teatralitat i possibilitats artístiques.

María Rozalén i Luisa Gavasa protagonitzaran 'Chavela, la última chamana', un espectacle dedicat a Chavela Vargas, amb direcció i dramatúrgia de Carolina Román, i composició musical de Rafael Planas.

Dansa

Mantenint les seues col·laboracions amb els festivals de la ciutat, Rambleta acollirà una estrena absoluta de dansa contemporània del Festival 10 sentidos, i una jornada cultural enfocada a Corea del Sud dins del Festival Circuit Bucles, 'Feel your k-pop'. També estrenarà l'espectacle inclusiu de dansa 'L'espai oscilant', amb motiu de la celebració de Dia Internacional de la Discapacitat, que compta, entre els seus ballarins/es, amb alumnes del Col·legi IVAF Luis Fortich, alumnes del CEIP Miquel Adlert i Noguerol i alumnes del Centre Educatiu Juan Comenius, a més d'Anna Mateu, Cristina Ramirez, Carla Canut i Isabela Alfaro.

La dansa flamenca també serà present amb 'Jondo', protagonitzat per cinc personatges de l'obra literària de Federico García Lorca: Rosita, Don Perlimplín, Mariana, Adela i el Director. Una idea original, dramatúrgia i direcció artística de Triana Lorite; creació flamenca d'Eduardo Guerrero; i direcció i creació coreogràfiques contemporànies de Sharon Fridman.

De Colòmbia arriba 'Aguanilé', ambientada en la Cali dels anys 70, els anys de la revolució estudiantil, de la salsa i de la vida bohèmia. Escrita i dirigida per Juan Carlos Mazo, i protagonitzada per Karoll Márquez i Andrea Guzmán, al costat de Sandra Guzmán, Felipe Guzmán i els campions mundials de salsa.

La dansa clàssica tornarà a ser present amb ‘El lago de los cisnes’

A més, el centre amplia les seues col·laboracions amb els festivals de la ciutat, acollint Surforama, Cridem pel Clima, Arena k-pop, Festival WAU, Tenderete, Non Sense Party, Wachina Wachina... protagonitzats per diferents estils musicals, música urbana, surf, indie pop, rock n Billy, k-pop... també amb il·lustració i moda...

Públic familiar

La programació infantil, juvenil i familiar presentarà teatre, circ, màgia, humor i música amb espectacles com 'Hola Caracola', de Pica Pica, 'Curial e Güelfa', 'Ad libitum', 'Caperuza Roja, un musical feroz', 'Viaje al planeta de todo es posible', Jorge Luengo, 'Piensa en Wilbur' i els millors concerts de Rock en Família.

Humor

L'humor torna a portar als/les referents de la comèdia més actual: Ignasi Taltavull & Tomàs Fuentes, Luis Piedrahita, Rafa Maza, Daniel Fez, Patrícia Espejo, Pablo Chiapella i Tian Lara, Santi Rodríguez, Pablo Ibarburu, Carola Maldonado, Miguel Noguera, Charlie Pee, Andreu Casanova, Juanpis, Liss Pereira i Arkano, entre altres. A més, torna el xou de comèdia 'No me toques el cuento', protagonitzat per Olivia Lara, Masi Rodríguez, Carmen Calle, Isabel Morán, Colette Casas, Katia Bolardo i Lara Chaves (en alternança).

Concerts

La programació musical presentarà els concerts de: The Tallest Man On Earth, Yann Tiersen, Lagartija Nick, John Maus, Postmodern Junkebox, Guillem Gisbert, El Kanka, Maro, Rita Payés, Mulatu Astatke, Julia Holter, Putochinomaricón, Rulo y la Contrabanda, Brothers In Band, Los Brincos, Kiki Morente, Muerdo, Gorka Urbizu, Maika Makovski, Zenet, Agnes Obel, Tony Ann i Medina Azahara, entre altres.

Naix el festival commemoratiu de tres dies 'Trastornados por la luna. ¡Oh, Valencia!', música, innovació i avantguarda a la València dels 80. Coordinat per Rafa Cervera, el festival ret homenatge a l'escena creativa que es forge a la ciutat i els seus bars musicals durant els anys de La Moguda (música, passes de moda, cabaret, teatre, arts plàstiques, poesia, disseny...).

Amb l'objectiu de fomentar el jazz i fer costat a les bandes locals i emergents, continuen les Ram Sessions en el Ram Club i la seua terrassa els diumenges a les vesprades, amb algunes sessions matinals també per al públic familiar. Un lloc de trobada per als amants de la música en directe amb ganes d'explorar diferents gèneres musicals (jazz, soul, pop, rock, música urbana...). Per ací passaran des de reconeguts músics de jazz com Yuri Storione, Liepa Maknavičiūtė, Enrique Oliver, Vicent Macián & Combo, la ClassiJazz Quintet o la Jazz for Kids, fins a grups com Platz, Rumbalà, En Clave de Clot, Castigatis, Ataudes Merche, Ratas Peludas, Nomera o Cansancio.

Exposicions

El centre cultural també inaugurarà l'exposició d'Álvaro Porras, 'Podría ser un fantasma, un animal o una tierra muerta’', obra guanyadora de la XI Beca d'Investigació i Producció Artística de Rambleta, el propòsit de la qual és impulsar la creació i difusió artística.

La sala d'exposicions acollirà també el projecte finalista d'esta mateixa edició de la Beca Rambleta, 'Archivo queer de artistas visuales', de l'artista Joaquín Artime. A més, Rambleta convocarà la nova edició de la seua beca d'investigació i producció artística.

Entre la programació expositiva també presentarà 'Una vida en una maleta', de Daniella Martí. Una reflexió des del còmic, la instal·lació i l'humor gràfic, sobre com la migració afecta a les persones que la viuen.

El centre tancarà la programació d'arts plàstiques i visuals, arreplegant les millors fotografies de tota la temporada cultural de Rambleta amb l'exposició 'Teatro: Retratos de una pasión', en la qual s'exhibirà l'obra cedida pel fotògraf col·laborador Alejandro Amat.

Factoria Rambleta torna a comptar amb 'València e Ilustra', produïda per Rambleta i comissariada per Cristina Chumillas, posant el focus en el talent jove, aquells il·lustradors/es que es troben formant-se en el Màster en Disseny i Il·lustració de la UPV, en el Màster en Il·lustració Professional de Barreira I+D i en el Grau en Il·lustració l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València (EASD), incentivant la professionalització des dels seus inicis.

Cinema

Tornen les trobades de pensament amb les jornades de Rambleta i Jot Down de Futuro Imperfecto, una aproximació al món que ve amb l'ajuda de ments lúcides i aventureres del món de la ciència, la política i la cultura; Telon Bizarro, amb les seues nits de performance i cinema; la cita anual en Halloween amb The Rocky Horror Picture Show; el cinema d'estiu, amb els seus cicles de cinema no comercial i la gala de lliurament dels Premis de la Crítica Literària Valenciana.

'Coma' Bar Rambleta

La pròxima temporada comptarà amb l'obertura del nou Bar de Rambleta 'Coma', situat dins del centre, amb terrassa, i obert al Parc de la Rambleta, que aporta un valor afegit molt atractiu per la seua bellesa i perquè és l'únic parc ambientalista de la ciutat. Un espai gastronòmic molt especial per a acompanyar i completar l'experiència de cadascun dels espectacles del centre, un centre de reunió i gaudi que ret homenatge al clàssic ambigú dels teatres.