Pròxim repte del Centre d'Art Hortensia Herrero: acostar l'art contemporani a la infància

El centre ha anunciat l'inici del programa educatiu, amb el qual proposarà activitats adaptades als diferents nivells educatius a partir d'este curs

Guardar

Dues persones fotografien una de les obres del Centre d'Art Hortensia Herrero de València
Dues persones fotografien una de les obres del Centre d'Art Hortensia Herrero de València

Cada vegada són més les iniciatives que tracten d'acostar la cultura a les generacions més joves i des de les aules, per a afavorir que tots els llenguatges puguen arribar a totes les xiquetes i xiquets, siga quin siga el seu origen o condicions. A este repte se suma, a partir del pròxim curs, el Centre d'Art Hortensia Herrero de València, que ha anunciat la posada en marxa del seu programa educatiu per a proposar diferents activitats i experiències a la comunitat educativa adaptades a cada nivell a partir de setembre.

Tal com ha anunciat el mateix centre, situat en el recuperat Palau Valeriola del centre de València, es tracta d'un programa de visites i tallers que s'adapta a diferents edats, des d'Educació Infantil fins a Batxillerat i Cicles Formatius, amb l'objectiu que els escolars puguen descobrir este espai des de diferents perspectives.

"No hem volgut fer-ho abans perquè volíem consolidar el projecte i el mateix edifici, i ara que hem tingut este acolliment ens plantegem com a repte que els col·legis i centres educatius vinguen i que siguen uns enamorats de l'art contemporani en el futur", assenyala Alejandra Silvestre, directora i gerent. Així, el centre, de més de 3.500 metres quadrats d'espai expositiu, permetrà, des de treballar colors i emocions, fins a descobrir l'ús de les noves tecnologies pels artistes contemporanis, segons avança Silvestre.

Els centres educatius podran triar entre tres grans tipus de visites, que s'adaptaran al nivell escolar corresponent. En primer lloc, hi ha dos opcions que busquen explorar l'art contemporani en equip a través de la visita dinamitzada, on es realitzen dinàmiques i activitats durant el recorregut per l'exposició que estimulen la creativitat, la curiositat i el pensament crític de l'alumnat; i la visita-taller, que combina la visita a una zona concreta de la col·lecció i la posterior realització d'un taller adaptat als diferents cursos, des de la creació d'una obra d'art, l'exploració de textures o la producció de videoart.

Centre d'Art Hortensia Herrero de València
Centre d'Art Hortensia Herrero de València

A més d'estos dos tipus de visites, que compten amb l'assistència i direcció d'un equip especialitzat, el Centre d'Art Hortensia Herrero oferix l'oportunitat als centres educatius de realitzar una visita autònoma. És a dir, els docents podran sol·licitar la visita juntament amb el seu alumnat amb unes condicions especials i comptant amb recursos de suport per a organitzar la seua pròpia visita. Tot això, es pot consultar en el següent enllaç i es posarà en marxa a partir del curs 2024-2025.

Una col·lecció de més de 50 artistes

El centre acull des de la seua obertura el novembre de 2023 una gran selecció de la col·lecció privada d'Hortensia Herrero, amb més de 50 artistes valencians, nacionals i internacionals, alguns d'ells amb gran trajectòria i exhibició en museus com el MoMA de Nova York, el Tate de Londres o el Pompidou de París.

En concret, al llarg del recorregut el públic troba més de 100 obres de totes les disciplines d'Andreu Alfaro, El anatsui, Miquel Barceló, Georg Baselitz, Carlos Bunga, Alexander Calder, Rafael Canogar, Eduardo Chillida, Tony Cragg, Carlos Cruz-Díez, Elena del Rivero, Ángel Duarte, Jean Dubuffet, Elmgreen and Dragset, Juan Genovés, Antonio Girbés, Julio González, Andrea Gursky, Peter Halley, David Hockney, Ann Veronica Janssens, Rashid Johnson, Anish Kapoor, Idris Kan, Anselm Kiefer, Roy Lichtenstein, Jason Martin, Joan Miró, Blanca Muñoz, Iván Navarro, Miquel Navarro, Julian Opie, Michal Rovner, Thomas Ruff, Antonio Saura, Jesús Rafael Soto, Antoni Tàpies, Teamlab, Juan Uslé i Manolo Valdés.

A elles i ells se sumen els qui han creat obres específiques per a alguns espais del centre, com són Jaume Plensa, Tomás Saraceno, Sean Scully, Cristina Iglesias, Olafur Eliasson i Mat Collishaw. 'Site-specifics' que, com el seu propi nom indica, són creacions que només poden veure's en estos racons del Palau Valeriola.

Centre d'Art Hortensia Herrero de València
Centre d'Art Hortensia Herrero de València

El Centre d'Art Hortensia Herrero ha aconseguit calar en el teixit cultural valencià com una finestra a l'art contemporani internacional de primer nivell des de la capital del Túria. Entre novembre i abril, el seu primer semestre, 100.000 persones van visitar el centre, en el qual a més de conéixer esta col·lecció es pot gaudir del Palau Valeriola, un edifici històric que es trobava en ruïnes. Amb la seua transformació, alberga 17 sales expositives, un pati enjardinat, dos fonts àrabs i restes del circ romà de València.

"En els primers mesos d'obertura ens han visitat especialment ciutadania de mitjana edat de la Comunitat Valenciana i de la mateixa ciutat de València, però cada vegada venen més turistes nacionals i estrangers", destaca la seua directora i gerent. Ara, el nou museu pretén convertir-se en un nou punt de trobada per a la comunitat educativa, des de la primera infància fins a la joventut.

Destacats