Sagunt a Escena pretén repetir l'idil·li amb el públic en la seua 41a edició, però també té altres reptes al davant, com ser un incentiu per a protegir patrimoni o apostar per la desestacionalització del turisme en el municipi valencià. És una altra de les lectures que s'extrau de la presentació d'esta edició, que se celebrarà de l'1 al 25 d'agost tant en el Teatre Romà de Sagunt com en altres espais locals.
Així ho van revelar este dilluns la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó; la coordinadora artística de Teatres de la Diputació de València, Marylène Albentosa; l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; i la directora artística de Sagunt a Escena, Inma Expósito, que van coincidir en l'èxit d'este format que ja suma més de 40 anys en escena i que s'ha convertit en una cita clau de l'estiu cultural valencià.
Protecció del teatre
Esta edició es caracteritza per un programa potent que comptarà amb teatre, dansa contemporània, música o circ i grans intèrprets sobre les taules com a gran reclam. No obstant això, també cal destacar que el Teatre Romà es retrobarà amb el públic amb millores.
La secretària autonòmica de Cultura, Paula Añó, va destacar el "treball a contrarellotge" que la conselleria ha realitzat en els últims mesos amb les obres tant en el teatre com al castell perquè "Sagunt tinguera el festival que mereix". En este sentit, va carregar contra els anteriors equips de govern perquè estes actuacions "portaven des de 1990 sense fer-se".
Añó va assenyalar que les obres i protecció del teatre i el castell eren "prioritàries" i que s'està treballant a contrarellotge perquè estiguen acabades abans del festival, "independentment que es necessiten reparacions més en profunditat" en les quals ja treballa l'Ajuntament de Sagunt i la Conselleria de Cultura. La secretària autonòmica va instar també el Ministeri de Cultura a implicar-se més en esta renovació "necessària".
En concret, ja s'ha finalitzat la reparació en les façanes i ara es treballa en la modernització de l'ascensor, que conclourà aproximadament en un mes. L'actuació més "sagnant", va assenyalar, és la connexió elèctrica, ja que s'estava treballant amb llum d'obra en els últims 30 anys.
Moreno va celebrar veure complida esta "reivindicació històrica" del consistori. A més, va destacar que l'exministre de Cultura José Luis Rodríguez Uribes "va ser el primer a vindre a veure'l després de molts anys i va fer un primer pas", encara que considera que és necessari "un pas substancial" per part del Ministeri de Cultura.
Desestacionalitzar el turisme i acostar el teatre a la joventut
Les altes temperatures valencianes fan més difícil preparar unes vacacions que deixen al costat el gaudi de les platges en un mes com a agost. No obstant això, des de l'equip de Sagunt a Escena també coincidixen que el festival és un bon element per a atraure a visitants i a públic local. "Contribuïx a desestacionalitzar el turisme de Sagunt", assenyalava el seu alcalde.
Per este motiu, Sagunt a Escena proposa un mes d'agost carregat de propostes escèniques tant en el teatre com en diferents enclavaments. "Aconseguim que el públic que no és tan seguidor d'estos espectacles directament es tope amb ells des dels carrers, la qual cosa ajuda molt a acostar-ho", valorava Inma Expósito.
En este sentit, la directora destaca que també es busca atraure al públic juvenil, "que moltes vegades no troba obres que s'ajusten als seus gustos o inquietuds". Així, va assenyalar que enguany hi haurà concerts dirigits especialment a ells, com el de Valeria Castro o Esther i Colomet.
Principals trets del programa
La 41a edició de Sagunt a Escena donarà el tret d'eixida l'1 d'agost i fins al 25 oferirà al públic múltiples obres de teatre clàssic encara que reinterpretades des d'una visió contemporània. La dansa, el circ i altres accions performatives completen la proposta del festival, que es desenvolupa en el Teatre Romà, la glorieta, la Casa dels Berenguer, l'Antiga Moreria, el Centre Cívic i altres espais i carrers del municipi de Sagunt.
El gran escenari del Teatre Romà comptarà amb grans intèrprets valencians i del panorama escènic estatal. Precisament l'1 d'agost com a inici del certamen la companyia de Nacho Duato interpretarà 'Jardí Tancat', 'Duende' i 'Na Foresta'; el 3 d'agost serà el torn de Rafael Álvarez 'El brujo' amb 'Iconos o la exploración del destino'; i el 8 es podrà veure 'Les troianes. Fucking Nowhere', producció de l'Institut Valencià de Cultura (IVC).
La cantautora Valeria Castro oferirà un concert el 10 d'agost; mentres que Eduardo Guerrero, Sharon Fridman i Carmen Linares posaran en escena 'Jondo. Del primer plor, el primer bes' el 14 d'agost; Victoria Abril també arriba al festival amb 'Medusa', del Festival de Mèrida, Pentación i Coribante el 17 i 18; també 'LA PAZ d'Aristòfanes', del Festival de Mèrida i Pentación el dia 22; i el comiat de la programació de l'emblemàtic teatre serà el 24 amb 'Tirant lo Blanch', de Teatre Romea i Festival Grec.
La resta de la programació, amb preus variats i propostes gratuïtes, es pot consultar en la web de l'Institut Valencià de Cultura.