Cultura

Projeccions, tallers i espectacles il·lusionen este Nadal en CaixaForum València

A les exposicions de la temporada, CaixaForum València suma noves activitats especials per a les famílies durant les vacances de Nadal

1 minut

Espectacle 'Somion' en CaixaForum València

Els centres culturals revelen a poc a poc el seu menú nadalenc i CaixaForum València ha anunciat ja la seua programació especial de Nadal 2024. I és que a les exposicions de la temporada se sumen activitats familiars que van des de les projeccions fins a tallers durant les vacacions escolars per estes festes.

Exposicions actuals

Fa a penes un parell de setmanes CaixaForum va obrir al públic ‘Art i naturalesa. Un segle de biomorfisme’, la segona exposició de la temporada, de la mà del Centre Pompidou de París. Un recorregut per a descobrir la relació d'artistes amb la naturalesa a través de 77 obres del segle XX i XXI, entre elles, de Picasso, Dalí, Kandinsky i Geòrgia O’Keeffe. La mostra, que encaixa en la mateixa forma de l'edifici, és el punt de partida per a repensar els nostres vincles actuals amb el món dels éssers vius, ara que el nostre món s'estremix baix múltiples crisis.

A més, també es pot conéixer una de les exposicions més curioses del centre, ‘Miralls, dins i fora de la realitat’. Amb esta proposta, CaixaForum fa al públic creuar un espill, com Alícia al País de les Meravelles, però també conéixer tots els efectes i particularitats socials, culturals i científiques d'este objecte, que malgrat ser quotidià, és molt desconegut en els seus aspectes matemàtics o físics.

Visitants observant dos obres de «Arte y naturaleza. Un siglo de biomorfismo» (Vicente A.Jiménez)

Activitats especials

Segons ha anunciat el centre, el cinema serà protagonista este Nadal amb el cicle ‘Nadal del xicotet cinèfil’, amb pel·lícules que estimularan la imaginació dels xiquets i xiquetes i faran les delícies dels amants del cinema d'animació, com ‘Supergusano’, ‘El gat Tabby’, ‘Dúnia i el ressò del tambor’ o ‘Tony, Shelly i la llanterna màgica’. Per a enriquir l'experiència, al principi de cada sessió, l'equip educatiu de Caixaforum presentarà la pel·lícula proporcionant les claus bàsiques per a interpretar-la i gaudir-la, i convidarà al públic assistent a un debat en família posterior a la projecció.

Caixaforum València també oferirà dos espectacles familiars. D'una banda, ‘Operació Òpera’, una proposta operística on el públic haurà de col·laborar per a ajudar la detectiva protagonista a trobar la solució del robatori que ha posat en alerta la representació d'Aída; i l'espectacle de titelles amb música en directe ‘Somion, la ciutat dels oficis impossibles’, amb el qual grans i xicotets gaudiran d'un viatge a una ciutat on tots els oficis són molt peculiars i que parla sobre la imaginació i l'esforç per a fer realitat els nostres somnis.

Per a completar la programació musical, el centre oferirà una actuació en xicotet format que forma part de l'última convocatòria de microconcerts, una iniciativa de la Fundació ”la Caixa” l'objectiu de la qual és donar suport als músics locals. Anirà a càrrec de ‘El Concert Secret’, un duo format per Laia Blasco i Juliette Commeaux que recrea peces amb disminucions per a veu i arpa inspirant-se en algunes de les corts italianes que interpretaven estes músiques en la intimitat o per a un grup selecte d'intel·lectuals.

Respecte a l'experimentació, el centre oferirà ‘Llum d'hivern’, una activitat familiar d'arts plàstiques, creada especialment per a estes festes, que resinifica i posa en valor l'ornament nadalenc com a potenciador de la llum. Compta amb diversos racons d'exploració i les famílies participants podran confeccionar adorns tant per a crear una instal·lació col·lectiva en el centre com per a portar-li'ls a casa i adornar les seues llars.

Taller 'Sons teledirigits' en CaixaForum

El públic també podrà aprofundir en uns fenòmens celestes fascinants en l'activitat Explora els meteorits, per a aprendre què són i d'on venen, de com es busquen i per on, tot això de la mà del cazameteorits José Vicente Casado, geòleg i divulgador especialitzat en meteorits, paleontologia i astronomia.

Sense deixar d'experimentar, el centre també ha organitzat un parell de tallers on el so serà el protagonista. Amb Sons teledirigits, les famílies exploraran com es propaga el so per l'espai i per diferents mitjans, mitjançant experiments-artefactes per a transmetre i observar les vibracions; i amb el taller Calaix de sons, el públic podrà descobrir, amb l'ajuda de ferramentes i materials comuns, com es produïx el so i com arriba fins a les nostres oïdes.

Del 21 de desembre al 7 de gener, Caixaforum València romandrà obert en horari habitual, de 10 a 20 h, excepte el 24 i 31 de desembre i el 5 de gener, dies en què el centre tindrà un horari especial de 10 a 18 h. El 25 de desembre i 1 i 6 de gener romandrà tancat. Es pot consultar tota la informació de les activitats en la web de Caixaforum València.