El Palau de la Música de València es planta com a objectiu acollir, cada vegada més, diferents gèneres musicals, des de la música religiosa més clàssica fins a l'electrònica i experimental. Una reinvenció que a poc a poc anirà enriquint la proposta d'este espai i que compta amb bones expectatives per part del seu nou equip directiu.
Així ho ha assenyalat el director del Palau de la Música, Vicente Llimerá, que des que va assumir el càrrec ha reiterat la necessitat d'eixir de la seua proposta més clàssica a la recerca de nous públics. "Estem funcionant al 200% i això va a poc a poc, però volem obrir-nos a més música eclèctica, fins i tot avançant al marge de la nostra orquestra", ha explicat.
Llimerá ha enumerat algunes de les principals novetats que fan un pas cap a eixe objectiu: "Estem proposant més jazz fora del mateix Festival de Jazz de València, que presentarem al juliol; hem recuperat l'esplèndid orgue Grenzing i hem obert el cicle d'orgue amb un gran èxit; però també ens hem obert al pop amb un fantàstic concert de Blanca Paloma i tindrem altres importants que anunciarem prompte".
Així mateix, el director, que esta setmana ha presentat un gran concert de jazz per a celebrar el 125 aniversari de la SGAE, ha subratllat que estan "treballant en un festival de música eclèctica on tinga cabuda la música electrònica, experimental i amb propostes originals". "No puc avançar de moment més perquè presentarem estes propostes més endavant", ha afegit.
Èxit del cicle 'Músiques religioses del món'
Per a arribar a este repte, sembla que el Palau partix amb bones vibracions. Vicente Llimerá ha destacat l'èxit de la nova edició de 'Músiques religioses del món', amb sis concerts a la Sala Rodrigo i l'Almodí: "L'acolliment del públic ha sigut excel·lent, amb plens absoluts en molts dels concerts. De fet, ja estem treballant en el cicle del pròxim any gràcies a l'interés despertat".
"Ens hem trobat amb públic molt diferent, tant de públic que és assidu, com el que arriba ací per primera vegada i fins i tot turistes que venien amb les seues motxilles a gaudir dels concerts", ha detallat.
Este cicle conclourà el dijous 11 d'abril a les 19.30 hores en l'Almodí, amb 'Kigi', una història musical de 150 anys d'Anatòlia oriental. Amb la veu, tembur i guitarra d'Ali Dogan Gönültas; la percussió d'Ali Kutlutürk; Firat Çakilci amb el clarinet; i la col·laboració d'Eduard Navarro amb la dolçaina.
116.000 assistents des de la seua reobertura
Segons ha anunciat l'Ajuntament de València, l'emblemàtic temple de la música ja ha rebut 116.000 assistents a les seues propostes des que va reobrir les seues portes l'octubre de 2023, després de finalitzar les obres que durant anys han obligat a expandir els seus concerts per altres sales de la ciutat. Més concretament, els concerts d'abonament han registrat una mitjana de 1.300 persones, mentre que la Sala Rodrigo ha obtingut una mitjana d'assistència de més de 300 persones en totes les seues activitats.
Llimerá detalla algunes de les obres que més han triomfat: "La 5a de Mahler a càrrec de l'Orquestra de València dirigida pel seu director titular Alexander Liebreich, amb un concert d'abonament i un altre extraordinari amb un ple total i un enorme èxit de públic i crítica. També 'La Mesías' de Händel amb The English Concert dirigit per Harry Bicket. I el concert de Nadal amb Ximo Tébar, María de Medeiros, Nacho Mañó, David Pastor...".
"Crec que són tres que destaquen fins a desembre de 2024, però des de principi d'any hem tingut produccions que han tingut un enorme èxit, com l'òpera 'Salomé' de Richard Strauss von Alexander Liebreich al capdavant de la nostra orquestra, el 'Dido y Eneas' de Henry Purcel amb Joyce di Donato i 'La Pasión según San Mateo' amb l'Orquestra Barrocs de Friburg", ha afegit el director del Palau de la Música.
Quatre anys per a renàixer
El Palau de la Música va reobrir el passat 5 d'octubre amb un concert especial emmarcat en la festivitat del 9 d'Octubre, després d'estar més de quatre anys tancat per la realització d'obres en la seua estructura. Deficiències estructurals amb diversos retards que van obligar a traslladar la seua proposta a diferents espais de la ciutat, com l'Almodí, el Palau de les Arts o el Teatre Principal, per a continuar oferint la seua programació.
Des del 29 de juny de 2019, quan va caure part del sostre de la Sala Iturbi -i amb una pandèmia pel mig-, el Palau de la Música ha viscut tota una transformació, amb canvis estructurals però també de renovació del sistema de climatització i de millora de l'eficiència energètica. En total, l'Ajuntament de València ha invertit prop de 12 milions d'euros en les obres.
Ara, després de la seua reobertura, ompli el pati de butaques amb una àmplia programació de concerts per a abonats i públic general, amb un pressupost de 18.440.000 euros en 2024, un 21,84% més que en 2023, tal com va aprovar el novembre passat el Consell d'Administració del Palau de la Música.
Així, caldrà esperar a conéixer la nova proposta del Palau de la Música que trenque amb el clàssic. De moment, el 20 d'abril se celebrarà el concert "SGAE. 125 anys de jazz. Homenatge a Pedro Iturralde", una cita amb la qual la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) celebra el seu 125 aniversari en la capital del Túria.
David Pastor, com a director, es posarà al capdavant d'una impressionant big band integrada per quasi una vintena de músics de tota Espanya, que acompanyaran a artistes convidats com Ximo Tebar, Santiago Auserón, Andrea Motis, Susana Sheiman, Antonio Lizana o Moisés Sánchez.