“Pinoxxio és un personatge fred que va buscant emocions: és un ninot blau, sec, mecànic, de fusta… i a poc a poc va tenint corbes, calidesa, fins a arribar al roig i la bogeria”. Així descriu la ballarina Ana Luján el rol protagonista que interpreta en ‘Pinoxxio’, l'obra guanyadora de set premis Max, que es representarà en el Teatre Principal del 27 al 30 de desembre.
La versió contemporània del clàssic conte de Collodi ha sigut presentada aquest dijous per la diputada de Teatres, Rosa Pérez Garijo, el director general del Institut Valencià de la Cultura, Abel Guarinos, i part de l'equip d’Ananda Dansa: la directora de coreografia Rosángeles Valls, els ballarins Ana Luján, Toni Aparisi i Miguel Machado, i el director musical, Pep Llopis.
Rosa Pérez Garijo ha destacat que la Diputació de València ha programat ‘Pinoxxio’ en el Teatre Principal com a part de la cogestió que la Generalitat i l'ens provincial realitzen del teatre, possibilitant així que la funció puga disposar de música en directe.
“Volíem apostar per que Ananda Dansa ho representara amb orquestra, és una companyia valenciana amb un molt bon espectacle, de molta qualitat”, ha destacat la diputada.
Un Pinotxo del segle XXI
Rosángeles Valls ha assenyalat que la versió contemporània del conte de Carlo Collodi desplegada per Ananda Dansa manté el missatge del conflicte generacional entre Pinoccio i Gepetto, però artísticament es dirigeix al públic actual del segle XXI, com indica el títol de l'obra, ‘PinoXXIo’.
“No hi ha mentides, càstigs ni pallisses. Ens hem centrat en el missatge de Collodi, en la relació entre Gepetto i Pinotxo, que el pare vol que el seu fill siga modèlic i el fill vol viure les seues pròpies experiències”, ha explicat sobre aquest espectacle de gran format per a tots els públics.
Així mateix, Valls ha aplaudit que l'obra torne a València un any després de la seua estrena a Paterna, i ha valorat que siga amb orquestra en directe, doncs la companyia ha hagut de prescindir d'ella anteriorment a causa del seu cost econòmic.
“La lluita ha sigut venir amb orquestra, és un esforç econòmic molt gran i la Diputació ens ha ajudat en aquest repte artístic”, ha asseverat sobre la participació de l'orquestra simfònica Verum.
Segons el director musical, Pep Llopis, la implicació de músics en l'obra va suposar un procés de treball diferent en ‘Pinoxxio’ a causa de la dificultat de “minutar cada seqüència i escena” en comparació dels assajos en els quals la música ja està composta i gravada.
“Els espectacles musicals haurien de portar música en directe, no té gens que veure l'energia que es desprèn depenent d'un enregistrament a un directe”, ha afirmat.
El Teatre Principal acollirà set representacions de ‘Pinoxxio’, en les quals 28 artistes concentraran emocions, dansa i música en directe durant 60 intensos minuts.