Pinazo torna a la renovada sala de la Muralla de l'IVAM

'Pinazo: identidades' és la nova exposició de l'IVAM, comissariada per Vicente Pla i amb més de 300 obres del pintor valencià

Guardar

Exposició 'Pinazo: identidades' de l'IVAM (Miguel Lorenzo)
Exposició 'Pinazo: identidades' de l'IVAM (Miguel Lorenzo)

L'obra d'Ignacio Pinazo torna a la seua sala de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) amb una nova mostra i la recentment rehabilitada muralla cristiana-mudèjar de València. Així ho han presentat este mateix matí la directora adjunta de l'IVAM, Sonia Martínez, la directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar, i el comissari de l'exposició, Vicente Pla.

Es tracta de l'exposició 'Pinazo: identitats', una proposta que inclou al voltant de 300 obres, algunes d'elles inèdites, juntament amb textos que també són tot un descobriment de l'artista de Godella, que es pot gaudir del 25 d'abril de 2024 al 16 de febrer de 2025.

Sonia Martínez ha explicat que "estem il·lusionats perquè Pinazo, un dels autors més representatius de la modernitat, torna a la seua sala original per a posar en valor els 68 metres de la muralla restaurada i fer-ho a més de forma més accessible, gràcies a les obres que han finalitzat també d'accessibilitat". Així mateix, ha recordat que "l'IVAM és un dels espais amb major nombre d'obres de Pinazo en el seu arxiu i en exposició permanent".

Pilar Tébar, per part seua, ha destacat durant la presentació d'esta mostra que Ignacio Pinazo "va ser admirat pels artistes, però no entés per la societat ni per la crítica, i va anar precisament eixe camí cap a la modernitat el que podem veure en esta exposició".

Vicente Pla, Pilar Tébar i Sonia Martínez en la presentació de 'Pinazo: identidades' de l'IVAM (Miguel Lorenzo)
Vicente Pla, Pilar Tébar i Sonia Martínez en la presentació de 'Pinazo: identidades' de l'IVAM (Miguel Lorenzo)

Vicente Pla, comissari de la mostra, ha explicat que "encara que Pinazo és un autor molt estudiat, amb esta exposició l'objectiu ha sigut actualitzar-lo, posar a Pinazo en el context cultural i patrimonial actual i plantejar-nos com funcionaria entorn de les identitats, a les quals va dedicar una atenció extraordinària en tota la seua obra".

Així, 'Pinazo: identitats' pren el relleu de 'Pinazo en l'espai públic', també comissariada per Pla. Les obres de l'exposició procedixen en la seua majoria dels fons del museu, tant pintures com dibuixos, a més de fotografies i pel·lícules de l'època i incorpora també peces procedents de la Casa-Museu Pinazo i de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, així com de col·leccions particulars de les quals es mostren tres pintures i un dibuix mai exposats, tal com han destacat.

'Pinazo: identitats'

La mostra, dividida en tres àmbits, incorpora la veu del mateix artista a través d'una selecció de textos. Pinazo es va dedicar a realitzar una ingent quantitat d'apunts sota el títol 'Notes i Pensaments', "que són una gran font d'informació i es conserven gràcies a la labor que ha realitzat la família del creador", ha assenyalat Pla.

En observar la seua producció artística i escrita, es poden definir els camps d'interés que van travessar la seua experiència vital i els diversos gèneres pictòrics que va abordar. Un d'estos focus d'atenció va ser el generat per la percepció problemàtica de les identitats: "la pròpia i les alienes, les individuals i les col·lectives, les manifestes i les absents", en paraules de Vicente Pla.

El primer apartat, que porta per títol 'Reconeixements', mostra els retrats per encàrrec i els realitzats entre els seus familiars i coneguts, també algun dels seus autoretrats i molts exemples dels seus abundants estudis de figures captades per l'artista, sovint mitjançant el dibuix.

La mostra continua amb 'Anonimats', on Pinazo planteja una forma d'interpretació de les identitats col·lectives. "Estes escenes mostren que Pinazo va concebre el social com una suma de realitats construïdes mitjançant interaccions pràctiques, però també que va entendre la dimensió humana col·lectiva com l'addició de múltiples singularitats", ha manifestat Pla.

Exposició 'Pinazo: identidades' de l'IVAM i muralla restaurada (Miguel Lorenzo)
Exposició 'Pinazo: identidades' de l'IVAM i muralla restaurada (Miguel Lorenzo)

Ací es poden veure pintures dedicades a les tradicions, actes ritualitzats, la religió, escenes de festes, com les mascletàs o els bous. "En Pinazo hi ha una crítica a les col·lectivitats, ja que estes no es configuren a iniciativa de la població, sinó gràcies a rituals establits, són identitats heteronòmiques, regides per normes que venien des de dalt", ha afirmat.

Finalment, en l'apartat dedicat a les 'Absències', els conceptes polítics de patrimoni, llegat i tradició i petjada apareixen a través de la representació de paisatges rurals de l'Horta Nord, espais urbans, llocs habitats on les persones ja no estan. "Hi ha una idea d'espiritualitat en l'obra de Pinazo que es veu clarament en els seus escrits", ha assenyalat.

En moltes de les obres d'esta secció, Pinazo va abocar el que potser podríem considerar el seu concepte més complex de la dimensió identitària apel·lada per les seues representacions. "Ens trobem davant quadres i dibuixos que mostren escenes en les quals predomina la quietud i algunes accions semblen manifestar-se només indirectament a través de les seues petjades", ha resumit.

Destacats