La secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, ha animat este diumenge a continuar "avançant junts, amb unitat, determinació i amb eixe esperit de fraternitat que fa del poble valencià un poble fort, unit i generós". Així s'ha pronunciat en l'acte institucional de la celebració del Dia de la Valldigna a l'Església del Real Monestir de Santa María de la Valldigna, en el qual s'han donat a conéixer els Premis de la Valldigna d'enguany.
L'acte, organitzat per la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, en col·laboració amb la Mancomunitat de la Valldigna, commemora la fundació del monestir pel rei Jaume II "el Just" en 1298.
En la seua intervenció, Tébar ha assenyalat que el Real Monestir de Santa María de la Valldigna "ha sigut testimoni i
La secretària autonòmica de Cultura ha fet al·lusió al terratrémol de 1396, que va esfondrar part de l'estructura del monestir per a rememorar les inundacions del passat octubre on "hui, igual que llavors, hem sigut colpejats per l'adversitat".
En este sentit, ha enaltit l'esperit de fraternitat del poble valencià. "Hem vist com veïns ajudaven a veïns, com equips d'emergència treballaven sense descans, com persones que no es coneixien s'unien per a netejar, per a reconstruir, per a oferir-se suport. Igual que van fer els monjos que van alçar de nou este monestir després del terratrémol: Estem alçant els nostres municipis i les nostres comunitats, demostrant que la vertadera grandesa d'un poble no està en les pedres que cauen, sinó a les mans que les tornen a col·locar".
Per part seua, la presidenta de la Mancomunitat de la Valldigna, Susana Alemany, ha assenyalat que "aquesta celebració és un
Consell Rector
Prèviament, s'ha reunit el Consell Rector, on, entre altres qüestions, s'han proposat i deliberat els Premis de la Valldigna d'enguany. Segons establix la Llei del Real Monestir de Santa María de la Valldigna, el conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, presidix el Consell Rector. El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ostenta la Presidència d'Honor.
La presidència ha sigut delegada en la secretària autonòmica de cultura, Pilar Tébar. La Secretaria del Consell Rector l'ocupa la directora general de Patrimoni Cultural, Marta Alonso. Els diferents vocals que integren aquest òrgan són l'alcalde de Simat de la Valldigna, Sebastián Mahiques; el president de la Diputació de València, Vicente Mompó; la presidenta del Consell Valencià de Cultura, Dolors Pedrós; la presidenta de la Mancomunitat de la Valldigna, Susana Alemany; i els alcaldes de Tavernes de la Valldigna, Lara Romero; de Benifairó de la Valldigna, José Luis Ferrando; i de Barx, Esther Vidal. També integren este consell rector representants de la Universitat de València, la Universidat d'Alacant, la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles, i el director general de l'IVC, Álvaro López-Jamar.
Premis de la Valldigna
Durant l'acte, Tébar ha anunciat que enguany el Premi de la Valldigna ha recaigut de forma compartida, en la Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana, "
Pilar Tébar ha ressaltat la labor de la Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana, que ha coordinat a més de 160 entitats i mobilitzat a milers de voluntaris. Tébar ha assenyalat que, "prioritzant l'atenció a les persones, la Plataforma del Voluntariat ha contribuït al fet que la cultura valenciana no quedara paralitzada per la tragèdia".
Respecte a l'IVCR+i, Tébar ha recordat "el lliurament des del primer dia de l'emergència dels seus equips multidisciplinaris, treballant sense descans en la recuperació d'arxius documentals i béns mobles vinculats al territori i al nostre mapa emocional i cultural".
El programa d'actes per a la celebració de Dia de la Valldigna ha inclòs enguany activitats culturals, actuacions musicals i visites guiades, algunes d'elles com el mercat medieval, s'han hagut de posposar per la previsió de pluges. L'acte ha acabat amb un concert de solistes de l'Orquestra i Cor d'RTVE.