Cultura

El Palau de la Música pren la batuta i ompli València de formacions i solistes de primer nivell

Este dijous 18 d’octubre arranca la nova temporada del Palau, on la música clàssica en totes les seues dimensions i una Orquestra de València reforçada protagonitzen el programa

1 minut

Concert en el Palau de la Música

El Palau de la Música de València ja té tot llest per a començar la Temporada 2024-2025, on l’Orquestra de València, junt als solistes i altres formacions de primer nivell, pretenen atraure el públic per a apropar-los la música clàssica en tots els seus estils, però també el propi Palau, en la seua segona temporada obert després de la realització d’obres. 

Serà este dijous 18 d’octubre quan comence oficialment el programa de la mà d’un concert amb obres de Richard Strauss, Bohuslav Martinu i Pavel Haas. L’Orquestra de València farà el tret d’eixida amb el seu director, Alexander Liebreich, a l’emblemàtica Sala Iturbi, però este és sols l’inici d’una temporada on cobrarà més protagonisme. 

“Hem dissenyat una temporada amb què volem respondre a allò que demana el públic, que les grans formacions orquestrals tornen al Palau. Apostem per un repertori simfònic molt important que se suma a les grans formacions i solistes, cicles d’èxit com el de Nadal o d’orgue, concerts extraordinaris i moltes col·laboracions corals”, assenyala Vicent Llimerà, director del Palau. 

“En definitiva, està pensada per al gran públic, per a consolidar el públic que ens va visitar l’any passat i que resulte d’interés tant per al públic melòman com per al qui senta curiositat per apropar-se al Palau i a la música clàssica en totes les seues dimensions”, afig Llimerà. En total seran 44 les cites musicals d’abonament per a este curs, a què se sumen nou extraordinaris. 

L’Orquestra, més present

Precisament, el lema d’esta temporada és ‘El teu Palau, la teua Orquestra’, perquè en paraules del director del Palau, “torna de la forma més gran possible”. “Hi ha una gran expectació amb el seu programa, i de fet només anunciar els concerts, es van esgotar entrades d’alguns d’ells. Estem molt contents amb el treball de Liebreich, el seu projecte ens interessa i té un compromís molt fort amb nosaltres i amb València”, apunta Llimerà.

Presentació de la Temporada 24-25 del Palau de la Música

L’Orquestra actuarà en catorze ocasions, amb Alexander Liebreich com a mestre titular, i amb la llegenda del piano Martha Argerich com a artista convidada el 17 de novembre. Actuarà junt amb Pablo Galdo amb peces de Debussy, Franz Schubert, Dimitri Shostakóvicj i Camille Saint-Saëns. 

Com a concerts extraordinaris estarà el de la Mostra Cinema del Mediterrani, en un programa homenatge a Henry Mancini, dirigit per Rubén Gimeno i amb l’actor Angel Fígols (31-10). Com també l’homenatge a Joaquín Rodrigo, amb l’arpista Xavier de Maistre i la mezzosoprano Nancy Fabiola Herrera, sota la direcció de Juan Luis Martínez (03-12).

A més del principal director convidat, Paul McCreesh, tindrà com a convidades i convidats a Josep Vicent, Martín Baeza-Rubio, Wayne Marshall, Guillermo García Calvo, Shiyeon Sung, Beatriz Fernández Aucejo i Manuel Hernández Silva.
    
Comptarà amb una altra de les guanyadores dels Premis ICMA com és la violinista Lana Zorjan, així com Lisa Batiashvili, Sergey Khachatryan, Veronika Eberle, Noah Bendix-Balgley i Chouchane Siranossian; el violoncel·lista Edgar Moreau; els pianistes Rudolf Buchbinder, Wayne Marshall, Behzod Abduraimov, Pablo Galdo i Martina Filjak, així com els trompetes Pacho Flores i  Manuel Blanco.Tambéparticiparan els solistes de la mateixa Orquestra, com és el cas del flauta Salvador Martínez i el trompeta Raúl Junquera. 

Quant a veus, acompanyaran l’Orquestra les sopranos Sarah Wegener, Christina Daletska, Ryoko Aoki, Jone Martínez i Elisabeth Müller; els tenors Daniel Behle i Juan Sancho; els barítons Christian Immler, Ferran Albrich i Liang Li, i l’alto Carlos Mena.

Més de 50 cites musicals

A banda de l’Orquestra, pel Palau passarà una gran selecció de músics i formacions internacionals de primer nivell. La Sala Iturbi la visitaran la Musicaeterna Orchestra amb el prestigiós director Teodor Currentzis (10-10) en concert extraordinari; la Philharmonie de Luxembourg dirigida per Gustavo Gimeno i amb l’organista Iveta Apkalna (05-11); l’Orquestra Filharmònica de Helsinki i Jukka-Pekka Saraste amb el pianista Nelson Goerner (10-11); la Mahler Chamber Orchestra i la pianista Yuja Wang (13-11); la Münchner Philharmoniker sota la batuta de Lahav Shani i amb la violinista Hilary Hahn (02-02); l’Orquestra Simfònica de la WDR de Colònia dirigida per Andrés Orozco-Estrada i amb el violoncel·lista Pablo Ferrández (26-02); la London Philharmonic Orchestra, dirigida per Vladimir Jurowski i la violinista Vilde Frang (08-04); Staatskapelle Dresden i Daniele Gatti amb la integral de les simfonies de Schumann (23 i 24-04); l’Orchestre Philharmonique de Radio France, dirigida per Mikko Franck i amb la pianista Beatrice Rana (07-05) i la Wiener Symphoniker, dirigida per Petr Popelka i el violinista Renaud Capuçon (03-06).

Alexander Liebreich al costat de Sergey Khachataryan en un dels seus concerts en directe

Respecte a l’òpera i el programa coral, l’Orquestra de València interpretarà en versió concert el 1er acte de l’òpera La Valquíria de Richard Wagner, amb un repartiment encapçalat per la soprano Sarah Wegener (04-04); La Simfonia núm. 9 de Beethoven amb el Chor des Bayerischen Rundfunfs per al Dia de la Comunitat Valenciana (05-10); i la Simfonia núm. 2 de Mahler amb la soprano Chen Reiss, l’alto Fleur Barron i el Cor RTVE (08-11). Amb la Cetra Vokalemsemble Basel i Andrea Marcon, interpretaran la Missa en Si menor de Bach (28-02).

Per part seua, l’òpera Die Fledermaus (La rata penada) de Johann Strauss serà interpretada per Les Musiciens du Louvre, dirigits per Marc Minkowski i amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana (22-12). L’Orchestra of the Eighteenth Century, la Coral Catedralícia i la batuta de Daniel Reuss, interpretaran la missa núm. 10 Missa in tempori belli de Haydn (12-04). I el Cor i Orquestra Pygmalion i Raphaël Pichon oferiran el Réquiem de Fauré (11-05). En extraordinari, actuaran Das Lied von der Erde de Mahler, amb l’Alma Mahler Kammeorchester, sota la direcció de Mirian Khukhunaishvili i amb la mezzosoprano Cristina Faus i el tenor Javier Palacios (04-12); l’Orquestra Simfònica Belles Arts, el Ballet Belles Arts i el tenor Pascual Andreu, sota la direcció de José Vicente Ramón Segarra, actuaran en el Concert de Cap d’Any (02-01); i els Xiquets Cantors de Viena, dirigits per Oliver Stech, en el seu 525é aniversari (12-03). 

També les formacions Internacionals protagonitzaran els dos tradicionals oratoris barrocs de Nadal i de Pasqua, El Messies de Haendel i La passió segons Sant Mateu de Bach, que seran interpretats per The Sixteen amb Harry Christophers (11-12); i l’Akademie für Alte Music Berlin i Rias Kammerchor Berlin, dirigits per Justin Doyle (10-04), respectivament. L’oratori Salomó de Haendel serà interpretat per Gabrielli Consort & Players i Paul McCreesh (19-01). Com també Argippo de Vivaldi per Europa Galante i Fabio Biondi (11-03) i Capella de Ministrers i Europa Barroca, amb la direcció de Carles Magraner oferiran un programa de Bach, Rameau i Haendel (14-05). 

Cal destacar que tornen a l’abonament els recitals de piano, a la Sala Iturbi, amb els pianistes Grigory Sokolov (22-02), Arcadi Volodos (01-06) i Rudolf Buchbinder (21-05), com també es podrà gaudir del trio format pel violinista Renaud Capuçon, guanyador del Premi ICMA 2024, el violoncel·lista Kian Soltani i el pianista Mao Fujita (12-01).