L'òpera torna al Palau de la Música de la mà de la Salomé de Richard Strauss i l'Orquestra de València

Lise Lindstrom farà de Salomé i Michael Nagy, de Joan el Baptista

Guardar

Ensayo de la ópera Salomé al Palau de la Música de València
Ensayo de la ópera Salomé al Palau de la Música de València

Enguany 2024, la gran òpera torna aquesta temporada d'hivern al Palau de la Música de la mà de la Salomé de Richard Strauss, interpretada per l'Orquestra de València i dirigida per Alexander Liebreich. El director dirigirà aquest títol en dues ocasions, demà dijous en abonament i aquest dissabte en concert extraordinari, els dos a les 19.30 hores.

D'altra banda, l'actuació compta amb un repartiment de màxim nivell internacional en el qual brillen Lise Lindstrom com Salomé i el baríton Michael Nagy com Juan el Baptista, tots dos debutants en el Palau de la Música de la capital del Turia.

Completen l'elenc el tenor Michael Weinius com a Herodes, la mezzosoprano Stefanie Iranyi com a Herodies i el tenor Jon Jurgens com a Narraboth, que substitueix Martin Mitterrutzern, qui ha cancel·lat a última hora per motius personals. Prèviament, i per a introduir el públic en les claus de l'òpera, José Antonio Calañas, director del Departament de Filologia Anglesa i Alemanya de la Universitat de València, oferirà una breu conferència a la Sala Rodrigo. L'entrada de l'acte, que tindrà lloc a les 18:15 hores, és gratuïta.

El director del Palau, Vicente Llimerá, ha recordat que l'última vegada que es va poder escoltar una òpera en el Palau de la Música va ser fa set anys, en concret L'holandés Errant de Richard Wagner. En aquest sentit, ha mostrat la seua satisfacció per "gaudir de nou d'una òpera en versió concert a la Sala Iturbi, amb totes les possibilitats sonores que la seua magnífica acústica és capaç d'oferir, i que són ideals per a la interpretació de Salomé, una obra mestra que va proporcionar a Richard Strauss un reconeixement mundial". A més, el director ha destacat que "és molt important per a l'Orquestra de València, per al seu professorat, que a més del repertori simfònic i cambrístic, tornen a fer òpera per a potenciar el seu creixement artístic".

Strauss va crear aquesta obra de l'expressionisme alemany a partir d'un text d'Oscar Wilde, traduït per Hedwig Lachmann. Es tracta d'una peça sensual i provocadora, amb una excepcional orquestració i un final impactant que, des de la seua estrena el 1905 a Dresden, va obtindre un èxit rotund. Puccini la va descriure com "la cosa més extraordinària" i Mahler, com "una obra mestra incomparable i absolutament original".

Llimerá ha conclòs afirmant que Liebreich "és un expert straussià que adora el compositor muniqués, no debades és el president de la Richard Strauss Society", i l'òpera té a més "un brillant elenc vocal encapçalat per Lisa Lindstrom i Michael Nagy, que ben segur ens garantirà una interpretació memorable al Palau de la Música".

Lise Lindström és una soprano nord-americana molt sol·licitada internacionalment, amb una convincent presència escènica i un gran registre. Ha actuat als principals teatres d'òpera del món, com ara la Metropolitan Òpera, Òpera de San Francisco, Deutsche Oper Berlin, Òpera Estatal de Viena, Royal Opera House Covent Garden i la Scala de Milà. També ha interpretat Senta en L'holandés errant, així com a Elisabeth i Venus en Tannhäuser i Brunilda a La Valquíria.

El baríton Michael Nagy, nascut a Stuttgart, ha desenvolupat la seua carrera professional en destacats escenaris i ha encarnat Wolfram en Tannhäuser al Festival de Bayreuth i Amfortas en Parsifal en l'Òpera Estatal de Baviera sota la direcció de Petrenko, a més de Kurwenal de Tristany i Isolda a Baden-Baden i Berlín sota la batuta de Rattle. Aquesta temporada tornarà a l'Òpera Estatal de Viena com el Comte en Les noces de Fígaro dirigit per Fischer i com Amfortas en Parsifal amb Soddy. Ha col·laborat amb orquestres com la Filharmònica de Berlín, l'Orquestra del Concertgebouw o les simfòniques de Ràdio Baviera i Chicago, entre d'altres.

Destacats