El MuVIM prepara una exposició pedagògica sobre el Sant Calze de València

Guardar

MuVIM
MuVIM

El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat -MuVIM- ha iniciat els treballs per a confeccionar una exposició temporal sobre el Sant Calze, la valuosa peça arqueològica i artística que s'exposa a l'Aula Capitular de la Catedral de València i que es conserva a la ciutat del Túria des del segle XV. La preciosa copa, enaltida per l'antiga monarquia de la Corona d'Aragó com la relíquia del Greal, ha sigut i és objecte de veneració religiosa per part dels creients cristians, i en la futura mostra es volen recollir les múltiples significacions que ha anat incorporant al llarg dels segles este objecte tan singular.

El projecte es realitzarà en coproducció entre l'àrea de Cultura de la Diputació de València, entitat titular del MuVIM, i la regidoria de Cultura de l'ajuntament del Cap i Casal, consistori que en tot cas també prepara un centre d'interpretació, dedicat al Sant Calze, que ha de tindre caràcter permanent i que estarà situat en la restaurada Casa del Rellotger. L'exposició comptarà, a més, amb la col·laboració de l'Arquebisbat de València, instància que ja va participar molt destacadament en el cicle d'exposicions del MuVIM denominat 'Mare dels Desemparats', i que ha mostrat la seua major disposició a contribuir a l'èxit de la iniciativa.

En la mostra del MuVIM no faltaran, al costat de les lògiques incursions sobre la consideració del Sant Calze com a relíquia neotestamentària, l'anàlisi tanta de la inscripció medieval que ostenta en la base afegida, com de la figuració d'este calze al llarg de la història de l'art valencià (amb la consegüent panòplia d'obres d'artistes tan rellevants com Joan de Joanes, Ribalta o Segrelles). També es recordaran les circumstàncies de l'ocultació i protecció del Sant Calze durant la Guerra Civil, i s'exhibirà el Llibre d'Or, que oferix un testimoniatge molt interessant sobre la presència a València de personalitats polítiques al llarg de diverses dècades.

En qualsevol cas, i més enllà de l'objecte patrimonial custodiat en la Seu valentina, també s'ha previst incidir en la presència del Sant Greal en la literatura, el cinema i l'òpera, amb una particular atenció a este últim fenomen: fonts del museu anuncien que, en este camp, es posaran en relleu fets que ―encara que molt poc coneguts pel gran públic― són transcendents per a la comprensió de la història cultural valenciana de les primeres dècades del segle XX. Finalment, l'exposició vol servir, igualment, de reconeixement a la labor d'erudits i historiadors que, gràcies a aportacions de tota índole, permeten que instàncies com el MuVIM puguen proposar esta iniciativa comptant amb un bagatge documental i argumental suficient.

La inauguració de la mostra s'ha previst en coincidència amb l'obertura del pròxim 'Any Jubilar Eucarístic del Sant Calze', que s'iniciarà en la capital valenciana a la fi d'octubre de l'any 2025.

Destacats