Cultura

El MuVIM ofereix una conferència sobre la cara oculta de l'España oficialment feliç dels anys 60

L'historiador Antonio Cazorla abordarà les realitats socials que s'amagaven després de les xifres grandiloqüents del desenvolupisme franquista. Aquest dijous (18.30h) amb accés gratuït en el museu de la Diputació

1 minut

Imatge de la Espanya dels 60

El saló d'actes del MuVIM acull aquest dijous a les 18.30 hores, amb accés lliure, la conferència 'Les misèries del miracle: algunes claus de l'Espanya oficialment feliç dels anys 60', a càrrec de l'historiador Antonio Cazorla. La xarrada s'emmarca en els actes programats pel museu de la Diputació de València amb motiu de l'obertura de la mostra 'Ruedo Ibérico. Un exili intel·lectual en temps del franquisme', presentada aquest mateix dijous, que podrà visitar-se junt amb l'exposició sobre el llavat d'imatge del franquisme '¿25 años de paz?'

Una de les tesis principals de l'últim llibre del filòsof, historiador i polímata José Luis Villacañas —'La revolució passiva de Franco'— és que l'actual configuració socioeconòmica d'España és hereua directa d'aquella 'revolució passiva' que van posar en marxa els tecnòcrates franquistes amb la liberalització econòmica propiciada pel Pla d'Estabilització de 1959 i els Plans de Desenvolupament subsegüents.

Així, seria fruit d'aquella política el desequilibri territorial entre un litoral poblat i econòmicament puixant i un interior despoblat i econòmicament endarrerit. Com ho seria també el desproporcionat pes del sector serveis —i, sobretot, de la indústria turística— en el PIB espanyol i els efectes especialment devastadors que poden tindre per a l'economia espanyola successos imprevistos que afecten especialment aquest sector, com va succeir amb la pandèmia de la Covid-19.

Les misèries del miracle

La mirada que Antonio Cazorla, catedràtic d'Història Contemporània d'Europa en la Trent University d'Ontario (Canadà), vol oferir en 'Les misèries del miracle' va més enllà. Perquè reflecteix el que veu un historiador social quan mira les xifres del desenvolupisme espanyol dels anys seixanta, alló que hi ha darrere dels números, quin passat amaguen i, també, quines hipoteques es van adoptar llavors i van marcar el futur immediat, és a dir, el present de la societat espanyola.

Cazorla es proposa analitzar com les lleis de ferro de l'economia es van aplicar a les vides de carn i os de la gent del carrer d'aquella España "oficialment feliç" dels 60. Una España que deixava arrere la pobresa perenne de l'autarquia i l'estraperlo i començava a degustar les mels d'una prosperitat encoratjada per un incipient consumisme reflectit en la compra a terminis, per una incipient classe mitjana, del televisor o el 'Seiscientos'.

Antonio Cazorla Sánchez serà presentat per Joaquim Cuevas Casaña, professor titular del departament d'Anàlisi Econòmica de la Universitat de València-Estudi General. Encara que el seu treball de recerca se centra en l'evolució cultural i social d'Europa en el segle XX, és autor de diversos llibres d'ineludible referència sobre la història social de l'España franquista, com a 'Miedo y progreso. Los españoles de a pie bajo el franquismo (1939-1975)', a més d'una biografia de Francisco Franco —'Franco. Biografía del mito'— tots dos publicats en Alianza editorial.

Etiquetes: