El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) ha rebut durant les últimes setmanes tres guardons en reconeixement a dos de les mostres més emblemàtiques que el museu de la Diputació de València va exposar en 2023. Es tracta de les mostres 'Fals: L'art de l'engany o l'engany de l'art', que es va poder disfrutar a la Sala Parpalló del museu des de març fins a octubre de 2023; i 'Disseny + Salut', que es va poder visitar a la Sala Baixa del centre des de novembre de 2022 fins a març de l'any passat.
D'una banda, la Policia de la Generalitat Valenciana ha atorgat al MuVIM la Distinció Honorífica de la Generalitat Valenciana per l'exposició 'Fals: L'art de l'engany', que va ser possible gràcies a l'estreta col·laboració del museu amb la Unitat de Patrimoni de la Policia Nacional adscrita a la Comunitat Valenciana, per a plantejar una interessant proposta que va ser tot un èxit de públic.
'Fals. L'art de l'engany o l'engany de l'art' presentava obres artístiques, falses des de la perspectiva legal, que convidaven a la reflexió sobre alguns aspectes de la debilitat humana. Les diferents seccions de l'exposició mostraven diferents maneres d'enganyar, mitjançant l'atribució a artistes prestigiosos de simples còpies o treballs populars. També hi havia enganys mitjançant la inserció d'una signatura falsa en un treball realitzat sense ànim d'engany. O fent còpies d'obres autèntiques i, també, falsificacions "a la manera de". I, en obres seriades sobre paper, mitjançant la impressió amb procediments fotomecànics d'alta precisió.
'Fals. L'art de l'engany o l'engany de l'art' s'obria a la discussió raonada sobre el que percebem com a veritat o mentida, com a autèntic o fals, en un món dominat per les fake news i les deep fakes. Les peces falses, definibles clarament així des de la perspectiva jurídica i policial, procedien dels decomisos realitzats pels efectius del Grup de Patrimoni Històric de la Policia Nacional, que, a este efecte, efectuen el seu treball en el territori de la Comunitat Valenciana.
A l'acte de lliurament, que va tindre lloc en el Monestir de San Miguel dels Reis, van acudir el diputat de Cultura, Paco Teruel, el director del MuVIM, Rafael Company, i el cap d'exposicions del museu, Amador Griñó, que van recollir el premi de mans del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, qui va aprofitar el moment per a traslladar la felicitació a tot el personal del MuVIM.
'Disseny + Salut'
Una altra de les exposicions insígnia del MuVIM en eixe 2023, 'Disseny + Salut', ha sigut guardonada amb dos dels premis més importants del disseny, els de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) i els de l'Associació de Disseny Industrial (ADI).
D'una banda, el disseny expositiu de 'Disseny + Salut', projecte de Ramón Úbeda i Cosín Estudi, s'ha fet amb el guardó de plata d'Espais Efímers dels Premis ADCV 2024. Per part seua, el ADI-FAD va atorgar el premi ADI Cultura d'Or-Categoria Publicacions al projecte 'El disseny és bo per a la salut', catàleg de l'exposició 'Disseny + Salut', destacant el jurat que "és un projecte absolutament necessari, ja que resumix el treball de recerca de com el disseny ha sigut fidel a l'hora de millor la vida de les persones".
El disseny per si mateix no pot curar res, però tampoc pot fer-ho una vacuna si no tenim una xeringa per a injectar-la. Dissenyar-la forma part de la solució, no és un valor afegit, és essencial en el desenvolupament de qualsevol innovació pel bé social. Des de la indústria a l'arquitectura, hi ha molts exemples que servixen per a posar en valor esta activitat creativa des del més fonamental, la nostra salut, al decoratiu i accessori. En el passat, en el present i en un futur on la ciència i la medicina continuaran avançant amb l'ajuda imprescindible de la tecnologia i el disseny. Esta exposició va ser el resultat d'una investigació que mostrava l'important rol del disseny en el sector de la salut, emfatitzant la seua capacitat com a eina per al progrés i el benestar de les persones.