El MuVIM acull una exposició que qüestiona el sentit de pertinença a una cultura o territori

'In Between_NO FLAGS' és el nou projecte de l'artista Patricia Bentancur per al Cubo del museu propietat de la Diputació

Guardar

Cartell Sin Banderas
Cartell Sin Banderas

El Cubo del MuVIM acull des d'aquest dijous i fins al mes vinent de desembre la primera de les exposicions que el museu propietat de la Diputació ha proposat per a la temporada tardorenca. En la mostra 'In Between_NO FLAGS', l'artista visual uruguaiana Patricia Bentancur qüestiona conceptes com la pertinença, el territori, la llar... i tots aquells sentiments que es troben després de les banderes.

"Podem suposar que un problema no és el nostre per no ser pròxim en la seua geografia, cultura o religió?", es pregunta l'artista, per a qui "la significació d'uns certs símbols i la seua càrrega política i social, estableix el sentit de pertinença territorial i cultural. Poques vegades revisem els aspectes i les problemàtiques generades en eixa imposició geopolítica".

"És una mostra per a la reflexió, amb la qual el museu ens convida a pensar i relativitzar la convivència entre allò local i allò global des de l'art", destaca Gloria Tello, diputada del MuVIM. Un fet destacat també per l'artista és que el seu treball "es caracteritza per la participació de l''altre' com a eix fonamental i generador de la proposta. La participació i la reflexió del públic és en la majoria dels casos l'únic element que habilita l'existència de la proposta".

Una instal·lació carregada de simbolisme en la qual el territori desapareix i la geopolítica esdevé en art. I és que, partint de fragments de banderes reals de diferents països, Patricia Bentancur posa en diàleg peces que, en la seua sumatòria, faciliten la lectura de problemàtiques contemporànies invisibilitzades i d'escales diverses.

"Les obres accionen com a peces d'un arxiu, on els escenaris globals i locals conviuen per a descentralitzar la mirada i relativitzar, de manera tan poètica com crítica, la segmentació aparent que puga fer-nos creure que un problema no és el nostre per la senzilla raó de no ser pròxim en la seua geografia, cultura o religió", afirma Amador Griñó, cap d'exposicions del MuVIM. I és que "el seu treball pot entendre's més com una contextualització de l'existència que com un registre d'ella".

Patricia Bentancur

Des de 1989 ha treballat en la cooperació cultural per a Iberoamèrica a través de la AECID. És directora de l'àrea d'exposicions i nous mitjans en el Centro Cultural de España en Montevideo.

Membre de l'Associació Internacional de Crítics d'Art AICA i de la seua filial uruguaiana AUCA. Co-fundadora i membre consultor de la Fundación de Arte Contemporáneo FAC, va estudiar arquitectura en la Universdad de la República i disseny d'espais per a art contemporani a l'Escola Superior d'Arquitectura de Madrid especialitzant-se en arquitectura i disseny de dispositius centrats en noves tecnologies i espais per a pràctiques d'exhibició contemporània.

Els seus projectes han sigut exposats, entre altres, en Southern Latitude-Film Makers/Nova York; Galería Aurora, Barcelona; FIVA/Festival Internacional de Vídeo Arte; Museo Nacional de Jordania; Festival Internacional de Cine Experimental-DOBRA; Bienal del Mercosur; Bienal de Nuevos Medios, Chile; Bienal de La Habana; Bienal Ibero-Americana de México; Festival de Belfort; Bienal de JAFRE; Bienal d'Arts Electròniques, França; Bienal de Nuevos Medios, Lima; la IX Bienal Internacional de Bolivia_SIART, a més del MuVIM.

Arxivat a:

Destacats