La música folk i els ritmes del món convergixen en una nova edició del festival Etnomusic en la Beneficència

Igual que en l'última edició algunes actuacions viatjaran per quatre pobles de la província per a descentralitzar l'oferta cultural de la Diputació de València

Guardar

Presentació de l'Etnomusic 2024. Imatge: Abulaila
Presentació de l'Etnomusic 2024. Imatge: Abulaila

L'Etnomusic 2024, el festival de música del món i folk organitzat per la Diputació de València, ja té data de retorn amb una nova edició. En concret, este cicle de concerts, que complix 21 anys este 2024, es desenvoluparà entre el 25 de maig i el 21 de setembre i promet ser un escenari on les artistes femenines i les peces musicals que seguixen la tradició de diferents continents puguen alçar-se i dirigir-se al públic valencià amb veu pròpia.

Precisament, el XXI Etnomusic tindrà una mirada molt femenina tal com resa el títol que ha sigut escollit per a esta nova edició: 'Amb mirada de dona'. Esta és una de les principals novetats que presenta este festival que tindrà una relació directa entre la seua programació musical i 'Fadrines. Sobre la solteria de la dona', una de les exposicions temporals que actualment es troba en l'ETNO (Museu Valencià d'Etnologia). De fet, crear una connexió entre les exposicions que s'exhibixen en este recinte cultural i el festival de música era un dels reptes que l'organització d'este buscava abordar i que enguany s'ha pogut aconseguir.

En eixe sentit, la intenció de unir les propostes musicals d'Etnomusic i les propostes expositives de L'ETNO es traduïx en "un cartell que inclou veus femenines com La María, Carola Ortiz, Maria Mazzotta i Alba Carmona, entre unes altres", ha explicat durant la presentació de la 21a edició el director artístic del festival, Paco Valiente, qui es mostra il·lusionat amb "la varietat de projectes i mirades femenines que van a estar representades tant a nivell local com a internacional".

Un Etnomusic descentralitzat per a acostar la música folk als pobles

Encara que el Centre Cultural de la Beneficència, situat en ple cor del centre històric de València i seu de l'ETNO, serà l'epicentre d'este festival, la Diputació treballa des de les últimes edicions a potenciar el caràcter itinerant de l'Etnomusic programant algunes de les actuacions del cicle en diferents localitats de la província. D'esta manera, en 2024 Etnomusic visitarà Bellreguard, Castielfabib, Ontinyent i L'Alcúdia, en una aposta per descentralitzar l'activitat cultural i acostar als municipis propostes musicals que estes localitats tenen dificultats per a contractar i que gràcies a la disponibilitat de la Diputació poden ser vistes en estos llocs.

Així, els concerts i espectacles tindran lloc a Bellreguard el 7 de juliol (Eixa); a Castielfabib el 26 d'agost (Mayalde); a l'Alcúdia el 13 de setembre (Amores); i, finalment, a Ontinyent el 22 de setembre (Alba Carmona i Jesús Guerrero). "S'han seleccionat pobles de l'interior com Castielfabib que necessiten a la Diputació per a portar activitats culturals que no es podrien celebrar ací d'una altra manera; però també hi ha pobles potents com Ontinyent que tenen una sala espectacular on es poden fer actuacions en tota la seua plenitud", ha detallat Paco Teruel, diputat de Cultura.

Programació Etnomusic 2024

'Amb mirada de dona' es presenta al públic valencià amb una programació bàsicament femenina per a fer coincidir el festival amb l'exposició 'Fadrines', una de les instal·lacions més importants que L'ETNO realitzarà en 2024. L'exposició ens parla de dones que no es van casar quan era oportú: solteres que, per voluntat, ignoraren la norma de casar-se i tindre fills. Prenent este fil conductor, Etnomusic presenta un programa compost bàsicament per dones, que des de diverses perspectives ens mostren la seua manera de relacionar-se, intimar, estimar, treballar i també crear.

Els concerts, que tindran lloc en els patis del Centre Cultural la Beneficència, començaran amb La María (25 maig a les 22:30 hores), artista valenciana que s'inscriu en una nova fornada d'artistes que estan trencant clixés i estan portant el cant valencià a nous àmbits per a mantindre'ls com el que són, música popular que la gent escolta i canta.

Mayalde (2 de juny a les 11:30 hores), un dels grups més reconeguts del panorama espanyol de música tradicional, ens oferirà un concert familiar que ens farà reviure els sons de les nostres iaies i iaios: aquelles primeres cançons fetes en moltes ocasions amb coses de la vida quotidiana. Amb Amores (30 de maig a les 20.15 hores), grup valencià també de gran trajectòria i reconeixement internacional, ballarem amb la percussió senegalesa abraçant valors de convivència i germanor entre els pobles.

El Nido (1 de juny a les 22:30 hores) ens proposa un concert carregat de valors contemporanis partint de ritmes i estructures plenament tradicionals. Una compilació de jotes i rodes burgaleses que lluny de fixar-nos en el passat ens plantegen temes actuals. Després d'aquest concert, el festival s'endinsa en un univers plenament femení. Amb Maria Mazzota (7 de juny a les 20:15 hores), cantant italiana de l'Apulia, revisarem a ritme de taranteles mesclades amb nous elements, els estats d'ànim que com les ones del mar poden portar a la tragèdia o a la calma més amable.

Carola Ortiz (8 de juny a les 22:30 hores), amb l'àlbum 'Cantareras', ens porta a l'univers íntim de les dones que mentre omplien els cànters d'aigua en el riu, treball bàsicament femení d'una època no tan llunyana, s'explicaven els seus pensaments i estats d'ànim.

El festival es completa amb les actuacions d'Alba Carmona i Eixa (21 de setembre a les 20:15 hores), projecte de l'artista valenciana Isabel Latorre. En un espectacle que aposta per la paraula, la catalana Alba Carmona ens proposa un viatge eclèctic partint del flamenc que ens portarà a territoris com la cançó d'autor, la cobla o el bolero. Per la seua banda, la cantant i compositora Isabel Latorre ens oferirà un exquisit maridatge entre les varietats del raïm valencià i la música tradicional del mediterrani o fins i tot el jazz.

 

Destacats