Cultura

Els museus de la Diputació de València celebren el seu dia amb ciència, arqueologia, música i lletres

1 minut

Una part del projecte ‘No és fàcil ser valencià’ de l'ETNO per als EMYA 2023 (Imatge de L'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia)

La ciència, l'arqueologia, la música i les lletres protagonitzaran este cap de setmana la programació cultural "especial" dels museus de la Diputació de València amb motiu del Dia Internacional dels Museus i de la Nit Europea dels Museus.

Tallers infantils, juvenils i familiars, activitats didàctiques, musicals i lúdiques, visites guiades nocturnes a les exposicions permanents i temporals de la mà d'especialistes, fins i tot contacontes i un planetari són les propostes de la corporació provincial.

El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha defés l'"àmplia proposta multidisciplinària per a tots els públics" per a celebrar el Dia Internacional dels museus per a "acostar les disciplines culturals a tots els visitants", segons ha informat la Diputació de València en un comunicat.

En este sentit, el Museu de Prehistòria ha dissenyat una programació en la línia del lema 'Museus per l'educació i la investigació, proposat per Consell Internacional de Museus, i planteja activitats "especials" per al dia i la nit del dissabte 18 de maig.

Durant el matí del dissabte 18, la biblioteca del museu acollirà tres sessions --10.30, 11.30 i 12.30 hores-- d'una sessió didàctica dirigida a tots els públics per a conéixer aspectes de les primeres civilitzacions a través del treball de recerca arqueològica dels fons bibliogràfics i les col·leccions ibèriques del Museu de Prehistòria.

A la nit, el públic podrà descobrir la tasca investigadora i educatiu de manera lúdica i distesa. De 21.30 a les 24.00 hores, serà possible entrar als laboratoris de restauració i de fauna quaternària i així com visitar, de la mà d'especialistes, algunes de les col·leccions "més emblemàtiques" del museu i participar en tallers, demostracions i altres propostes didàctiques.

"FOMENTAR LA CREATIVITAT"

Per part seua, el MuVIM ampliarà este cap de setmana la seua oferta cultural i l'horari de tallers per a tota la família, espectacles i visites guiades. D'esta manera, el museu romandrà obert fins a les dotze de la mitjanit del dissabte 18 amb activitats nocturnes.

El MuVIM oferix un viatge per a descobrir els misteris de l'univers en la sessió 'El nostre lloc al Cosmos. Explorem els confins de l'univers', que es desenvoluparà en el Planetari del museu i que permetrà conéixer els secrets "més profunds" del cosmos amb una experiència immersiva.

D'esta manera, el públic podrà visitar el Sol, la Lluna, Mart, els anells de Saturn i alguns cometes, alhora d'endinsar-se en l'espai interestel·lar i descobrir cúmuls estel·lars, nebuloses de colors i forats negres. Per a esta activitat és necessària reserva prèvia.

També s'han programat tres tallers didàctics infantils als quals els més xicotets podran sumar-se al llarg del matí, la vesprada del dissabte i del matí del diumenge. Així, a través de l'activitat 'Tu exposes en el MuVIM', els més xicotets podran convertir-se en grans artistes i veure les seues obres exposades en el museu.

Així mateix, en el taller 'Poal interactiu' els visitants tindran la possibilitat de combinar l'art amb les noves tecnologies, mentres que en 'El MuVIM: el nostre museu preferit' podran endinsar-se en el coneixement del museu d'una manera lúdica i festiva. Per a estos tallers no fa falta reserva prèvia.

PROPOSTES LÚDIC-MUSICALS

La ciència també serà present en el MuVIM este cap de setmana per a experimentar i descobrir el món de les il·lusions òptiques, l'electricitat, la biologia i altres avanços científics. El museu ha programat per al dissabte en horari diürn i nocturn i per al diumenge al matí el taller 'No és màgia, és ciència!', on els xiquets acompanyats per les seues famílies tindran l'oportunitat d'experimentar.

A més, la jornada del dissabte estarà amenitzada amb propostes lúdic-musicals, cançons, contes, titelles, jocs i un espectacle dirigit al públic familiar.

Com a novetat, el MuVIM oferix també el taller 'Dibuixar còmics' per al públic infantil i juvenil --de 6 a 12 anys--, una oportunitat per a conéixer els llenguatges del còmic i per a familiaritzar als més xicotets amb el procés creatiu. És necessària reserva prèvia.

De la mateixa manera, el MuVIM oferix visites guiades, diürnes i nocturnes, a l'exposició permanent 'L'aventura del pensament' i la Torre Medieval mitjançant reserva prèvia, i a la Maqueta de la València del Pare Tosca sense reserva.

També es podrà gaudir de les exposicions temporals del museu 'FashionArt by Manuel Fernández i 'EspaiEnd by Julio Guixeres', 'Didín Puig. Una dona compromesa', 'Trames', l'exposició de l'IV Premi Internacional MAKMA' i '15 anys d'Equip Límit', guiades pels propis comissaris i artistes en alguns trams horaris.

En esta línia, s'han programat dos visites guiades especials per al dissabte a la vesprada i el diumenge al matí que requerixen reserva prèvia: 'Llibres lliures', un recorregut per la Maqueta del Pare Tosca a través dels llibres, bibliòfils, impressors, arxius i biblioteques de la València del segle XVIII, que inclourà en el seu recorregut una visita a la biblioteca del MuVIM per a conéixer algunes de les joies del seu fons bibliogràfic.

'NO ÉS FÀCIL SER VALENCIÀ/NA'

Per part seua, L'ETNO, el Museu Valencià d'Etnologia, obrirà les seues portes el dissabte 18 fins a les 20.00 hores i proposarà un recorregut de 1.500 metres quadrats de col·leccions vinculades a la cultura tradicional i popular valenciana amb la seua exposició permanent 'No és fàcil ser valencià/na'.

El museu, que va ser guardonat com a Millor Museu Europeu de l'any 2023, compta amb esta mostra innovadora que va avalar el reconeixement dels EMYA (European Museum of the Year Award), els més coneguts reconeixements a la qualitat dels museus europeus, des de la seua primera edició en 1977.

L'exposició està dividida en tres àmbits, i cadascun acull un tema diferent: la ciutat, on es plantegen qüestions que tenen a veure amb la tensió entre global i local; les hortes i les marjals, on es parla d'alguns estereotips al voltant de la cultura valenciana; i el secà i la muntanya, on es fa referència a temes poc coneguts de les terres de l'interior valencià.

Al mateix temps, el Centre Cultural la Beneficència continua amb la seua vocació de fomentar les arts escèniques i la lectura entre els més xicotets. D'esta manera, el contacontes 'Xano Xano', d'Entre Línies, protagonitza l'activitat cultural d'este diumenge 19 de maig.