El Museu de Prehistòria obri una finestra al passat del Mas de Menente i la Mola Alta de Serelles

El museu ha obert l'exposició 'Orígens. El Mas de Menente i la Mola Alta de Serelles al Museu de Prehistòria de València', fins a març de 2025

Guardar

‘Orígens. El Mas de Menente i la Mola Alta de Serelles al Museu de Prehistòria de València’
‘Orígens. El Mas de Menente i la Mola Alta de Serelles al Museu de Prehistòria de València’

El Museu de Prehistòria de la Diputació de València ha obert una finestra al passat dels jaciments del Mas de Menente i la Mola Alta de Serelles per a descobrir com era la vida domèstica en estos poblats fa 4.000 anys. Ho fa a través d'‘Orígens. El Mas de Menente i la Mola Alta de Serelles’, una exposició que aprofundix en l'Edat de Bronze a través de peces de ceràmica, objectes, adorns o ferramentes que han sigut rescatades.

Este mateix dimarts s'ha presentat l'exposició, que mostra els resultats de les excavacions realitzades entre 1925 i 1928 en tots dos jaciments alcoians, amb l'organització del Mupreva en col·laboració amb l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la Universitat d'Alacant. Francisco Javier Jover i Gabriel García han sigut els comissaris que han confeccionat el recorregut.

Un nou “tresor” del Museu de Prehistòria

‘Orígens. El Mas de Menente i la Mola Alta de Serelles’ forma part de ‘Tresors del Museu de Prehistòria’, que té com a objectiu donar a conéixer les col·leccions més importants del propi museu. En este cas, es posa el focus en com estos dos jaciments han influït en els inicis de la investigació arqueològica en les terres valencianes i en la caracterització de la cultura del Bronze Valencià, la primera de les àrees culturals de l'est peninsular amb trets identitaris propis.

Paco Teruel, diputat de Cultura de la institució provincial, ha explicat que “es tracta de dos col·leccions molt rellevants, que conformen un important conjunt de materials representatiu dels aixovars domèstics de les poblacions llauradores que van viure en el nostre territori fa 4.000 anys”. En concret, el conjunt de materials gràfics, documents i audiovisuals d'esta exposició endinsa al públic visitant en aspectes historiogràfics i de la investigació, traçant un fil de connexió entre l'arqueologia desenrotllada a Alcoi en la dècada de 1920 i els estudis sobre l'Edat del Bronze que en l'actualitat es realitzen en l'àmbit valencià.

“L'exposició ens parla dels inicis de la vida de la institució, de la notable tasca duta a terme pel Museu des d'aquell moment, i també del que ha suposat la renovació d'idees i la revisió dels materials a partir de les noves investigacions efectuades per la Universitat d'Alacant, que han fet possible revaloritzar un important patrimoni en part oblidat”. Estos nous estudis han permés avançar en aspectes com l'urbanisme dels poblats, el període temporal en què van ser habitats o les característiques dels seus equipaments domèstics, ha subratllat Teruel.

‘Orígens. El Mas de Menente i la Mola Alta de Serelles al Museu de Prehistòria de València’
‘Orígens. El Mas de Menente i la Mola Alta de Serelles al Museu de Prehistòria de València’

Recipients ceràmics, adorns i ferramentes

La directora del Mupreva, Maria Jesús de Pedro, ha apuntat que la mostra “s'acompanya de la presentació de part de la col·lecció d'objectes recuperats en l'excavació dels dos jaciments, i que són al voltant 125 recipients ceràmics fets a mà que, amb el motiu de l'exposició, han sigut intervinguts en el laboratori de restauració del museu, així com objectes elaborats en os, adorns, un important conjunt de motles de fosa per a la fabricació d'objectes metàl·lics, ferramentes de sílex i de pedra polida, i també la rèplica d'una falç de fusta”.

La mostra inclou també documents originals, com a diaris d'excavació, inventaris de materials, dibuixos, publicacions i fotografies procedents de l'arxiu del SIP-Museu de Prehistòria i del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó d’Alcoi.

Per part seua, Gabriel García, catedràtic de Prehistòria de la Universitat d'Alacant i comissari de la mostra, ha agraït a l'àrea de Cultura de la Diputació i al Museu de Prehistòria la posada en marxa d'este projecte: “vam tindre clar que l'únic lloc possible on poder convertir un projecte d'investigació en un producte cultural era en el Museu de Prehistòria de València, i és que des de l'Institut d'Arqueologia i Patrimoni Històric de la Universitat d'Alacant sempre ha sigut un repte tractar de transferir el nostre coneixement a la població, a la societat en general, que al final és a qui ens devem”. Finalment, ha subratllat que el que tracta de presentar-nos este projecte és “com l'arqueologia valenciana ens permet recórrer la història del poble valencià”. La mostra es podrà descobrir del 3 de desembre de 2024 al 30 de març de 2025.

Destacats