Cultura

El Museu González Martí acull una mostra sobre pintes en la indumentària tradicional valenciana

L'exposició "Del típic al tòpic. La pinta en la indumentària valenciana" analitza la importància d'aquestes peces en l'estètica del territori durant els segles XVIII i XIX

1 minut

Peines expuestos en la muestra

La tradició i l'estètica valenciana conflueixen en El González Martí a través d'una exposició que valora la pinta i la pinta com a elements fonamentals en la cultura valenciana. "Del típic al tòpic. La pinta en la indumentària valenciana" analitza l'evolució i la importància d'aquestes peces durant els segles XVIII i XIX.

Comissionada per Francisco Zanón Rodrgio, col·leccionista i investigador d'indumentària tradicional valenciana, i Virginia Zanón Alcaide, investigadora en l'àmbit del Patrimoni Cultural, la mostra consta de més de 165 peces que inclouen des de pintes i pintes, a objectes de joieria, ceràmica i peces de vestuari.

L'exposició, que podrà ser visitada fins al pròxim 23 de març de 2025 en el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries "González Martí", situat en el Palau del Marqués de dues Aigües realitza un estudi analític a través de les fonts documentals de l'època: posant l'accent en els materials que les componen, els seus motius decoratius, els platers que les van crear i les dones que les van lluir.

La col·lecció d'aquests objectes històrics, amb l'ajuda de documentació d'arxiu i l'exposició d'elements artístics coetanis, permet dibuixar l'estètica que va acompanyar a la cultura tradicional valenciana durant dècades. A partir de la compilació de peces i dels documents explicatius, per exemple, es visualitza l'auge de la pinta durant el segle XVIII, i la pèrdua de popularitat que va patir en el segle XIX entre la societat valenciana.

Aquests objectes històrics procedeixen de més de 25 col·leccions particulars, així com dels mateixos fons del museu i d'institucions com el Museu Sorolla, el Museu del Vestit, a Madrid, o el Museu Frederic Marés de Barcelona.