El MIM Sueca 2024 posa en escena una vintena d'espectacles amb mirada social

Sis estrenes a la Comunitat Valenciana i 55 cites entre representacions i activitats configuren la nova edició del MIM Sueca

Guardar

Un espectacle del MIM de Sueca (José Marín)
Un espectacle del MIM de Sueca (José Marín)

Ja està tot llest per a celebrar una de les cites més ineludibles del calendari cultural de la comarca de la Ribera Alta: el MIM Sueca 2024. Un festival que convertix Sueca en un gran escenari d'arts escèniques valencianes, nacionals i internacionals a partir d'esta vesprada i que en esta 34a edició comptarà amb la reflexió social i amb diverses estrenes com a protagonistes.

La Mostra Internacional de MIM de Sueca comença este dimecres 18 i fins al diumenge 22 inclou 55 cites entre espectacles teatrals, tallers i activitats audiovisuals. El contingut social, el suport a la comunitat local i la integració és un dels temes que marca la programació per a convidar al públic a la reflexió col·lectiva.

A més, hi haurà diverses estrenes que consoliden el festival com a motor de dinamització de l'escena teatral. Es podrà gaudir de l'estrena a nivell nacional de quatre produccions: 'Pendulum', proposta que combina explosivitat i acció enfront del moviment suau i constant de Kallo Collective; la versió única del 'Llac dels Cignes' de L'Eoilenne/Florence Caillon en 'Le lac des Cygnes'; 'Car tous els chemins i mènent' de Les complémentaires, exercici de força, humor, fragilitat i dolçor, o 'The chosen haram' de Sadiq Ali.

També trobem en la programació sis estrenes en la Comunitat Valenciana: 'El somni d'un pardal' de Jordi Panareda (Circ Pànic), 'Mirage (A day of celebration)' de Cie. Dytptik, 'Recuerdos de margaritas', una història d'amor contada des del cos, de Mariana Collado & Lucio A. Baglivo, 'Mr. Bo' de Marie de Jongh, una obra premiada que reflectix la realitat, amb deliberada ingenuïtat, o la peça 'Time to loop' de Duo Kaos, on emocionarà el moviment i elegància, i l'estrena de l'àcida peça de 'Plastic Heroes' d'Ariel Doron.

A més, cal destacar les propostes internacionals, amb la participació d'artistes procedents de 5 països: Ariel Doron (Alemanya), Duo Kaos (Itàlia/Guatemala), els francesos Dyptik, L'Eolienne/Florence Caillon i Les Complémentaires, Kallo Collective (Finlàndia) i Sadiq Ali (Gran Bretanya). Una mostra única, diversa i universal del treball físic i gestual més representatiu d'Europa.

La Mostra Internacional de Mim de Sueca (MIM)
La Mostra Internacional de Mim de Sueca (MIM)

Companyies

Esta edició reunirà una vintena de companyies. Respecte a les internacionals, és el torn de Duo Kaos amb 'Time to loop'. El Duo Kaos, d'Itàlia i Guatemala, presenta un espectacle en el qual el moviment, l'elegància i les acrobàcies amb bicicleta s'unixen en un equipament perfecte per a emocionar-nos. Des d'Anglaterra arriba Sadiq Ali amb 'The chosem haram', que conta la història de dos homes queer i les barreres socials, culturals i personals que desitgen superar. I de França, Les complémentaires amb 'Car tous els chemins i mènet', on la música i els moviments parlaran del destí i la llibertat.

Se sumen Ariel Doron des d'Alemanya amb 'Plastic heroes' per a parlar de temes tan durs com la crueltat de la guerra; Kallo Colective de Finlàndia amb 'Pendulum', una proposta que fusiona l'explosivitat i amb el moviment suau i constant; L'eolienne i Florence Caillon de França amb 'Le lac des cygnes', igual que Dyptik amb 'Mirage (a day of celebration)' contra la tortura i injustícia de refugiats de Cisjordània.

De Navarra arriba Led Silhouette amb 'Los perros', premi de la crítica catalana a la millor coreografia de 2023, i que proposa aconseguir un estat de resistència a l'aïllament i la deshumanització dels nascuts en l'era digital; així com Akira Yoshida amb 'Oroimen', que fa un viatge a través de la memòria de les mans. I d'Andalusia i Madrid arriba La ridícula dansa amb 'Recuerdos de margaritas', en la qual el flamenc, la dansa contemporània, l'humor, l'acrobàcia, la música en viu i el teatre mostraran que la percepció del temps dependrà de com cadascun tria viure l'amor.

Arawake i el seu 'Titiriscopio' arriben al MIM des de Castella i Lleó amb una instal·lació escènica inclusiva molt especial; també, Món Costrini, companyia de Madrid, l'Argentina i França, amb 'The crazy mozarts'; i des del País Basc, Marie de Jongh amb 'Mr. Bo', Premi del Públic al Millor Espectacle de la Mostra d'Igualada de 2024.

Un espectáculo del MIM de Sueca
Un espectáculo del MIM de Sueca

El català Manólo Alcántara també actuarà amb la instal·lació 'Aragonesa', premi a l'Espectacle més innovador del TAC Valladolid de 2022. Des de Catalunya arriba també Jordi Panareda de Circ Pànic amb 'Mira't' per a reflexionar sobre la fràgil condició de l'ésser humà. La companyia catalana i sueca Soon circus company posarà en escena 'Gregaris' per a parlar del costat més humà de l'esport amb este espectacle que ha rebut el Premi del Públic al Millor Espectacle de la Mostra d'Igualada en 2022. I Dudu Arnalot oferirà 'Insomni' per a dibuixar somriures entre el públic.

Les companyies valencianes també seran protagonistes i Patricia Pardo estrenarà 'Cuina!', protagonitzada per dues pallasses que s'enamoren i que posen la cuina com a excusa dramàtica per a parlar de l'amor o l'autosuficiència. La companyia de Jimena Cavalletti permetrà descobrir 'B.O.B.A.S. (Banda Orquestral Benèfica d'Actes Sepulcrals'), Premi del Públic de la Mostra d'Igualada 2024. A elles se sumen Infinit amb 'Nilu' i la seua poesia en moviment.

El programa complet del MIM Sueca 2024 es pot consultar en la web del festival, que se celebrarà en espais com el CM Bernat i Baldoví, el poliesportiu cobert, la plaça de Sant Pere, el Molí del Pasiego, l'Espai Joan Fuster, el Casal Jove, la Sala Municipal d'Exposicions Els Porxets i el CEIP Cervantes.

Destacats