Cultura

"La millor manera d'ajudar el sector de les arts escèniques és omplint el pati de butaques"

Yapadú és una de les empreses del sector escènic arrasades per la DANA, que ha deixat en companyies, sales, empreses i professionals més de 6 milions d'euros en pèrdues

1 minut

Nau de Yapadú Produccions danyada per la DANA

La DANA del passat 29 d'octubre s'ha emportat municipis sencers, vivendes, més de 200 víctimes mortals… i un teixit econòmic que tindrà una recuperació molt difícil. Una situació en la qual es troben, entre altres empreses, Yapadú, especialitzada en llum i so per a espectacles de dansa, teatre o circ, i que treballa amb al voltant del 80% de les companyies valencianes des de la seua creació en 2006.

La seua nau es trobava en el Polígon Sant Antoni de Poio de Riba-roja, i com el seu propi nom avança, ha sigut greument danyada pel desbordament del barranc del Poio, tal com conta Javier Sahuquillo: “La nau ha quedat totalment arrasada, i el pitjor és que en el moment del desbordament, dos dels nostres companys es trobaven dins i van haver de passar la nit refugiats en un entresolat, amb la porta rebentada per la força dels cotxes i de l'aigua”.

Més de dos metres d'aigua van destrossar la seua escenografia, focus i material d'il·luminació, ordinadors, taules de so, equipament tècnic… que és fonamental en tots els espectacles. Elements que, com assenyala Sahuquillo, “a més de ser molt cars, o bé els comprem ací en empreses que també estan destrossades, o hem d'encarregar-los fora d'Espanya, la qual cosa fa molt difícil i tardana la seua arribada”.

Pèrdua d'oportunitats

Yapadú ha xifrat en entre 700.000 i 850.000 els danys provocats per la catàstrofe, ja que a més de renovar tot el seu equipament, hauran de reparar tota la nau. Però no sols això. “La DANA també suposa falta d'oportunitats per al present i futur. Ens trobàvem en plena estrena d'‘El agua de València’ en La Rambleta i no hem pogut facturar 10 funcions; tampoc podem presentar-nos prompte a licitacions per a gestionar festivals; i tardarem a tornar a funcionar amb normalitat perquè utilitzem material molt car”, assenyala el dramaturg i director.

Danys provocats per la DANA en la nau de Yapadú

Davant esta situació, creu que són necessàries ajudes especials per a infraestructures i material propi del sector. Lamenta que els perits de les assegurances puguen anar a la baixa i sent “tristesa” perquè el Ministeri de Cultura tinga un pressupost baix que, en moments com este, farà més difícil la recuperació. “Ens hem sentit abandonats, hem tingut molta ajuda de voluntaris i veiem bona voluntat per part del ministeri, però cal reivindicar que s'augmente eixe pressupost perquè ens ajuden. És moment de reactivar-se i en empreses com la nostra treballem 12 persones de manera directa, a la qual se sumen reforços que tenim habitualment. Imagina això amb totes les empreses de sector escènic afectades”, conta.

A més, Sahuquillo assenyala que “una gran part de les sales i teatres del Circuit Cultural han quedat molt danyades” i “és moment de seguir”. “Teatres com Sala Russafa han obert les seues portes i el públic ha pogut desconnectar d'esta situació. Tenim un complex d'inutilitat molt gran, però no podem seguir així, som treballadors i si volem ajudar a un sector com este, la millor manera de fer-lo és omplint el pati de butaques”, destaca.

Sis milions d'euros en pèrdues

D'acord amb un estudi impulsat per l'Associació Valenciana d’Empreses d’Arts Escèniques (AVETID), en el qual participen altres associacions del sector, el sector escènic privat valencià xifra en més de 6 milions d'euros el total de pèrdues entre danys materials, danys en sales i suspensió de funcions. Únicament en equipament, les pèrdues en material tècnic i material escènic com a vestuari, escenografia i attrezzo rondarien els 3 milions d'euros, segons la primera estimació, mentres que els danys en magatzems, locals, sales de teatre i elements de transport superarien els 800.000 euros.

Este primer informe de treball també detalla el personal afectat laboralment, sumant 771 persones entre personal fix (161 persones) i personal afectat per funcions cancel·lades (610 persones). En el cas de persones afectades directament amb l'empresa o companyia amb béns personals afectats, la xifra ascendix a 232 persones. Així mateix, es xifra en 856 les altes perdudes en la Seguretat Social, tant per la paralització d'assajos (163 persones) com per funcions suspeses (693 persones).

En este sentit, les companyies valencianes s'han vist obligades a cancel·lar 366 funcions i ajornar altres 155, amb unes pèrdues superiors al milió d'euros. Pel que respecta a les sales privades de teatre de València, els efectes de la DANA d'octubre han obligat a suspendre 174 funcions i a posposar 81, xifrant la quantitat econòmica estimada de la pèrdua del total de funcions afectades en 429.600 euros i l'estimació de la pèrdua d'ingressos per taquilla conseqüència de la reducció d'assistència de públic prevista entre el 29 d'octubre i el 31 de desembre en 701.000 euros.

AVETID ha constituït una comissió de crisi i ha assenyalat que ja es treballa al costat del Ministeri de Cultura en la canalització d'estes ajudes. També este dilluns ha mantingut la primera reunió amb la Secretaria Autonòmica de Cultura i l'Institut Valencià de Cultura, al qual demanen “una resposta urgent i clara” per a abordar esta crisi que, consideren, podria ser més dura que la de la pandèmia de la COVID-19.