La millor fotografia social es dona cita en ValenciaPhoto 2024 amb 20 exposicions en 17 seus

El Centre del Carme, El MuVIM o el Palau de Cervelló es convertixen en escenaris de les exhibicions fotogràfiques d'esta nova edició del festival

Guardar

Exposició 'El compromiso fotográfico'. Imatge: CCCC
Exposició 'El compromiso fotográfico'. Imatge: CCCC

València es convertix un any més en la capital de la fotografia social en el marc de la celebració del ValenciaPhoto, el Festival Internacional de Fotografia i Debat de València. "Un lloc de trobada entre fotògrafs, comissaris i teòrics de la imatge i l'estètica, historiadors, galeristes i editors" per a potenciar el desenvolupament dels professionals de la fotografia, expliquen des de l'organització.

Es tracta d'un festival que busca transcendir els límits de la fotografia i que esta no sols siga admirada, sinó que també siga la gasolina que inicie la flama del debat en una societat actual on el canvi i la transformació estan a l'ordre del dia. És per això que el lema triat per a guiar l'edició 2024 d'este festival "situa en el centre al pensament modern per a defensar valors universals com la llibertat, el respecte, la tolerància o la democràcia", va apuntar Nicolás Llorens, director d'este esdeveniment.

Després de la setmana d'obertura del festival i de presentació de les diferents exposicions que participen en este, que va finalitzar el passat 22 de setembre, ara ValenciaPhoto entra en una nova etapa en la qual el visitant i els ulls del públic cobren el major protagonisme. En concret, són més d'una vintena de mostres fotogràfiques repartides per 17 seus de la capital valenciana les que conformen la mostra expositiva d'esta nova edició que conclourà el seu periple artístic el pròxim 5 de gener.

Des del Museu d'Història, fins al Consolat de Lituana a València passant pel Palau de Cervelló

El Museu d'Història, el Palau de Cervelló, el Consolat de la República de Lituània a València o L'Almudín són algunes de les seus del ValènciaPhoto 2024. Precisament, esta última, un edifici de l'època islàmica ara reconvertit en centre d'exposicions i museu, és un dels espais que més exposicions acull en esta nova edició.

En total, l'Almudín, situat en la plaça Sant Lluís Beltrán número 1, acollirà huit mostres entre les que destaquen 'Fotografia espanyola'; 'Memòria del Perú. Fotografies 1890-1950', 'Antique Pink' d'Ernst Coppejeans, ‘F.S.A. Los Años Amargos de América’, ‘Preludio de Libertad’de Mikalojus Konstantinas Čiurlionis; o 'La montagne en larmes' de Pascal Baudry.

Per part seua, el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), acollirà la mostra 'Las pintades de El Flaco', una exhibició fotogràfica que capta, a través de l'objectiu del fotògraf valencià José García Poveda, diferents grafitis i pintades en les quals es representen reivindicacions efímeres sobre les parets de la València de finals del segle XX i principis del XXI que García Poveda ha volgut retratar i convertir en permanents.

Exposición 'Las pintadas de El Flaco' en el MuVIM
Exposició 'Les pintades del Flac' en el MuVIM

Altres ubicacions de València que són seu del festival enguany són el Palau de Cervelló on exposa '40 anys' de Francesc Vera; també l'edifici de La Llotgeta, actual ubicació de la Fundació Mediterrani on es pot visitar una de les exposicions més destacades com és 'Izis' d'Israëlis Bidermanas. El Museu de la Seda amb la mostra 'Hombre del Barroco' signada per Vladas Oržekauskas; la Sala d'exposicions del Col·legi Territorial d'Arquitectes de València i l'exhibició de Gintaras Česonis sota el títol 'The Modernity of Rear Facades'; o el Consolat de la República de Lituània a València on es pot veure 'Camino de libertad' de Romualdas Požerskis són altres espais que acullen mostres del ValenciaPhoto 2024.

El ValenciaPhoto aterra al Centre del Carme

Així mateix, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) també és escenari d'una mostra fotogràfica que participa enguany en el festival. Es tracta de 'El compromís fotogràfic', que a més ha sigut comissariada pel director Nicolau Llorens. Així, este recinte cultural valencià es convertix en seu temporal d'algunes peces del Museu d'Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni (MACVAC) de Vilafamés gràcies a aquesta mostra en la qual es fa un recorregut per la història recent del compromís social.

Exposición 'El compromiso fotográfico'. Imagen: CCCC
Exposició 'El compromís fotogràfic'. Imatge: CCCC

En eixe sentit, esta exposició compta amb una desena d'obres, totes elles fotografies, que van ser preses per grans professionals com Robert Capa, Andy Warhol o Josep Renau des del primer terç dle segle XX fins a l'actualitat. "Esta exposició entén l'art no sols com a gust personal, sinó que ho entén des del compromís dels artistes amb la societat i amb els seus problemes", va explicar el seu comissari, Nicolás Llorens. Una mostra que serà a la Sala Dormitori del CCCC des del 22 de setembre fins al 8 de desembre.

Destacats