Del 13 al 21 de juliol, València es reforçarà com a epicentre de la tradició bandística en el Palau de la Música i en diferents espais emblemàtics de la capital del Túria. I és que torna a escena el Certamen Internacional de Bandes de Música 'Ciutat de València', que este 2024 reunirà més de 3.200 intèrprets de 40 bandes.
El certamen bandístic més important de la ciutat ha sigut presentat hui per la mateixa alcaldessa, María José Catalá; el regidor de Cultura, José Luis Moreno; el director general de l'Institut Valencià de Cultura, Álvaro López-Jamar; i el vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, en el Palau de la Música, espai al qual torna després de les obres de reforma.
"Un dels reptes més importants del nou equip de govern era posar en valor este certamen i rellançar-lo, perquè malgrat tindre 136 anys d'història creiem que necessita un nou impuls. Volem transmetre eixe amor per la música de generació a generació, perquè València és moltes coses, però sobretot música en estat pur", ha destacat Catalá, que ha contat que ella mateixa va participar en este concurs amb la seua banda i coneix de primera mà la "perseverança, l'esforç personal, econòmic i de gestió" que suposa per a músics i societats musicals.
La primera edil ha destacat també l'aliança institucional per a fer possible la 136a edició, ja que per primera vegada participa l'Institut Valencià de Cultura (IVC). Álvaro López-Jamar, el seu director, ha explicat que s'organitzarà 'Off Certamen', amb més de 300 joves músics en el centre de València i reforçar esta mostra de talent musical on molts dels intèrprets són joves.
Vicente Barrera, per part seua, ha destacat que la Comunitat Valenciana "és, amb diferència, la 'primera potència musical' a Espanya i, en concret, quant a les bandes de música". Per això ha ressaltat la "forta aposta que fa el Consell pel manteniment d'esta gran riquesa i per l'enfortiment de la música professional; però també ens estem ocupant a fons a continuar fent costat a les bandes en els seus orígens, que són les escoles de música, on es formen nous els talents i que són la base dels valors que les bandes transmeten".
Moreno ha animat a gaudir d'"este certamen, que és un dels esdeveniments culturals més importants de València", i ha detallat el jurat, "transparent i objectiu". Presidit per Julius Williams, està format per Juanjo Colomer, José María Sánchez-Verdú, Verena Mösenbichler-Bryant i Eduardo Soutullo.
Catalá també ha detallat que el Certamen Internacional de Bandes de Música 'Ciutat de València' 2024 ha ampliat el seu pressupost fins als 600.000 euros i un 45% la dotació econòmica dedicada als incentius per participar i premis. Les xifres més destacades: 42 bandes de música, de les quals 21 concursen, amb 3.175 músics i una previsió de públic de 15.000 persones, que se sumen als espectadors i espectadores d'À Punt, que per primera vegada retransmetrà la secció d'honor.
Concurs
Per orde d'actuació, les bandes que participaran en el 136é CIBM es distribuïxen de la manera següent. En la Secció Tercera, que es realitzarà el 18 de juliol, concursaran la Banda Artístic Cultural de Montaverner (València); l'Associació Amics de la Música de Benifaió (València); la Societat Musical L'Esperança de Sant Vicent del Raspeig (Alacant); el Centre Estudi Musical d'Almàssera (València); i la Banda Simfònica Especial Escola de Formació Musical de Samacá (Colòmbia).
En la Secció Segona, que se celebrarà el 19 de juliol, competiran l'Agrupació Filharmònica Borrianenca (Castelló); la Societat Musical La Familiar de Benissanó (València); la Banda de Música Municipal de Caldas de Reis (Pontevedra); l'Agrupació Musical Santa Cecilia de Sedaví (València); l'Associació Músic Cultural Banda de Música de Puertollano (Ciudad Real); i l'Associació Cultural Banda de Música de Santádega (Orense).
El 20 de juliol, es durà a terme la Secció Primera en la qual participaran la Banda Marcial do Val (Portugal); la Societat Unió Musical i Artística de Sax (Alacant); el Centre Artístic Musical de Moncada (València); la Banda de Música de Getafe (Madrid); i la Unió Protectora Musical de Vallada (València).
La Secció d'Honor se celebrarà el 21 de juliol i en ella concursaran l'Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d'Uixó (Castelló); la Banda Simfònica Unió Musical de Llíria (València); el Centre Instructiu Musical L'Harmònica de Buñol (València); la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna (València); i la Societat Musical L'Artística de Buñol (València).
Les obres obligades per al concurs són: 'Cerulean Overture' de Julio Domingo en la secció tercera, Sucro Oppidum de Javier Martínez Campos en la segona, Ceremonies d'Ellen Taaffe Zwilich en la primera i L'arbre Blanc de Pere Vicalet en la d'Honor.
Actuacions prèvies
Des del dissabte 13 fins al dimecres 17 de juliol, es desenvoluparan diversos concerts, conferències i taules redones prèvies al concurs. Per al dissabte 13, en la plaça de L'Ajuntament tindrà lloc l'acte inaugural, a les 20.30 hores, amb el títol "Sonar València. Paisatge Eco-sònic de la ciutat". Actuaran les següents agrupacions: Neopercusión, Centre Instructiu Musical de Tendetes, Societat Musical la Unió de Tres Forques, Agrupació Musical Gayano Lluch, Societat Instructiva de l'Obrer Agrícola i Musical de Benimàmet, Associació Cultural Jerònima Gal·les, Centre de Música i Dansa de Natzaret, Agrupació Musical San Isidro, Unió Musical l'Horta de Sant Marcel·lí i Societat Musical Poblats Marítims.
També en la plaça de L'Ajuntament, el diumenge 14 a les 11.00 hores, se celebrarà el concert amb el títol "Off-Certamen. Mascletà Simfònica", amb les següents bandes juvenils: Banda Juvenil de l'Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d'Uixó, Banda Juvenil de la Unió Musical de Llíria, Banda Juvenil del Centre Instructiu Musical l'Harmònica de Buñol, Banda Juvenil de la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna i Banda Juvenil de la Societat Musical l'Artística de Buñol.
Així mateix, el dilluns 15 a les 9.00 hores, en el Conservatori Superior de Música de València tindrà lloc la 27th Internacional Wind Music Conference (IGEB) i a les 19.00 hores, una taula redona amb diversos directors i compositors en el Conservatori Municipal José Iturbi.
El dimarts 16 a les 19.00 hores, també en el Conservatori Municipal José Iturbi, es realitzarà la conferència "Perspectives Internacionals sobre el fenomen bandístic" i a les 22.30 hores, en la plaça de la Verge, l'actuació de la Banda Juvenil de l'Agrupació Musical l'Amistat de Quart de Poblet. Finalment, el dimecres 17, a les 19.30 hores en el Palau de la Música, actuarà la Jove Orquestra Nacional d'Espanya, que s'unix a esta edició.