Mazón anima a descobrir el llegat i la trajectòria de Leonardo da Vinci en la primera exposició immersiva del Museu dels Ciències

Guardar

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, al Museu de les Ciències
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, al Museu de les Ciències

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha visitat la mostra immersiva 'Leonardo da Vinci. 500 años de genio' amb la qual el Museu dels Ciències celebra el seu 25 aniversari i ha animat als ciutadans a descobrir el llegat i la trajectòria del geni de Florència.

Mazón, que ha estat acompanyat per l'alcaldessa de València, Mª José Catalá, i les conselleres d'Hisenda i Economia, Ruth Merino, i d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha indicat que este aniversari "és una mica més que una efemèride en el calendari, és un tornar a somiar de debò, és desplegar les ales".

Per a celebrar-ho s'ha triat una exposició sobre una figura "que a la seua manera va obrir camí a noves troballes", un "geni visionari i audaç que ens continua inspirant a tots".

La mostra, que podrà veure's fins a abril de 2026, és la primera amb tecnologia immersiva que acull el museu, ha explicat el president, qui ha destacat que "tothom la volia acollir" però que no tothom "ha sigut capaç d'organitzar".

En este sentit, ha destacat l'"empenyiment" i el treball que està realitzant el nou equip del museu, "que ens permet pensar en un tancament positiu per a aquest 2025", i el Pla Estratègic que ha posat en marxa que "enriquirà tota esta visita de manera extraordinària", amb major presència de les noves tecnologies i noves dinàmiques de divulgació.

El president ha destacat també les més de 20.000 visites que ha rebut en una setmana una exposició que espera convertir-se en la més visitada de la història de la ciutat, amb més d'un milió d'assistents.

El cap de l'Executiu ha lloat la trajectòria del Museu dels Ciències en els seus 25 anys d'història, en els quals s'ha convertit en "un referent" nacional i internacional, i la seua tasca divulgativa, "que està al mateix nivell que el que poden tindre els grans centres de promoció de la ciència del món".

Exposició

La tecnologia digital crea un itinerari audiovisual a través de les principals obres mestres, invents, còdexs i dibuixos de Leonardo da Vinci. El públic pot interactuar amb algunes de les invencions de màquines de Leonardo en sis àrees temàtiques, que vinculen idees de fa 500 anys amb la tecnologia actual i les oportunitats futures.

En este sentit, l’exhibició inclou un espai dedicat a les màquines que va inventar. Artesans italians del Museu Leonardo da Vinci de Roma han creat reproduccions de les seues màquines a gran escala com diversos mecanismes de vol, inspirats en observacions de la naturalesa, i instruments musicals innovadors.

Un dels elements centrals és una galeria immersiva divulgativa que transporta les persones que acudisquen a l’exposició als carrers de Florència, els canals de Venècia i la grandesa de Milà, per a descobrir l’extraordinària vida i l’art de Leonardo.

L’experiència oferix una oportunitat única de disfrutar de les rèpliques dels quaderns de notes de Leonardo com el Codex Leicester, escrit entre 1504 i 1506, amb 64 pàgines dedicades principalment a hidràulica i moviment de l’aigua, geologia i astronomia.

Mona Lisa revelada

També es descobrix als visitants com Leonardo va explorar les representacions realistes de la figura humana. En la mostra es pot descobrir els secrets de la seua pintura més famosa ja que l’exhibició inclou l’única rèplica exacta de 360º en el món de la Mona Lisa, amb el front, la part posterior i els costats de la pintura revelats per la càmera multiespectral de 240.000.000 de píxels de Pascal Cotte.

Les àrees interactives estan dedicades a l’Home de Vitruvi i a la recreació de l’estudi de l’artista. Utilitzant tecnologia d’escaneig d’avantguarda, la instal·lació immersiva convida els visitants a interpretar l’Home de Vitruvi en aprofundir en la busca de Leonardo per capturar la simetria i la proporcionalitat inherents a la forma humana.

També inclou el simulador ‘VR Florència flyover’ en el qual els visitants podran experimentar tecnologia de realitat virtual d’avantguarda per a complir el somni de Leonardo de volar, solcar els cels i obtindre una vista aèria de la ciutat de Florència. L’exposició romandrà en la Ciutat de les Arts i les Ciències durant més d’un any, fins a abril de 2026, amb visites guiades per al públic general i escolar.

Destacats